1037 noi luptători în revoluţie aprobaţi de CPRD într-o singură şedinţă, la spartul tîrgului

În 30 aprilie 2010 a expirat sorocul pînă la care SSPR trebuia să analizeze dosarele pentru certificate de revoluţionar. Ultimile zile înaintea sorocului au fost extrem de intense pentru SSPR. Şedinţa CPRD din 4 mai (linc) a analizat nu mai puţin de 6 adrese diferite trimise de SSPR în ultimele zile ale lui aprilie cu propuneri de acordare a certificatului, 3 dintre aceste adrese find trimise chiar în ultima zi. În total au fost aprobaţi de CPRD în această şedinţă 1037 luptători în revoluţie, 2 eroi martiri şi 7 urmaşi de eroi martiri.

Se observă un mare număr de persoane care nu se regăsesc în baza de date şi pe care totuşi SSPR le-a transmis spre avizare. Legea 341/2004 se referă la preschimbarea certificatelor primite conform fostei legi 42/1990. Nu a fost o lege de acordare a unor titluri noi, ci o lege de verificare a titlurilor vechi, avînd în vedere că se strecuraseră mulţi impostori între cei care primiseră titluri, iar la comisiile care au acordat titlurile de revoluţionar fusese haos, încît nici nu se mai ştia cine are şi cine nu titlul. Prima verificare, de rutină, pe care ar trebui s-o facă SSPR este tocmai dacă persoana care cere titlul de revoluţionar conform legii 341/2004 a avut acest titlu conform legii 42/1990. Se vede totuşi că această verificare nu se face serios (deşi SSPR a avut la dispoziţie 5 ani şi 9 luni pentru asta), atîta vreme cît CPRD găseşte un mare număr de persoane „care nu se regăsesc în baza de date”. În felul ăsta îşi face şi CPRD planul la dosare respinse, ca să pară că au verificat atent.

O întrebare care apare este: dacă s-au putut aproba 1037 de luptători în revoluţie într-o singură şedinţă, ştiind că sînt vreo 22000 de dosare de luptători în total (registrul cu luptători de pe saitul SSPR (linc) ajunge pînă la numărul 21605, avînd însă multe numere necompletate; impresia mea e că saitul SSPR conţine multe lacune), pentru ce a fost nevoie de numeroasele prelungiri ale termenelor legii 341, pretextul invocat fiind că nu s-au putut verifica toate dosarele?

Din cele 6 liste trimise de SSPR către CPRD, în 4 liste s-au depistat persoane trecute de 2 ori şi în 5 liste persoane care fuseseră deja înaintate la CPRD pentru obţinerea avizului, unele avînd deja acest aviz. Singura listă fără asemenea greşeli este cea cu 2 eroi martiri şi 7 urmaşi. E o dovadă despre cît de atent lucrează SSPR în problema certificatelor şi cît de profesionişti sînt aceşti funcţionari ai statului. La o firmă particulară, pentru asemenea greşeli (care sînt repetate, nu e vorba de o excepţie), domnului Adrian Viorel Nicolaescu i s-ar desface contractul de muncă. Există şi părerea că haosul este menţinut intenţionat fiindcă ordinea şi claritatea în problema certificatelor de revoluţionar ar deranja multe interese.

Mai citeşte:
Situaţia preschimbării certificatelor de revoluţionar, raportată de Fesan
Sinteza activităţii CPRD în 2009
Emisiune TVR din 1997 despre certificatele de revoluţionar
Dumitru Dincă îl acuză pe George Costin
Fesan: Hrebenciuc şi Sechelariu au primit certificate de revoluţionar fără să ceară
Fesan: în jurul meu sînt numai falsuri, falsuri şi falsuri. Ţi-e groază să mai deschizi un dosar
450 de luptători în Timişoara şi 12000 în Bucureşti
Raymond Luca, deranjat de controalele făcute de alţii în problema certificatelor de revoluţionar
Asociaţiile de revoluţionari din Timişoara protestează împotriva prorogării termenelor Legii 341/2004
Nouă prorogare a legii 341/2004

