Un amendament la legea lustraţiei doreşte să-l elimine pe Ion Iliescu de la conducerea Institutului Revoluţiei Române

Ieri 28 aprilie, la asociaţia „Memorialul Revoluţiei” din Timişoara, şi-a aniversat 20 de ani de existenţă. Printre oaspeţi s-a aflat şi domnul Teodor Mărieş, preşedintele asociaţiei „21 Decembrie”. Din cuvîntarea dînsului am reţinut că a luat parte la discuţiile din comisiile parlamentare referitoare la legea lustraţiei, care ar urma să fie votată în parlament pînă în 20 mai.

Unul din amendamentele adoptate de comisiile parlamentare se referă la incompatibilitatea celor „lustrabili” (foşti membri ai nomenclaturii comuniste şi a securităţii) de a ocupa funcţii în institute de cercetare a perioadei comuniste şi a totalitarismului finanţate din bugetul statului. Astfel, a spus domnul Mărieş, Ion Iliescu va fi îndepărtat din funcţia de preşedinte al Institutului Revoluţiei Române.

Institutul Revoluţiei Române a fost înfiinţat prin legea 556/2004. Întreaga conducere („colegiul naţional”) a acestui institut a fost numită personal de Ion Iliescu, la acea vreme preşedintele României. Apoi, respectivul colegiu naţional l-a ales în mod democratic pe Ion Iliescu în funcţia de preşedinte al institutului. De precizat că aceşti membri ai colegiului naţional al IRR sînt aleşi pe viaţă, conform legii 556/2004.

Personal, m-am mai exprimat că prezenţa lui Ion Iliescu în fruntea unui asemenea institut care trebuie să cerceteze chiar acţiunile lui Ion Iliescu din decembrie 1989 este inoportună, fiind de natură a pune la îndoială obiectivitatea institutului. Bănuielile mi-au fost confirmate, prezentarea de către IRR drept „document al revoluţiei” a unei scrisori anticeauşiste pretins scrisă de Ion Iliescu în 1989, şi care a ieşit la iveală abia în 2009 (linc), este o dovadă a faptului că IRR s-a transformat într-o instituţie propagandistică a lui Ion Iliescu. Acea scrisoare a lui Ion Iliescu care, chiar dacă a fost reală n-a avut nici un efect în decembrie 1989, nefiind difuzată (este cel mult „literatură de sertar”, nicidecum „document al revoluţiei”) este şi în prezent prezentată proeminent pe saitul IRR (linc) – adică nu doar în numărul de revistă în care a fost publicată. Niciunul din multele documente ale dizidenţei româneşti care au fost realmente difuzate înainte de revoluţie (scrisorile Doinei Cornea, scrisoarea celor 6, interviul lui Mircea Dinescu etc.), deci chiar au contribuit la starea de spirit a populaţiei în decembrie 1989, nu beneficiază de un asemenea tratament.

Înlăturarea lui Ion Iliescu de la conducerea IRR n-ar rezolva însă problema. Întreaga conducere a IRR a fost numită de Ion Iliescu, şi în aceste condiţii chiar şi fără prezenţa dînsului în fruntea institutului istoria pe care acesta o va scrie nu va fi obiectivă. Rămîn în conducerea IRR persoane precum Cazimir Ionescu, cel care în decembrie 1989 a contribuit la isteria cu teroriştii spunînd la postul naţional de televiziune că „oraşul Piteşti poate să dispară complet de pe harta ţării” (linc), Sergiu Nicolaescu, cunoscut pentru falsificările istoriei revoluţiei săvîrşite pe vremea comisiei senatoriale (linc) şi pentru propunerea făcută de a se decreta o amnistie generală pentru criminalii din 1989 (scopul falsificărilor fiind, după părerea mea, tocmai de a pregăti propagandistic amnistia generală) sau Emil „Cico” Dumitrescu, cel care spunea la TVR, în 22 decembrie 1989: „Comandanţi ai unităţilor apărării naţionale din oraşele Tîrgovişte, Rîmnicu Sărat, Buzău, Focşani, Galaţi, Brăila – vă transmit ordinul şefului Marelui Stat Major, general Guşă Ştefan, ca în cel mai scurt timp să îndreptaţi unităţile dumneavoastră către Bucureşti (…) din ordinul şefului Marelui Stat Major general Guşă Ştefan şi a generalului locotenent Stănculescu v-a transmis acest ordin căpitan de rangul I Dumitrescu” („Revolutia română în direct”, carte editată de TVR în 1990 sub coordonarea lui Mihai Tatulici, pagina 119). Preşedintele Consiliului Ştiinţific al IRR este Dan Berindei, fost informator al securităţii (linc).

Fără a contesta faptul că la IRR există şi persoane de bună credinţă, care încearcă să-şi facă meseria cinstit, cadrul instituţional creat de legea 556/2004 nu este prielnic unei cercetări cu adevărat ştiinţifice a istoriei revoluţiei. În general apar îndoieli faţă de institutele de istorie cu conducere numită politic, iar în cazul IRR, unde o singură persoană – Ion Iliescu – a numit întreaga conducere, obiectivitatea este chiar mai îndoielnică decît în alte cazuri (spre comparaţie, la CNSAS numirile s-au făcut tot politic, dar de către forţe politice diferite, asigurîndu-se astfel un echilibru). Legea lustraţiei, chiar dacă îl va elimina pe Ion Iliescu de la conducerea IRR, nu va rezolva problemele existente la acest institut. Probabil ar fi mai bine ca cercetarea istorică să se facă de către catedrele de istorie ale universităţilor, fără să existe o centralizare a cercetării istorice pe un anumit subiect, deci fără un punct de vedere unic, „oficial” al statului.

Mai citeşte:
Tismăneanu vrea desfiinţarea Institutului Revoluţiei Române
Clio 1989 – revistă de nivel academic?

Un gând despre „Un amendament la legea lustraţiei doreşte să-l elimine pe Ion Iliescu de la conducerea Institutului Revoluţiei Române

 1. ESTE NECESAR SĂ SE APLICE LEGEA LUSTRAȚIEI ,contrar voinței
  majorității vipurilor comuniste,deoarece societatea românească a avut și încă mai are de suferit din cauza acestei plăgi infectate cu foștii nomenclaturiști ,copiii și urmașii acestora.
  Inexistența unei legi care să-i țină pe aceștia departe de putere
  a condus la penetrarea în toate sferele de putere ale acestor frâne împotriva progresului și a unui trai mai bun pentru acest popor mereu înșelat și obidit.
  Cu multă stimă,
  Anghel Gheorghe-Ploiești

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.