Mihail Montanu, ianuarie 1990: „Am fost evacuat din clădirea CFSN sub pază militară, ca un duşman al revoluţiei”

„România Liberă” din 17 ianuarie 1990 publică o scrisoare a lui Mihail Montanu, membru al CFSN, care se plîngea că nu mai este primit la şedinţele acestui organism. După această scrisoare conflictul nu s-a mai dezvoltat, se pare că s-a ajuns la pace între părţi. Este totuşi un episod interesant care merită amintit.

Mihail Montanu este unul dintre cei 40 de membri iniţiali ai CFSN, anunţaţi de Ion Iliescu la TVR în 22 decembrie 1989 (linc). Faptul că i s-a interzis la un moment dat să participe la şedinţele CFSN este echivalent cu o interzicere pe care ar face-o azi guvernul unui parlamentar neagreat, de a participa la lucrările parlamentului. Reproduc mai jos scrisoarea sa. Comentariile mele sînt cu litere cursive, între paranteze drepte.

„În România revoluţia s-a făcut pentru ca libertatea, democraţia, dreptatea să reintre în drepturile lor. În acest spirit trebuie interpretată şi intervenţia mea în coloanele acestui ziar.

Am fost ca participant la revoluţie încă de la începuturile ei cooptat ca membru al Consiliului Frontului Salvării Naţionale [aceeaşi abjectă dezinformare, la modă la vremea aceea la Bucureşti, conform căreia revoluţia a început abia după înfiinţarea Consiliului Frontului Salvării Naţionale], ulterior fiind ales preşedintele comisiei organizatorice a consiliului. Nici o clipă, în conştiinţa mea, n-am dat funcţiei mele alt caracter decît cel de provizoriu, cuvînt care, din păcate, a dispărut prea repede din vocabularul consiliului.

Mi s-a adus de către conducerea FSN o serie de acuzaţii pe care le consider nefondate, măsurile împotriva mea fiind luate în pripă, în mod nedemocratic, prin asta înţelegînd că nu au fost discutate în consiliul care mă confirmase în funcţie. Mai mult, am fost evacuat din clădirea CFSN sub pază militară, ca un duşman al revoluţiei. În momentul de faţă, deşi nu mi s-a comunicat că nu mai fac parte din conducerea CFSN, mi se interzice accesul atît în sediu cît şi la şedinţele consiliului.

Cer, în numele idealurilor pe care le-am evocat la începutul acestor rînduri, să mi se răspundă public tot în coloanele acestui ziar la întrebarea: care sînt acuzaţiile care mi se aduc?”

Un gând despre „Mihail Montanu, ianuarie 1990: „Am fost evacuat din clădirea CFSN sub pază militară, ca un duşman al revoluţiei”

  1. Pai le avea tov. Montanu cu „organizatoricul” mai bine decit vechii tovarasi din esalonul doi al PCR? Eu cred ca Montanu a intinat idealurile „comisiei organizatorice”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.