Blogul lui Marius Mioc

despre revoluţia din 1989 şi ceea ce a urmat după ea

Dialog CADA, Petre Roman şi Victor Stănculescu (7). Ar trebui o supercomisie care n-ar încăpea într-o sală de sute de oameni (video) mai 12, 2010


Continuarea discuţiei din 1 martie 1990 dintre ofiţerii Comitetului de Acţiune pentru Democratizarea Armatei (CADA) şi reprezentanţii guvernului, primministrul Petre Roman şi nou numitul ministru al apărării naţionale Victor Atanasie Stănculescu. Comentariile mele sînt cu litere cursive între paranteze drepte.

Vezi şi primele şase părţi ale acestui dialog:
Armata a dus greul luptei împotriva terorismului. A vorbi despre rolul armatei în represiune este nepotrivit
Roman: „Meritele generalului Militaru nu pot fi neglijate şi anulate”
Foarte puţini comandanţi militari s-au schimbat după revoluţie
Trebuie să lăsăm să limpezim lucrurile, şi asta nu se face decît în timp
Trebuie să pornim de la premiza că armata este un element de stabilitate în societate
Pe comandanţii militari i-a testat tocmai revoluţia, domnule primministru

Transcriere înregistrare:
00:00 Petre Roman: Eu cred că acest comitet de iniţiativă cum gîndiţi dumneavoastră nu poate să lucreze în afara structurilor armatei. În al doilea rînd, apare o problemă fundamentală: pe ce bază constituim acest comitet de iniţiativă? Începem acuma să facem, să baleiem, să trecem în revistă toată armata şi peste tot să spunem „domnule, cine vreţi să faceţi parte din comitetul ăsta de iniţiativă, cum vreţi să-l alcătuim şi aşa mai departe”? E o chestiune foarte delicată. Cel puţin, cel puţin dintr-un punct de vedere este chiar inoperantă. Ce-ar însemna ca un comitet de iniţiativă format din 60-80 de persoane să stea să analizeze fiecare pas care se face în armată? Pentru că ce înseamnă pînă la urmă democratizarea armatei? La ora asta înseamnă practic toate activităţile militare. Ce facem? Înlocuim comanda, structura existentă de comandă a armatei cu o altă structură de comandă? Sau de control? Vedeţi bine că mie, mie mi-ar fi uşor să constitui o comisie guvernamentală care să urmărească aceste etape, că, la urma urmei, este şi cererea dumneavoastră, şi să zic că mă substitui acţiunii militare. Dar eu cred că este normal, ca în momentul cînd am numit un ministru al apărării naţionale, cînd el îşi constituie la rîndul lui echipa de comandă, aceasta să-şi facă treaba. Asta este datoria. Suprapunerea de diferite comitete, comisii, forme instituţionalizate sau nu, peste ceea, peste ceea ce este rolul de conducere în armată, mie mi se pare că este foarte dăunătoare.
01:57 Victor Atanasie Stănculescu: Dacă (neînţelegibil) domnule primministru, numai faptul că o parte din trupele de uscat, mecanizate, tancuri şi alte arme, nu sînt reprezentate. Ar trebui să facem o supercomisie care n-ar încăpea într-o sală de cîteva sute de oameni. De aceea eu cred că este bine ca noi, preluînd ideile, ducîndu-le mai departe, avînd periodic contact cu iniţiatorii dar şi cu masa largă a cadrelor armatei, să acţionăm pentru a face ceea ce înseamnă o problemă fundamentală pentru armata, să zicem nouă, şi de data aceasta trebuie să vorbim despre o armată nouă, plecînd de la fundamentarea printr-un program legislativ special pentru probleme de apărare şi problemele armatei, program care să-l supunem organismelor din stat care au dreptul să aprobe acest lucru, să definim nişte acţiuni fundamentale privind ceea ce înseamnă capacitatea de comandă şi modul cum se exercită comanda, şi acest lucru să fie sub un control de o anumită formă pe care trebuie să găsim şi acesta, democratic dar care să nu ştirbească dintr-un anumit unghi de vedere autoritatea comandanţilor. Comandanţii odată fiind investiţi, acest proces de democratizare să-i sprijine, să-i ajute ca nu cumva ei să iasă din ceea ce înseamnă o comandă unică, să nu treacă la o formă greşită de comandă care, s-a spus aicea, poate deveni dictatorială, dar în acelaşi timp să nu se discute în momente cheie, prin modul cum şi-a cîştigat încrederea faţă de subordonaţi ori nu pentru că la un moment dat un ordin din acesta discutat la un moment cheie poate crea probleme deosebite. N-o să iau decît un exemplu, pe cel mai vechi, din aviaţie, unde totul se măsoară în secunde, şi apoi şi celelalte arme au aceeaşi problemă.
04:08 Petre Roman: Eu aş zice aşa…
04:10 Victor Atanasie Stănculescu: Eu, îmi permiteţi, vă rog, ca imagine, am stabilit pe baza a ceea ce s-a discutat pînă acuma. Am avut un grup de oameni din trupele de grăniceri, un grup de oameni din marina militară. Am stabilit să aprofundăm unele probleme complexe ale diferitor arme, şi acest lucru va trebui să-l facem şi-n artilerie, şi-n transmisiuni, şi-n toate armele pe care le are armata, pe specificul lor, pentru că e vorba nu numai de viaţa de toate zilele, este concepţia fundamentală de organizare, înzestrare şi pregătire a armei respective pentru a răspunde ca armă, şi apoi în context general de a putea să colaboreze şi coopereze în cadrul unui sistem întrunit care să dea tărie armatei. Deci acest proces se va duce pe mai multe linii şi cu gradul de specializare, să spunem acolo unde este cazul, iar la modul general, acolo unde putem da factor comun, să generalizăm pe armată aceste situaţii. Ca un prim pas, cum vă informam, am stabilit ca în 12 martie să avem o primă întîlnire în acest gen pe armată. Am solicitat, ducem tratative cu primăria pentru a face această activitate şi cu Opera, să facem în sala Operei sau o sală mai mare, să putem cuprinde un număr mare de oameni. Şi aceasta va fi o primă întrunire, unde voi prezenta problemele care s-au ridicat pînă acuma, ce soluţii am găsit pînă acuma, şi supunem dezbaterii aceste idei pentru ca să vedem unde trebuie să aducem corecţii în funcţie de ceea ce se va dezbate. Pe măsură ce am căzut de acord că măsurile sînt necesare şi bine pregătite şi bine gîndite, să trecem să le aplicăm.

(va urma)

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.