SSPR şi-a schimbat opinia în cazul Sorin Oprescu. Spitalul din Bucureşti – obiectiv de importanţă vitală pentru rezistenţa regimului totalitar?

Legea 341/2004 a apărut după îndelungi dezbateri în societatea românească (la care şi eu am participat) cu privire la înmulţirea impostorilor în rîndul celor care au certificate de revoluţionar şi eliberarea unor asemenea certificate unor persoane cu participare marginală la revoluţie. „Consider că actuala lege 42, prin modul ambiguu în care a fost alcătuită, a creat o inflaţie de revoluţionari care a făcut pînă la urmă să se demonetizeze noţiunea de revoluţionar, ceea ce s-a întors de fapt împotriva revoluţionarilor”, spuneam într-o emisiune a TVR din 1997 (linc), iar în altă emisiune televizată (linc) subliniam lipsa, în vechea lege 42/1990, a unor criterii limpezi referitor la ce înseamnă „fapte deosebite în revoluţie”.

În sfîrşit a apărut legea 341/2004 care cuprindea o definiţie a ceea ce trebuie înţeles prin „fapte deosebite” în timpul revoluţiei. Art. 3 litera b, punctul 3 din Legea 341/2004 spune că titlul de luptător în revoluţie remarcat prin fapte deosebite se atribuie „celor care, în perioada 14-25 decembrie 1989, au mobilizat şi au condus grupuri sau mulţimi de oameni, au construit şi au menţinut baricade împotriva forţelor de represiune ale regimului totalitar comunist, au ocupat obiective de importanţă vitală pentru rezistenţa regimului totalitar şi le-au apărat pînă la data judecării dictatorului, în localităţile unde au luptat pentru victoria Revoluţiei, precum şi celor care au avut acţiuni dovedite împotriva regimului şi însemnelor comunismului între 14-22 decembrie 1989”. Totodată, la art. 3 litera c din lege se vorbeşte despre titlul de „participant” la revoluţie – calitate pur onorifică. S-a creat astfel temeiul legal pentru separarea celor care au avut cu adevărat o contribuţie importantă la revoluţie de cei care au avut o contribuţie marginală.

Definiţia „faptelor deosebite” cuprinsă în legea 341/2004 nu este perfectă. Totuşi, am considerat legea 341/2004 ca un punct de plecare pentru o curăţire a rîndurilor revoluţionarilor. Unul din cazurile care-mi dădeau nădejde cu privire la posibilitatea acestei curăţiri era cel al actualului primar al Bucureştilor, doctorul Sorin Oprescu. Arătam, în articolul „Revoluţionarul” Sorin Oprescu intră în cursa prezidenţială (linc), că cererea acestuia de preschimbare a certificatului de revoluţionar a fost respinsă în 30 mai 2007, după cum se arăta pe vechiul sait al SSPR, care azi nu mai funcţionează.

Motivele pentru care Oprescu primise certificat de revoluţionar au fost dezvăluite de presă (linc), pe baza propriei sale declaraţii:

– a acordat ajutor medical răniţilor revoluţiei (era meseria sa de medic)
– a apărat spitalul la care lucra de terorişti (pe care nu i-a găsit nimeni)
– a ajutat la aprovizionarea spitalului şi la verificarea chimico-biologică a apei şi igienei (e vorba probabil de zvonurile că apa este otrăvită (linc) care se vehiculau pe la TVR (linc) în acea vreme şi care au făcut necesară verificarea apei; niciunde în România nu s-a confirmat această otrăvire a apei).

Respingerea de către SSPR a preschimbării certificatului domnului Oprescu mi s-a părut corectă, şi am considerat aceasta ca un exemplu al faptului că legea 341/2004 chiar funcţionează. A-ţi face meseria de medic ajutînd răniţii revoluţiei sau a ajuta la aprovizionarea spitalului şi verificarea apei (chiar dacă ar fi existat situaţii cu apă otrăvită, ceea ce ştim acum că nu e cazul) nu face parte din ceea ce legea 341/2004 numeşte „fapte deosebite” la revoluţie. Iar apărarea spitalului de „terorişti” deasemeni nu se poate încadra la ceea ce legea numeşte „faptă deosebită” căci, independent de faptul dacă au existat sau nu acei terorişti, spitalul respectiv nu poate fi considerat „obiectiv de importanţă vitală pentru rezistenţa regimului totalitar”. Asemenea „obiective de importanţă vitală” sînt sediul Comitetului Central al PCR, Televiziunea, Radioul, în provincie ar putea fi considerate obiective de importanţă vitală sediile locale ale partidului sau primăriilor, cu condiţia ca în localităţile respective regimul totalitar să fi opus realmente rezistenţă. Este caraghios însă să pretinzi că un spital poate fi „obiectiv de importanţă vitală pentru rezistenţa regimului totalitar”.

