Blogul lui Marius Mioc

despre revoluţia din 1989 şi ceea ce a urmat după ea

Dialog CADA, Petre Roman şi Victor Stănculescu (8). În timpul revoluţiei am suferit groaznic din cauza problemei dotării tehnice a armatei (video) mai 19, 2010


Continuarea discuţiei din 1 martie 1990 dintre ofiţerii Comitetului de Acţiune pentru Democratizarea Armatei (CADA) şi reprezentanţii guvernului, primministrul Petre Roman şi nou numitul ministru al apărării naţionale Victor Atanasie Stănculescu. Comentariile mele sînt cu litere cursive între paranteze drepte.

Vezi şi primele şapte părţi ale acestui dialog:
Armata a dus greul luptei împotriva terorismului. A vorbi despre rolul armatei în represiune este nepotrivit
Roman: „Meritele generalului Militaru nu pot fi neglijate şi anulate”
Foarte puţini comandanţi militari s-au schimbat după revoluţie
Trebuie să lăsăm să limpezim lucrurile, şi asta nu se face decît în timp
Trebuie să pornim de la premiza că armata este un element de stabilitate în societate
Pe comandanţii militari i-a testat tocmai revoluţia, domnule primministru
Ar trebui o supercomisie care n-ar încăpea într-o sală de sute de oameni