5 gânduri despre „1037 noi luptători în revoluţie aprobaţi de CPRD într-o singură şedinţă, la spartul tîrgului

 1. Nu stiu de ce nimeni nu doreste sa vada adevarul cu privire la legea 341/2004 cu nenorocita asta de Preschimbare! Exista suficiente documente in dosarul revolutiei din care se poate vedea cine a fost la evenimentele din Decembrie 1989!Cum se poate ca ce-i care au fost dar nu sunt in Decrete sa fie dati la o parte si neglijati,iar armata de fabricati cu decrete si declaratii false de catre cei care au pus mina pe asociatie sa fie revolutionari cu decret pe legea 42/1990? Sefi de restaurante ,directori de unitati economice sefi de sectie in intreprinderi ,mari securisti si politisti aveau oare vreun motiv de revolta?

 2. Rusine,o mare hotie ,eu care am luptat si am avut de suferit de pe urma comunismului si a participarii mele la revolutie la Sibiu,acum sunt facut mincinos de conducerea locala din B.Govora fiindca nu am Certificat de participant..! Pacat domnilor,am plecat din Oltenia si am salvat zeci de vieti la Sibiu,…in decembrie 1989.Astept din 1992 sa ma considerati si pe mine coleg de lupta cu voi ! Nu am bani sa va cumpar certificate si celalalte.

 3. In decembrie am fost la metrou.Am adunat de la oameni 70000 lei pentru fondul Libertatea.Nu mi-am oprit nici sa merg cu metroul acasa.Imi pare rau ca nu am cerut nici o hartie vreodata ca am fost in acele zile acolo.

 4. parerea mea:

  NU ar fi trebuit sa existe CERTIFICAT de REVOLUTIONAR.

  cine a vrut sa scape de ceasca, nu s-a gindit la vreo favoare, avantaj ulterior !

  si sint destui care au stat in bataia gloantelor, au fost chiar ciuruiti un pic, azi traiesc,

  dar nu au cerut vreodata vreo hirtie.

  ar fi trebuit sa se desfiinteze aceasta patalama + avantajele materiale ce au decurs din asta!

  • În decembrie 1989 nu s-au cerut drepturi materiale. Aceste drepturi au apărut ca urmare a unei legi votate de parlamentul României şi susţinută de toate partidele parlamentare (atît vechea lege 42/1990 cît şi noua lege 341/2004). Legea este de altfel similară unui mare număr de alte legi, pentru alte tagme care au primit drepturi: foşti deţinuţi politici, foşti deportaţi în Bărăgan, foşti veterani de război etc. Ca principiu, nu cred că e corect să fie învinuit cineva care cere aplicarea legii, eventual poate fi învinuit parlamentul că a dat legi proaste. Nu înţeleg de ce unii consideră greşită numai legea revoluţionarilor, iar de foştii deţinuţi politici, foştii deportaţi etc. nu se leagă nimeni. Poate fiindcă revoluţionarii chiar au dat jos regimul comunist, pe cînd alţii doar au pălăvrăgit despre cît de bine ar fi să fie dat jos regimul? Să fie mentalitatea pe care am observat-o şi la Alex Stoenescu, „numai luzării sînt români adevăraţi”? https://mariusmioc.wordpress.com/2008/09/14/prejudecatile-birocratice-ale-lui-alex-stoenescu/
   Problema impostorilor este una reală, este de fapt o problemă a refuzului de a aplica legea, căci legea 341/2004 oferă nişte criterii de atribuire a titlurilor, care însă deseori sînt neglijate, în urma presiunilor celor interesaţi. Dar impostura nu este specifică doar problemei certificatelor de revoluţionar. Avem o mulţime de pensionari de boală frauduloşi, de foşti deţinuţi politici sau deportaţi în Bărăgan frauduloşi (chiar cu miile, vezi http://old.cotidianul.ro/trei_fosti_functionari_in_instanta_pentru_acordare_ilegala_de_drepturi_ale_persoanelor_persecutate-105884.html ). Cam oriunde este o lege specială care oferă posibilitatea unor cîştiguri, apar şi fraude. Deci vorbim despre problema generală a funcţionării statului de drept în România.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.