Observînd respingerea dosarului domnului Oprescu, eram însă sceptic cu privire la menţinerea acestei soluţii pînă la capăt. Citez ce scriam în septembrie 2009:

Deşi în cazul Oprescu şi în alte cîteva cazuri, pe vechiul sait al SSPR apărea menţiunea că cererea de preschimbare a fost respinsă, cînd fostul secretar de stat Puiu Nicolae Fesan şi-a făcut raportul de activitate (linc) nu a pomenit acolo de nici un caz respins, pe baza filozofiei SSPR-iste că un dosar respins poate fi reanalizat o dată, de două ori, de trei ori sau de cîte ori e nevoie pînă va fi aprobat. Cum noul sait al SSPR nu mai prezintă deloc cazul Oprescu, iar domnul primar a avut şi posibilitatea să-şi completeze dosarul între timp, arătînd eventuale fapte vitejeşti de care nu-şi amintise iniţial, nu cunosc care este situaţia actuală a cererii de preschimbare a certificatului de revoluţionar a lui Sorin Oprescu.

Remarc, în articolul de presă la care am făcut trimitere, faptul că Oprescu a fost propus ca “luptător remarcat prin fapte deosebite în revoluţie” de o asociaţie de revoluţionari din Braşov. Deci, n-a găsit în puzderia de asociaţii din Bucureşti una care să-i dea aviz şi atunci a găsit o asociaţie din Braşov. Este un fapt perfect legal, dar care sublinează una din absurdităţile legii 341/2004: avizul dat luptătorilor de o asociaţie de revoluţionari nu reprezintă nici o chezăşie împotriva impostorilor, atîta vreme cît asociaţii din Braşov dau avize pentru revoluţionari din Bucureşti (şi invers), adică dau avize asupra unor fapte pe care, obiectiv, n-au de unde să le cunoască. Mult mai bine ar fi fost dacă Legea 341/2004 nu ar fi implicat deloc asociaţiile în problema preschimbării certificatelor.

Bănuielile mi s-au adeverit. Din procesul verbal al şedinţei CPRD din 4 mai 2010 (linc – paginile 2-3), se deduce că prin adresa 18/6812 din 30 aprilie 2010 (exact ultima zi de preschimbare a certificatelor, cînd nu mai era timp de verificări suplimentare) SSPR a înaintat către CPRD o listă cu 78 de propuneri de acordare a titlului de revoluţionar, pe care se află şi Sorin Mircea Oprescu, primarul capitalei. Deci SSPR şi-a schimbat poziţia în acest caz. Ei, între timp s-au schimbat şi şefii la SSPR de cîteva ori, pînă la urmă s-a găsit unul (Adrian Viorel Nicolaescu) care a tras concluzia că e mai bine să-ţi faci prieteni promovînd dosare decît duşmani respingîndu-le.

„Dosarul domnului Oprescu Sorin Mircea (dosar nr. 19876) a fost solicitat pentru verificări prin sondaj de către preşedintele CPRD89, domnul senator Raymond Luca”, citim în sinteza şedinţei CPRD. Să-i spună Raymond Luca fotbalistului Mutu că absolut din întîmplare, „prin sondaj”, a ales pentru verificare anume dosarul primarului Bucureştilor, din lista aia cu 78 de nume. Nici rostul sondajului nu e limpede, cîtă vreme deja s-au aprobat majoritatea celorlalte dosare din acea listă (excepţie cele cu situaţie incertă apropo de vechiul certificat de revoluţionar, celor care aveau pînă la 15 ani sau celor care mai fuseseră propuşi la CPRD), independent de rezultatul sondajului.

E interesant de urmărit ce hotărîre va lua CPRD în cazul Oprescu.

Un gând despre „SSPR şi-a schimbat opinia în cazul Sorin Oprescu. Spitalul din Bucureşti – obiectiv de importanţă vitală pentru rezistenţa regimului totalitar?

  1. asta e un mascarici. un gagicar de 2 lei. reabilitantul panaramelor, imporstorilor nulitatilor de pe laga casuta sa , ridicata cu atata truda., cu care se simte in elementul sau. o viata obscura alaturi de femei obscure, alcool si cine mai stie ce licori….

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.