Un colaborator al securităţii, dispărut în mersul hîrtiilor dintre SSPR, CPRD şi Preşedinţie

Am semnalat pe acest blog hotărîrea preşedintelui Traian Băsescu de a emite decrete de retragere a titlului de revoluţionar pentru 3 persoane care au fost dovedite a fi fost colaboratori ai securităţii (linc). Acţiunea domnului preşedinte se bizuie pe art. 8 din Legea 341/2004, care spune: “De prevederile acestei legi nu beneficiază persoanele, civili sau militari, care sînt dovedite a fi fost implicate în activităţile fostei securităţi ca poliţie politică”.

Un scurt istoric al faptelor premergătoare respectivelor decrete prezidenţiale este folositor:

– În 27 noiembrie 2009 am publicat pe acest blog adresa pe care am primit-o de la CNSAS (linc), în care se pomenesc cazuri concrete de revoluţionari care au fost descoperiţi ca fiind foşti colaboratori ai securităţii.

– În şedinţa CPRD din 15 decembrie 2009 (vezi paginile 5-6 ale procesului verbal – linc) se discută şi aprobă propunerea SSPR din 8 decembrie 2009 referitoare la retragerea certificatelor de revoluţionari a 4 persoane, dovedite drept colaboratori ai securităţii: Baciu Mircea (remarcat), Boncu Constantin (rănit), Bălăceanu Ioan (remarcat), Buzgău Pavel (remarcat). Faptul respectiv a fost semnalat şi pe acest blog (linc). Toate cele 4 persoane apăreau în adresa publicată de mine.

– În şedinţa CPRD din 30 martie 2010 (vezi pagina 12 din procesul verbal – linc) se discută iar şi se aprobă iar retragerea titlurilor de revoluţionar pentru Pavel Buzgău, Constantin Boncu, Ioan Bălăceanu pe motiv de colaborare cu securitatea. O primă ciudăţenie: de ce a fost nevoie să se discute iar aceste 3 persoane, care fuseseră deja discutate în şedinţa din 15 decembrie 2009? A doua ciudăţenie: dispariţia lui Mircea Baciu din lista revoluţionarilor colaboratori ai securităţii a căror titlu trebuie retras.

– În 15 aprilie 2010 preşedintele Traian Băsescu retrage titlurile de revoluţionar pentru Pavel Buzgău, Constantin Boncu şi Ioan Bălăceanu. Din nou, Mircea Baciu nu e pe lista persoanelor a căror titlu de revoluţionar a fost retras.

Bănuiala care mă încearcă este că a doua şedinţă a CPRD în care s-a rediscutat problema retragerii titlurilor de revoluţionar pentru colaboratorii securităţii s-a făcut special pentru a omite de pe lista trimisă la Cotroceni pe domnul Mircea Baciu. Alt scop nu văd la acea şedinţă, fiindcă cele 3 cazuri discutate acolo fuseseră deja discutate la şedinţa CPRD din 15 decembrie 2009, se ajunsese la o opinie unanimă, susţinută şi de SSPR, şi la rediscutare nu s-a pomenit de nici un element nou (să zicem o contestaţie) care ar fi justificat rediscutarea. Pentru omiterea cazului Mircea Baciu la a 2-a discutare nu s-a dat nici o explicaţie, teoretic hotărîrea CPRD din 15 decembrie 2009 rămîne valabilă şi în cazul acestuia, dar practic acesta nu mai apare în decretul prezidenţial. Traian Băsescu a iscălit probabil decretele pe baza documentaţiei primită de la SSPR şi CPRD, iar dacă în această documentaţie trimisă la Cotroceni a fost omis Mircea Baciu, firesc că şi în decretul prezidenţial s-a menţinut omisiunea.

Precizez că Mircea Baciu a fost stabilit drept colaborator al securităţii prin hotărîre judecătorească definitivă şi irevocabilă, publicată în Monitorul Oficial nr. 238 din 1 iulie 2009. Dînsul apare în Decretul 1168/2004 semnat de Ion Iliescu prin care se aprobă preschimbarea certificatelor de revoluţionar, conform Legii 341/2004, pentru un număr de peste 1200 de persoane. Nu cred că se poate găsi vreo vină celor care au aprobat preschimbarea certificatului lui Mircea Baciu, cîtă vreme colaborarea sa cu securitatea nu era cunoscută la acea vreme. Deoarece preschimbarea certificatului, în acest caz, a fost aprobată nu numai de SSPR şi CPRD, ci şi de preşedintele României, cred că numai preşedintele României este în drept să anuleze respectivul certificat.

Mai citeşte:
Revoluţionari, colaboratori ai securităţii, şi reluarea manipulării pe acest subiect
Colaborarea cu securitatea a revoluţionarului Ioan Itu
Fostul deputat şi rănit în revoluţie Vasile Bărbat şi colaborarea sa cu securitatea
Încercări ale CPRD de a schimba înţelesul art. 8 din Legea 341/2004
Le Monde: “Mulţi ofiţeri de securitate au primit certificate de revoluţionar”
Situaţia verificării revoluţionarilor de către CNSAS
Un precedent: Anularea certificatelor de revoluţionar pentru informatorii securităţii
Ion Caramitru în decembrie 2009 (2): Securistul nostru, care se ocupa de 3 teatre, a devenit luptător cu merite deosebite în revoluţie (video)
Băsescu retrage titlul de revoluţionar la 3 foşti colaboratori ai securităţii

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.