Blogul lui Marius Mioc

despre revoluţia din 1989 şi ceea ce a urmat după ea

Parchetul nu mai face cercetări despre evenimentele din decembrie 1989 mai 31, 2010


Un articol a lui Vlad Stoicescu din „Evenimentul Zilei” din 30 mai 2010 ne spune că nimeni nu mai este urmărit penal pentru crimele din decembrie 1989 (linc). Procuroarea generală Laura Codruţa Kovesi a dispus în aprilie 2009 infirmarea rezoluţiei de începere a urmăririi penale pentru învinuiţii civili din dosar (printre care Ion Iliescu şi Virgil Măgureanu), rezoluţie care fusese făcută în 2004 de procurorul Dan Voinea. Similar a procedat şi Ion Vasilache în octombrie 2009 pentru învinuiţii militari.Conform modus operandi deja încetăţenit la Parchet, victimele revoluţiei nu au fost informate despre aceste hotărîri, pentru a avea posibilitatea să le conteste legal. Asociaţia „21 Decembrie” a aflat abia acum 2 luni de rezoluţiile respective. După părerea mea însă, nu doar asociaţia „21 Decembrie” ar fi trebuit informată, ci fiecare victimă în parte.

Interesantă lipsa de sinceritate a procuroarei generale Laura Codruţa Kovesi, care în perioada grevei foamei a lui Teodor Mărieş nu a pomenit nimic despre existenţa propriei sale hotărîri din aprilie 2009 de a închide dosarul revoluţiei, deşi a fost prezentă inclusiv la Cotroceni în 8 septembrie 2009 pentru discuţii pe acest subiect (linc). În ianuarie 2010 Kovesi declara agenţiei Hotnews (linc)„două dosare mai sînt în lucru la Ministerul Public privind aceste evenimente din decembrie 1989, noi sperăm să le finalizăm cît mai curînd, chiar în cursul acestui an. Într-unul din dosare este începută urmărirea penală faţă de Ion Iliescu încă din decembrie 2004, este începută urmărirea penală şi faţă de alte persoane, aproximativ 100 sînt învinuite în acest dosare”. Deci doamna procuror general pur şi simplu a minţit!

Contactată de „Evenimentul Zilei” şi întrebată în ce măsură declaraţia dată agenţiei Hotnews e compatibilă cu rezoluţia din aprilie 2009, prin care au fost scoşi de sub “învinuire” Ion Iliescu şi alţi 15 civili, „procurorul general a declarat că semnează zeci de documente lunar şi că nu-şi aduce aminte de respectivul act”.

Acelaşi sistem – de a da rezoluţii de neîncepere a urmăririi penale fără să fie comunicate victimelor – s-a practicat şi în regimul Iliescu, în 1995, cînd s-au dat NUP-uri pe bandă rulantă, fără ca victimele să aibe habar. Acele NUP-uri au fost infirmate în 2004 de procurorul Dan Voinea, iar în 2009 hotărîrea lui Dan Voinea este la rîndul ei infirmată, pentru pretinse vicii de procedură.

În mare parte viciile reproşate lui Voinea nu figurau în legislaţia din 2004. De pildă, nu exista obligaţia de a comunica învinuiţilor că s-a început urmărirea penală împotriva lor. Începerea urmăririi penale nu înseamnă stabilirea vreunei vinovăţii, ci este doar un instrument prin care se încep nişte cercetări care să lămurească lucrurile. Dreptul la apărare este realizat ulterior, în cadrul acestei urmăriri penale şi în cadrul unui eventual proces. În 2004, singura obligaţie a procurorului prevăzută de legislaţie era să înştiinţeze persoana care a făcut sesizarea către parchet.

