Gorbaciov: „Ideea că am decis, cu Bush, înlăturarea regimului din România, la Malta, e un mit”

Fostul preşedintele sovietic Mihail Gorbaciov aflat în vizită în România, a declarat, ieri seară la ProTV, că ideea potrivit căreia, la Malta ar fi hotărît, împreună cu preşedintele american George Bush, înlăturarea regimului din România, este un mit şi că nu au existat astfel de discuţii, anunţă agenţia Mediafax (linc).

Gorbaciov a calificat zvonurile de acest fel drept „invenţii”.

De asemenea, Mihail Gorbaciov a spus că Ion Iliescu nu a telefonat la Moscova ca să ceară intervenţia armatei sovietice. Întrebat în ce împrejurări l-a cunoscut pe Ion Iliescu, Gorbaciov a spus că s-au cunoscut în ultima etapă a desfăşurării evenimentelor din Rusia şi din Europa. „Nici nu l-am cunoscut înainte”, a spus Gorbaciov.

Întrebat dacă a existat o implicare a serviciilor secrete din Rusia în evenimentele din România în decembrie 1989, Gorbaciov a răspuns negativ. El a mai spus că serviciile secrete ruseşti nu s-au implicat în nici o ţară.

Referitor la împuşcarea soţilor Ceauşescu, Gorbaciov a declarat (linc): „Cînd vorbim de Ceauşescu, a cărui viaţă s-a terminat destul de dramatic, nu aş vrea ca nici în cele mai grele situaţii să se hotărască lucrurile astfel. Există judecătorie, există instituţii, presă, trebuie ca astfel de lucruri să fie discutate. Dar cînd văd aceste cadre, cum văd cum pur şi simplu i-au împuşcat, ca pe nişte animale sălbatice, este de neînchipuit. Dar el a permis această situaţie, în care oamenii să înceapă să împuşte ca la vânătoare. Asta este inacceptabil”.

În acelaşi timp, Ion Iliescu a dezminţit zvonurile că ar fi fost coleg de facultate cu Gorbaciov (linc), precizînd că a fost coleg de facultate numai cu cel care avea să devină primministrul Chinei, Li Peng.

Mai citeşte declaraţiile lui Gorbaciov despre revoluţia română făcute chiar în decembrie 1989: New York Times din 24 decembrie 1989: „Cînd echipa televiziunii sovietice a anunţat o mulţime numeroasă din Bucureşti că va apărea la televiziunea sovietică, mulţimea a urlat bucuroasă: Perestroica!”.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.