Transcriere înregistrare:
00:00 Victor Atanasie Stănculescu: Vom avea acţiunile [lipsă sonor cîteva secunde] general la sistemele mici, subordonate, ca ele să fie structurate corespunzător, să fie angrenate în procesul de instruire corespunzător şi să dea efective, efectiv, rezultatele necesare, ceea ce înseamnă o armată modernă, de performanţă, de performanţă. De aceea eu cred că, odată declanşate aceste idei, trebuie ca în sistemul de desfăşurare a acţiunilor viitoare în mod organizat, ele să meargă într-un ritm corespunzător, pe de o parte, posibilităţilor efective de a păstra o anumită ordine generală a ansamblului armatei, pe de altă parte să ţinem seama şi de elementele economice care pot influenţa în plus sau în minus anumite situaţii. Încă o dată spun: aicea am prins şi am surprins foarte multe fenomene din armată. Dar nu le-am surprins pe toate, şi de aceea eu aştept de la prima întîlnire din armată un efect benefic pentru conducerea armatei, în primul rînd, pentru cadrele armatei, şi împreună să ne reglăm acest proces, mai ales că cei prezenţi aicea, prin funcţiile şi calificativele care le au, pot influenţa în mod deosebit, în special în unităţile de provenienţă, ca acest proces să fie bine desfăşurat şi foarte ferm aplicat, fără devieri sau particularizări personale ale unora care ar vrea să intervină, să devieze ideea generală a acestei democratizări. În acelaşi timp, aşa cum am avut dialogul, foarte mulţi vor trebui să îi atragem în nişte colective în care vom studia nişte probleme specifice domeniului de responsabilitate. Ale armei, chiar. Sau unii, la nivel general, la domeniile de ansamblu, cum ar fi: probleme legislative, care sînt complexe, şi va trebui să avem această prezenţă. Şi aceste forme de prezentare, de participare, le vom organiza tot pe principiul militar. Pe forme de încadrare, formare de comisii speciale pe anumite perioade de timp, constituirea unor colective de analiză şi, să zicem contact cu elementele, să zicem, ale părţii civile, ale vieţii civile, pentru că trebuie să facem această analiză împreună cu organismele care participă la, ca legiuitori, în procesul general de schimbare a legilor statului, pentru că lucrul fundamental nu este numai problema apărării la ora actuală. Fundamental este legislaţia la nivel naţional, începînd cu legea de bază, constituţia. Deci este un proces foarte complex, trebuie să păstrăm un ritm bun. Să nu slăbim această acţiune şi să definim, şi acest lucru vreau să-l definesc prin ceea ce o să prezint armatei pe 12 martie, care ar fi priorităţile, urmînd ca ceea ce voi propune să fie corectat prin participanţii care-şi vor spune punctul de vedere. Aceasta ar fi o idee pe care am vrut s-o subliniez pentru toţi cei prezenţi, avînd în vedere că dialogul va continua sub diverse forme. În această formă nu vom putea totdeauna să facem o întîlnire totdeauna reprezentativă, pentru că spuneam încă o dată, unele arme lipsesc şi ne trebuie şi acestea să le discutăm.
04:10 Ofiţer: Eu cred că…
04:11 Victor Atanasie Stănculescu: Noi avem din punctul ăsta de vedere, din iniţiativa celor prezenţi, impulsul dat. Acest impuls trebuie continuat şi vom avea grijă ca să nu slăbim imaginea generală a unei acţiuni de democratizare.
04:26 Ofiţer (Cornel Şurcu?): Domnule primministru, mă scuzaţi…
04:28 Petre Roman: Da. Aş vrea, poate că prin ceea ce spun eu poate că răspund, răspund la această chestiune. Eu, eu zic aşa. Domnule ministru, mie mi se pare că de fapt, ceea ce se discută aicea este de a schimba calitatea armatei. Bineînţeles, în sensul, în sensul ridicării acesteia. După cum ştim, calitatea armatei înseamnă cele două componente: resursa umană şi potenţialul tehnic. E clar că în armată se manifestă o dorinţă normală, firească, sinceră şi justificată de a face ceva în acest sens. Deci, de a schimba calitatea atît în ce priveşte resursa umană cît şi în ce priveşte dotarea şi potenţialul tehnic. Pînă la urmă cred că este bine să ne gîndim la o formă de structură militară pentru studiul şi analiza problemelor de calitate a armatei. Aţi pomenit dumneavoastră aicea de nişte colective, de alte forme de legătură. Haideţi să fim mai, mai radicali. Haideţi să fim, să avem curajul unei acţiuni mai, mai dense. Deci, repet: Să găsim, şi vă rog domnule ministru, să găsim o formă de structură militară pentru studiul şi analiza problemelor de calitate a armatei. Eu nu pot să vă spun mai mult de atîta pentru că nu dispun de elementele necesare. Este clar că calitatea armatei pe componenta umană priveşte calitatea comenzii militare, a modului de promovare, a selectării, şi aicea intervine ce vorbeam noi data trecută, studierea aceea psiho-socială, socio-umană. Şi pe această cale, daţi-mi voie să folosesc un termen nemilitar, a legitimizării comenzii militare în raport cu subordonaţii, şi pe de altă parte, o problemă care n-a fost prea mult discutată aici, dar de care noi, în timpul revoluţiei, am suferit groaznic, a dotării, a dotărilor tehnice. Eu vă rog domnule ministru, alcătuiţi un grup de…
08:10 Victor Atanasie Stănculescu: Chiar din cei prezenţi.
08:11 Petre Roman: Din cei prezenţi şi cu…, un grup de oameni capabili să gîndească mai întîi această formă de structură militară care să vă ajute, care să vă ajute în această problemă pentru studiul şi analiza calităţii armatei, problemelor de calitate a armatei. Şi ea să înceapă să funcţioneze. Trebuie foarte bine gîndită, pentru ca să nu se întîmple ce aţi spus dumneavoastră, pregătirea militară să fie lăsată pe planul doi, şi Doamne fereşte, acţiunea militară să fie perturbată, şi totodată ea să aibă această capacitate de a conduce într-un timp relativ scurt la această nouă calitate, restructurare, re, recalificare, ca să spun aşa, în ce priveşte calitatea armatei. Şi poate că în scurt timp să putem vorbi despre chestiunea aceasta tuturor cadrelor militare, care e un lucru de care ei tre’ să ţină seama în funcţionarea curentă.
09:19 Victor Atanasie Stănculescu: V-aş ruga domnule primministru, ştiu că sînteţi presat de timp, aş vrea să ascultaţi cîteva propuneri. Vă rog domnule maior, domnule maior. Foarte pe scurt să exprimaţi aceste idei, pentru că trebuie exprimate aceste idei.

(va urma)

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.