Altă chichiţă juridică pentru infirmarea rezoluţiei procurorului Voinea este faptul că acesta a dispus începerea urmăririi penale faţă de nişte persoane răposate, precum Ştefan Guşă, Andruţa Ceauşescu sau Nicolae Militaru. „Dan Voinea se justifică spunînd că a inclus acele persoane pentru a oferi o “recompensă morală victimelor”, din moment ce învinuiţii, fie ei şi decedaţi, puteau fi responsabili pentru o parte din crime”, explică „Evenimentul Zilei”. Mi se pare destul de logic felul cum a gîndit Voinea. Pentru persoanele răposate se putea dispune ulterior neînceperea urmăririi penale ca urmare a morţii acestora, dar asta nu trebuia să fie motiv de infirmare a urmăririi penale pentru învinuiţii care sînt în viaţă.

Asociaţia „21 Decembrie” a făcut plîngere împotriva rezoluţiei procuroarei generale Laura Codruţa Kovesi. „Nu înţelegem în ce calitate doamna Kovesi a dat această rezoluţie atîta vreme cît dosarul nu era instrumentat de ea, ci de alţi magistraţi”, spun reprezentanţii asociaţiei.

 

3 Responses to “Parchetul nu mai face cercetări despre evenimentele din decembrie 1989”

  1. […] a urmăririi penale pentru învinuiţii civili din dosar (printre care Ion Iliescu şi […] Ultimele articole despre A Posted in Stiri Tags: 1989, cercetări, decembrie, despre, evenimentele, face, Parchetul […]

    • Aurelia Says:

      Acum dupa 20 de anii,mai citesc inca cu fiorii despre TIMISOARA,Si ma gandesc la liderii,eu zic ca fiecare Timisorean are cate_o actiune de luptator. Ma gandesc la pastorul TeoKes rolul lui a fost din 15_16 iar in noaptea spre 17 a fost dus cu forta in Jud. Salaj. Aici sa terminat lupta lui cu comunistii si securistii. Apoi imi aduc foarte bine de liderul care a fost impuscat in 17 nooaptea in 700 la intersectia tranvai trolebuz. Mentionez ca alam cunoscut Sambata seara cand mi_a soptit la ureche care era actiunea lui,vreau sa ocupam prefectura si apoi primaria. Intrbatil pe Dl Rotarescu care sa plimbat cu salvarea si altii securistii cu taxi sa vaneze pe cei curajosi;;;Crucea lor de idiotii noaptea asta ii lichidam; Apoi in 18 aceia care au fost in Sp.judetan nu sa putut vizita ??? de cine au fost dusi la Bucuresti, Izoterma care a fost condusa de Gruia Tibi si Eugen Micsa de unde au primit ordin?????? Stiu mult mai multe dar nu pot face un roman acum, eu am scapat in 16 dec. seara ca duba a fost plina cu barbatii, si poate lea fost mila de miau zis doana dute acas,ca duba este plina unde sa te mai aruncam si pe dumneata!!!!!Noi Timisorenii trebiua sa fim mai uniti mai ales dupa 20 Miercuri cand am fraternizat cu armata,dar diversiunii sunt multe . Eu zic ca mai bine in locul procurorilor ar fi existat niste aparate de minciunii cu camere ascunse,ca mai mult adevar am fi aflat despre Revolutia din 1989. Acum imi amintesc vorbele unui baiat cu care am venit de la Arad pana la Timisoara ,de fapt era un sofer care ma luat la autostop,si am inceput sa vorbeesc de revolutiionarii,ca Duminica am pansat unu care a iesit din PREFECTURA tot zgaraiat pe fata spunand ca sa luptat cu spargerea geamurilor,apoi acest baiat imi spune eu am scos un baiat din tanc cand lam incendiat, si lam luat de gat nu stiu daca nu lam si omorat, si nu pot sa merg sa ma povestesc la Procuratura ce am facut. Aici nu am mai avut cuvinte sa_i dau o replica. sa dat foc sa spart geamurii dar sa iai viata unui om nevinovat,asa cum era acel soldat ……..


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.