Teroriştii, „cele mai înrăite fiare cu chip de om”. „România Liberă” din 29 decembrie 1989

În „România Liberă” din 29 decembrie 1989 Emil Munteanu publică un reportaj despre acele „fiare cu chip de om” pe care le-a găsit la spital – teroriştii. Cred că e interesant de recitit acest articol.

"Cine sînt teroriştii", articol în "România Liberă" din 29 decembrie 1989

Am fost şi am rămas un popor omenos. Pentru toţi. Chiar şi pentru cele mai înrăite fiare cu chip de om. Spitalele i-au găzduit pe teroriştii răniţi, i-au tratat ca pe pacienţi obişnuiţi, medicii respectînd întru totul jurămîntul lor profesional. Fiarele rămîn însă fiare. Constantin Popa, 21 de ani, cu o forţă fizică ieşită din comun, ajunge la Spitalul de Urgenţă. Este rănit, dar zbiară cît îl ţine gura: „Trăiască Ceauşescu!”, „Mor pentru Ceauşescu!”. O singură fiolă de plegomazin este suficientă pentru a linişti un om agitat, pînă la adormire. Lui i se administrează opt, asociate cu diazepam şi fenobarbital. Nici o reacţie. Se zbate, ameninţă, nesimţind durerea provocată de rană. Este legat pe targă fedeleş, patru bărbaţi în putere îl ţin întins, dar cu forţa sa fizică neobişnuită îndoaie pur şi simplu targa de metal. Zbiară către un interlocutor numai de el văzut: „Am ucis copii ca să-l pot salva… Misiunea mea este să omor oameni. O voi face, o voi face!” Înainte de a refuza să mai vorbească a apucat să răspundă la cîteva întrebări ale medicilor. Două amănunte am reţinut: „La intrarea în catacombele special construite la aşa-zisa Casă a poporului, atunci cînd cîinilor li s-a smuls lesa spre a-i asmuţi spre oameni, a primit o băutură foarte tare. Parola de recunoaştere pentru cîrtiţele ceauşiste era chiar… Hoo Ceauşescu!”. Sperăm ca după anchetă să aflăm mai multe.

Despre alţi doi terorişti nu vom mai auzi, căci au decedat în zilele următoare prinderii. Medicii ne povestesc despre mutrele lor îngrozitor de înverşunate, despre ura din priviri şi permanentele ameninţări. „Dacă mor eu, vin alţi 400 care vă vor termina pe toţi”. Altul: „Am schimbat vreo 20 de meserii. Doar Ceauşescu mi-a redat demnitatea, încadrîndu-mă în securitatea sa secretă”. Adică în haita de lepădături, drogate, cu singura ştiinţă – aceea de a ucide. Iată fizionomia celor care au tras şi mai trag în noi de pe acoperişul blocurilor, de la ferestrele caselor conspirative. Medicul psihiatru Mircea Dan Militaru ne confirmă bănuiala că toţi aceşti terorişti sînt dopaţi, au primit un stimulent psihic care le înzeceşte puterea şi pofta de a ucide.

La ora cînd aştern pe hîrtie aceste rînduri, ultimii trei suspecţi sînt ridicaţi de la Spitalul de Urgenţă pentru a fi anchetaţi. I-am văzut, am discutat cu ei, se dau drept victime nevinovate ale întîmplării de a se fi aflat întîmplător în clădirea Consiliului de stat, un fel de sacrificaţi în mod intenţionat de alte trupe speciale ale dictatorului. Greu de aflat acum ce-i în capul lor. Le lipseşte doza de întăritor şi încearcă viclenia? Nu ne putem pronunţa. Dacă primim confirmarea că şi aceştia sînt terorişti vom reveni cu amănunte foarte interesante.

Interesantă menţiunea făcută de „România Liberă” din 29 decembrie 1989 că teroriştii „au tras şi mai trag în noi”. Este o dovadă că în 29 decembrie 1989 focurile încă nu încetaseră, contrar a ceea ce se afirmă mai nou că executarea lui Ceauşescu a avut ca efect încetarea focurilor.

Acelaşi număr din „România Liberă” mai consemnează prezenţa la spital a mamei Elenei Ceauşescu.

2 gânduri despre „Teroriştii, „cele mai înrăite fiare cu chip de om”. „România Liberă” din 29 decembrie 1989

  1. Foarte interesant. Ce ar mai spune acum domnul Emil Munteanu despre acest articol. A fost ceea ce a scris atunci adevar sau dimpotriva, minciuna?

  2. Intr-adevar, interesant articolul domnului Munteanu. Totusi, relatarea vizavi de combinatia si cantitatea mare a celor trei medicamente administrate de obicei in bolile psihice (in speta tulburari de personalitate si schizofrenie), mi se pare usor exagerata. Daca informatiile oferite in articol sunt veridice, nici nu ma mir ca „fiara cu chip de om” a reusit performanta de a „indoi pur si simplu targa de metal”, intrucat una dintre reactiile adverse ale fenobarbitalului este excitatia nervoasa. Insa, la intrebarea preopinentului, numai autorul articolului este in masura sa ne lamureasca. Faptul ca teroristii au tras in noi de la ferestrele caselor si de pe acoperisul blocurilor este un adevar crunt. Copil fiind, am asistat la astfel de scene tragice, mai ales ca o colega de gimnaziu a fost impuscata in propria casa. Acestea fiind spuse, opinez ca articolele domnului gazetar sunt bine documentate, structurate si pertinente.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.