Contestaţia mea cu privire la certificatul de revoluţionar al deputatului Victor Socaciu a fost respinsă

Am pomenit pe acest blog (linc) situaţia deputatului PSD Victor Socaciu, membru al Comisiei Parlamentare a Revoluţionarilor, a cărui preschimbare a certificatului de revoluţionar a fost respinsă de CPRD în vechea legislatură (9 septembrie 2008 – linc), cînd în fruntea CPRD se afla Emilian Cutean, coleg de partid al domnului Socaciu, dar care a obţinut aviz favorabil pentru preschimbare în actuala legislatură (31 martie 2009 – linc), după ce el însuşi devenise membru al comisiei care dă aviz pentru preschimbarea certificatelor.

Fiindcă mi s-a părut dubioasă această situaţie, am trimis pe adresa CPRD o contestaţie cu privire la certificatul de revoluţionar al domnului Socaciu, întemeiată pe ideea că faptele săvîrşite de dînsul în timpul revoluţiei nu au caracterul de „fapte deosebite”. Ca argumentaţie, am folosit constatările CPRD din 9 septembrie 2008, cînd domnului Socaciu i s-a respins preschimbarea.

Care sînt faptele concrete săvîrşite de domnul Socaciu la revoluţie nu cunosc. Nădăjduiam să aflu chiar din răspunsul la contestaţia mea. Însă, conform răspunsului la contestaţie primit de la domnul Raymond Luca, contestaţia mea „a fost discutată în cadrul şedinţei din data de 13 aprilie 2010 (…), iar membri comisiei parlamentare au hotărît să nu reanalizeze acest dosar avînd în vedere faptul că acesta a fost verificat de către membri comisiei parlamentare, în data de 9 septembrie 2008, respectiv în data de 31.03.2009, dată la care a fost avizat pentru preschimbarea certificatului doveditor al calităţii de revoluţionar, avînd în vedere documentele aflate în dosar, precum şi completările depuse de la data primei verificări a acestuia”.

Verificările anterioare ale dosarului lui Victor Socaciu, cu rezultate contradictorii, nu fuseseră făcute decît de subcomisia de lucru a CPRD, şi apoi propunerile subcomisiei au fost votate de comisie. Faptul rezultă din procesele verbale ale şedinţelor respective. Constat că nici în cazurile în care există o contestaţie depusă, membrii CPRD nu consideră necesar ca întreaga comisie să vadă dosarul.

Dacă dosarul a fost completat după ce fusese prima dată respins, asta poate fi o explicaţie pentru aprobarea sa la a doua analiză (iată deci un motiv pentru marele număr de prorogări ale termenelor – linc), însă din răspunsul CPRD nu rezultă nimic concret cu privire la completările care au fost aduse la acest dosar.

Chiar dacă mi s-a respins contestaţia, mă aşteptam la un răspuns care să-mi explice motivele respingerii, altul decît „am analizat deja dosarul în 31 martie 2009 şi am hotărît deja că dăm aviz favorabil”, răspuns de altfel inexact, fiindcă doar subcomisia CPRD a analizat acel dosar cînd a hotărît avizarea, şi nu întreaga comisie. Un răspuns normal ar fi fost ceva de tipul „este greşită susţinerea că domnul Socaciu nu a săvîrşit fapte deosebite la revoluţie, fiindcă, din cutare documente de la dosar …, rezultă că în decembrie 1989 a săvîrşit următoarele fapte …, care se încadrează la ceea ce legea 341/2004 numeşte fapte deosebite în revoluţie. Totodată, obiecţia că dosarul a fost respins la şedinţa CPRD din 9 septembrie 2008 este nerelevantă, fiindcă ulterior acestei date domnul Socaciu şi-a completat dosarul cu următoarele documente, care dovedesc faptele dînsului…”.

Se pare că pretenţiile mele faţă de CPRD sînt prea mari.

Actualizare: Reproduc din procesul verbal al şedinţei CPRD din 13 aprilie 2010 (linc – vezi pag. 15):

Preşedintele comisiei, domnul senator Raymond Luca, a prezentat contestaţia domnului Marius Mioc împotriva calităţii domnului Socaciu Victor. În urma examinării şi discuţiilor purtate, membri comisiei au hotărît să nu reanalizeze dosarul domnului Socaciu Victor avînd în vedere faptul că acesta a fost verificat în cadrul şedinţei din data de 09 septembrie 2008 [cînd a fost respins – nota mea], respectiv în data de 31.03.2009, dată la care a fost avizat pentru preschimbarea certificatului doveditor a calităţii de revoluţionar, avînd în vedere documentele aflate la dosar, precum şi completările depuse de la data primei verificări a acestuia. S-a votat cu majoritate de voturi, domnul deputat Socaciu Victor neparticipînd la discuţia acestui punct de pe ordinea de zi şi nici la vot.

Un gând despre „Contestaţia mea cu privire la certificatul de revoluţionar al deputatului Victor Socaciu a fost respinsă

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.