Chicago Tribune: „SUA nu s-ar opune unei invadări a României”

Chicago Tribune, printre alte articole despre revoluţia română, publică şi unul care arată că guvernul american era dispus să accepte în decembrie 1989 o intervenţie militară sovietică în România. Ăsta e motivul pentru care soră-mea, la manifestaţia românilor din Chicago prezentată deja pe acest blog (linc) a ţinut să precizeze că e bine ca România să primească ajutor în arme, dar nu e nevoie de soldaţi străini. Ziarul e aproape sigur din 25 decembrie 1989, dar nu sînt 100% sigur fiindcă soră-mea mi-a trimis doar tăieturi din el. Tăietura asta era cu alte tăieturi din ziarul din 25 decembrie, dar nu scrie pe ea data. Articolul face referire la declaraţii date duminică, deci în 24 decembrie 1989, ceea ce e un alt indiciu că ziarul e din data de 25. Iată articolul:

SUA nu s-ar opune unei invadări a României

de Thom Shanker

Washington – Într-o mişcare politică foarte neobişnuită, Statele Unite au spus duminică că nu vor protesta dacă Uniunea Sovietică şi ţările Tratatului de La Varşovia ar invada România pentru a susţine forţele pro-democratice care înfruntă elementele credincioase lui Nicolae Ceauşescu, şeful destituit al Partidului Comunist.

Totuşi, o sursă din Departamentul de Stat [echivalentul Ministerului de Externe la americani] a spus că Uniunea Sovietică a indicat într-un mesaj diplomatic particular că pe moment nu are planuri de a interveni în România.

Secretarul de stat James A. Baker III, interviat la emisiunea „Întîlneşte presa” de pe postul TV NBC a spus, răspunzînd la o întrebare, că Statele Unite nu s-ar opune intervenţiei Uniunii Sovietice sau al altor forţe armate din Tratatul de la Varşovia pentru a ajuta revoluţia reformistă din România.

„Ei încearcă să scuture jugul unei dictaturi foarte asupritoare şi represive”, a spus Baker. „Aşa că eu cred că noi am fi înclinaţi să urmăm exemplul Franţei, care azi a spus că dacă Tratatul de la Varşovia simte nevoia de a interveni în sprijinul opoziţiei, va susţine aceasta”.

Întrebat direct dacă administraţia Bush nu va protesta la o intervenţie militară a Tratatului de la Varşovia, Baker a răspuns „da, aceasta e părerea mea”.

Comentariile lui Baker au venit în timp ce trupele americane îşi continuă eforturile de a pacifica Panama City după invazia de miercuri [în perioada respectivă trupele americane invadaseră statul Panama, avînd capitala la Panama City]. Preşedintele Bush, poruncind „operaţiunea cauză dreaptă”, a explicat invazia ca fiind necesară pentru a-l detrona pe generalul Manuel Antonio Noriega şi a aduce democraţie în Panama.

Susţinerea arătată de Baker pentru folosirea trupelor sovietice ca să aducă democraţie în România poate fi astfel văzută, în parte, ca un efort de a argumenta un caz similar şi a creşte susţinerea pentru acţiunile americane în Panama. Deasemenea, ar putea avea scopul de a intimida forţele pro-Ceauşescu care încă luptă în România.

Comentariile lui Baker sînt un alt exemplu al schimbărilor remarcabile din relaţiile americano-sovietice. Trupele sovietice au zdrobit mişcările reformiste din Ungaria în 1956 şi Cehoslovacia în 1968.

Duminică guvernul francez s-a oferit să trimită o brigadă de voluntari care să lupte de partea Frontului Salvării Naţionale din România. Întrebat dacă SUA ar fi dispuse la o ofertă similară de trimitere de trupe, Baker a refuzat să speculeze asupra atitudinii preşedintelui.

Alt membru NATO, Olanda, a declarat că o intervenţie militară „ar susţine aspiraţiile poporului român”.

Un demnitar din Departamentul de Stat a declarat că guvernul american „a primit asigurări în particular” că Uniunea Sovietică „nu intenţionează să intervină” militar în România.

Mai citeşte alte articole din presa străină despre revoluţia din 1989 în pagina „Mass-media străină în decembrie 1989”.

Un gând despre „Chicago Tribune: „SUA nu s-ar opune unei invadări a României”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.