Părerile autorităţilor locale despre străzile „Vasile Milea”

În aprilie 2008 (nu exista încă acest blog), pe forumul revoluţiei la care sînt moderator, am propus iniţierea unei acţiuni prin care să se schimbe denumirile străzilor „Vasile Milea” din diferite oraşe ale României (linc). Cu întîrziere, dar mai bine mai tîrziu decît niciodată, se alătură şi ziarul „Adevărul” campaniei iniţiate de mine.

În 21 aprilie (varianta on-line) ziarul publică articolul „Vasile Milea, la sensul giratoriu al istoriei” de Mihai Voinea şi Cristian Delcea (linc) în care sînt întrebate autorităţile locale din localităţile cu străzi denumite „Vasile Milea” despre oportunitatea acestei denumiri de străzi.

Iată cîteva păreri consemnate de ziar:

Purtătorul de cuvînt al Primăriei Arad, Corina Drăghici, a declarat pentru „Adevărul” că denumirile de străzi sînt stabilite de către Consiliul Local Municipal printr-o hotărîre a acestui for. „Reevaluarea unor contexte istorice sau a activităţilor unor personalităţi cu argumente solide şi general acceptate de istorici a constituit deja motiv de schimbare a denumirilor  unor străzi, ca de exemplu «Mareşal Ion Antonescu» sau «Vladimir Ilici Lenin». Momentan nu se pune problema schimbării numelui «Vasile Milea», dar nu excludem această variantă în condiţiile în care va exista o decizie unanim acceptată a unui for naţional care să incrimineze activitatea sa”.

Nu ştiu care ar fi „forul naţional” care să incrimineze „unanim” activitatea lui Milea, dar legea dă dreptul la schimbarea denumirilor de străzi Consiliului Local, unde nu trebuie unanimitate ci jumătate plus unu din voturi. La Cluj schimbarea numelui de stradă Vasile Milea a fost realizată de mulţi ani (fapt despre care, ciudat, ziarul „Adevărul” nu aminteşte). Deocamdată, mai mulţi istorici cunoscuţi, precum Stejărel Olaru, Zoe Petre, Adrian Cioroianu sau Stelian Tănase au incriminat activitatea din decembrie 1989 a criminalului comunist Vasile Milea, şi nu cunosc nici un istoric care să fi contestat acest punct de vedere.

„Am citit şi eu articolul din «Adevărul» şi ne alăturăm campaniei voastre”, a spus Andrei Volosevici, primarul municipiului Ploieşti.

La Piteşti este o situaţie ciudată (linc): Toată lumea numeşte o piaţă din centrul oraşului ca „Vasile Milea”, există indicatoare stradale cu acest nume care se regăseşte şi în actele de identiate ale locatarilor din zonă, dar în arhiva primăriei nu se găseşte nici o hotărîre conform căreia vechiul nume al pieţii – „Vladimir Ilici Lenin” – ar fi fost schimbat cu „Vasile Milea”!

Iosiv Cerbuneanu, secretarul municipiului Piteşti, declară:

„Nu există nici un fel de îndoială, nici în rîndul locuitorilor, nici în rîndul celor care conduc Primăria Piteşti, că numele de «Vasile Milea» nu este unul potrivit pentru piaţa centrală. Acum este limpede că nu a fost un erou. Vrem să reparăm această greşeală. Avem alte personalităţi, istorice şi de altă natură, care ar merita onoarea de a da numele pieţei centrale”.

Tudor Pendiuc, primarul Piteştiului, a spus la rîndul său, referindu-se la denumirea de piaţă Vasile Milea:

Noi am moştenit această denumire de la fostul CFSN, dar hotărîrea prin care ei au dat numele pieţei centrale nu există. Am încercat de vreo două ori să schimbăm acest nume, dar nu s-a reuşit. Odată nu a trecut de Consiliul Local, iar cînd a trecut – nu a primit aprobare de la Comisia Judeţeană de Avizare a Numelor de Străzi. Acum, pentru că ne-aţi atras atenţia, vom încerca din nou să schimbăm numele pieţei!

Mărturisesc că nu ştiu conform cărei legi consiliul local ar avea nevoie de aprobarea unei comisii judeţene de avizare a numelor de străzi pentru a schimba denumirea unei străzi. La Timişoara a existat un caz în care prefectura a contestat schimbarea denumirilor străzilor hotărîtă de primărie, s-a ajuns cu proces pînă la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, care a hotărît că consiliul local este în drept să hotărască asemenea schimbări, iar argumentele de oportunitate invocate de prefectură nu au relevanţă.

În Vaslui există o stradă „Vasile Milea” la marginea oraşului, recent trecută în intravilan. Viceprimarul Valeriu Caragaţă a declarat ziarului „Adevărul” că va propune în consiliul local redenumirea acestei străzi.

La Sibiu, unde există un bulevard Vasile Milea, situaţia va fi analizată, spune Carmen Câmpean, de la biroul de presă al primăriei Sibiu. „Totuşi o schimbare a denumirii este puţin probabilă, surse din primărie explicînd faptul că procedura este complicată. Schimbarea denumirii se face numai dacă cineva vine cu o propunere în care argumentează de ce se doreşte acest lucru, iar propunerea este analizată de o comisie a administraţiei locale. Dacă această comisie girează, atunci propunerea devine proiect de hotărâre, care trebuie aprobat de Consiliul Local”, afirmă ziarul, fără să precizeze care sînt acele surse din primărie. Domnul primar al Sibiului Klaus Johannis se pare că n-a înţeles lecţia din decembrie 2009 de la Timişoara, cînd visurile sale de a ajunge prim-ministru al României au fost spulberate. Poate mai are nevoie de o lecţie, ca să înceteze să-şi bată joc de mucenicii revoluţiei.

Călin Murg, preşedintele Consiliului General al Municipiului Bucureşti, declară:

„Dacă ceea ce susţine ziarul «Adevărul» va fi confirmat de o echipă de specialişti, sigur că nu vom lăsa ca un bulevard din Bucureşti să poarte numele unui trădător. Dar, ca toate acestea să demareze, trebuie să se depună la sediul Primăriei Capitalei o solicitare în acest sens. (…) Aceasta este instituţia care ar trebui să decidă schimbarea numelui „Vasile Milea”.

adăugînd deasemenea că locuitorii de pe artera respectivă vor fi foarte afectaţi şi că, mai mult ca sigur, vor exista proteste vehemente din partea acestora. De unde ştie Murg că vor exista proteste nu înţeleg. Iar despre specialişti, ce alţi specialişti ar fi necesari dacă Adrian Cioroianu, Stejărel Olaru, Zoe Petre şi Stelian Tănase nu sînt buni?

3 gânduri despre „Părerile autorităţilor locale despre străzile „Vasile Milea”

  1. salut Marius. Am protestat in anii 90, impreuna cu Asociatia Adevarul despre Revolutie din Cluj si atunci s-a schimbat – cam prin 92. a ramas multa vreme cu denumirea de dinainte de 89 – Dostoievski. este Traian Mosoiu din 2005-2006.

    • Mulţumesc. Vreau să fac o acţiune de felul ăsta şi în alte oraşe cu aceeaşi problemă, de aceea obţinerea textului hotărîrii Consiliului Local Cluj despre acest subiect mi-ar fi folositoare (anexă la documentaţie, să vadă primarii respectivi că nu sînt ei primii care au schimbat denumirea aceasta ca să nu se sperie de asumarea responsabilităţii). Ai putea cumva să dai o mînă de ajutor?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.