Dan Hăulică la TVR, 22 decembrie 1989 (video)

Apariţia lui Dan Hăulică la TVR, în 22 decembrie 1989.

Transcriere înregistrare:
00:00 Teodor Brateş: Se află aci, lîngă noi şi Dan Hăulică. Cred că nu mai este necesar să-l prezentăm. Doreşte să spună şi dînsul cîteva cuvinte.
00:11 Dan Hăulică: Faţă de ritualul grotesc caracteristic televiziunii noastre timp de multe, multe manifestări, timp de ani de zile, iată un moment de adevăr. Adevărul vieţii, gravitatea şi sfinţenia vieţii care ni se înfăţişează. Şi sîntem departe de clişeele cu care am fost, timp de ani de zile, dăruiţi, despre centrul vital al naţiunii care a devenit un cancer pe trupul naţiunii. Aici într-adevăr se simte că este un loc al vieţii, unde se iau spontan nişte hotărîri, unde se iau nişte importante măsuri şi se fac gesturi de participare care nu au nimic convenţional. Intrăm într-o zodie nouă. Asta e adevărata zodie a culturii! Numai sub acest semn vom putea ieşi din provincialism, vom putea ieşi din acel muzeu al ruşinii în care am fost introduşi cu forţa timp de ani de zile. S-a făcut totul pentru a minimaliza talentul, pentru a minimaliza puterea creatoare a acestui popor. Selecţie inversă, ruptură de tot ce însemna creaţie autentică în lumea europeană, în lumea modernă. Acest popor, care a dovedit că poate da mari valori lumii, de la Brîncuşi, ca să cităm cel mai mare nume al secolului nostru, trebuie să-şi reia locul. Trebuie să readucă spre noi marile valori risipite astăzi în lume. Cultura română este o unitate care are nevoie de toate forţele. Scriitorii, Uniunea Scriitorilor, care au fost compromişi printr-o politica laşă, de jalnică complezenţă, pînă acum, trebuie la rîndul lor să-şi ia în mîini destinul, pentru a făuri împreună o creaţie, o creaţie culturală care să nu fie un lux, ci să fie o pîrghie, într-adevăr, pentru un prezent care să fie demn de aceste sacrificii ale prezentului.
02:12 Teodor Brateş: Vă mulţumim.

Mai urmăreşte alte înregistrări din emisiunea televizată din decembrie 1989 la pagina TVR în decembrie 1989.

2 gânduri despre „Dan Hăulică la TVR, 22 decembrie 1989 (video)

  1. @ Tuturor

    Semnalez o carte de exceptie: Victor Strimbeanu (cu i de dupa i), „Despre lovitura de stat si apararea impotriva ei”, ed. Risoprint, Cluj-Napoca, 2009, 238 pag.

  2. Ce.. „LOVITURA de STAT”, D-le ?!…Aaaa..in Decembrie 89′ s-a schimbat doar conducerea tarii si tot sub comunism traim si-nmomentul de fata ?!…Eu credeam ca a fost o REVOLUTIE ..si s-a schimbat tot sistemul nostru politic si social !!!…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.