Raymond Luca îndeamnă făţiş SSPR la săvîrşirea unor ilegalităţi

În procesul verbal al şedinţei CPRD din 18 mai 2010 (linc), citesc:

Preşedintele Comisiei, domnul senator Raymond Luca, i‐a atras atenţia Secretarului General al SSPR, domnului Adrian Viorel Nicolaescu asupra faptului că, numeroase dosare aduse spre verificare în cadrul Subcomisiei de lucru a CPRD1989 sînt descompletate avînd lipsă dosar vechi, memoriu personal, declaraţii martor,etc. Această situaţie pare a nu fi întîmplătoare ţinînd cont de faptul că provin doar de la două asociaţii.
Preşedintele Comisiei, domnul senator Raymond Luca, i‐a propus domnului Adrian Viorel Nicolaescu ‐ Secretarul General al SSPR să ia legătura cu preşedinţii acestor asociaţii, în vederea reconstituirii dosarelor, avînd în vedere faptul că, acestea au fost transmise de SSPR către CPRD1989 cu propunere de acordare a a avizului ceea ce înseamnă că au fost complete din punct de vedere a Legii nr.341/2004, dovadă fiind procesele verbale încheiate între SSPR şi aceste asociaţii.
Domnul Adrian Viorel Nicolaescu ‐ Secretarul General al SSPR a luat act de cele menţionate de către Preşedintele Comisiei, domnul senator Raymond Luca.

Legea 341/2004 a avut deja 8 prorogări ale termenelor (linc). De la ideea iniţială, ca în jumătate de an să se depună actele pentru preschimbarea certificatelor şi apoi în încă o jumătate de an să se rezolve contestaţiile, s-a ajuns ca această „completare a dosarelor” să fie prelungită ani întregi, ceea ce a făcut ca anul trecut asociaţiile de revoluţionari din Timişoara să-şi exprime părerea, într-un comunicat oficial (linc), că prelungirea termenelor dă „posibilitatea pentru impostori de a “fabrica” probe la dosar, compromiţînd astfel Revoluţia Română din Decembrie 1989 şi însăşi ideea de justiţie”. Politicienii n-au ţinut seama de aceste proteste şi au continuat cu prorogările. Dar poate ăsta e şi scopul lor – să compromită revoluţia română şi pe cei care au făcut-o.

Iată însă că şi după numărul mare de prorogări pentru a da posibilitate celor interesaţi să-şi completeze dosarul, încă mai există unii care au dosare în neregulă. Şi atunci Raymond Luca propune o soluţie nelegală: deşi termenul de completare a dosarelor a expirat, să se ia legătura cu asociaţiile pentru completarea dosarelor. Dacă se acceptă pentru unii completarea dosarelor după expirarea termenelor, vor urla şi alţii că sînt discriminaţi şi va fi nevoie să se accepte completarea dosarelor pentru toată lumea. Adică ar fi vorba practic de o nouă prorogare, dar de această dată ilegală, fără aprobarea parlamentului.

Raymond Luca presupune că dosarele au fost complete fiindcă ele au fost trimise de SSPR spre CPRD cu propunere de acordare a avizului. Din faptul că SSPR a propus acordarea avizului nu rezultă însă că dosarul a fost complet, fiindcă SSPR de multe ori a propus acordarea avizelor fără temei legal. Din chiar procesele verbale ale CPRD rezultă multe cazuri în care s-a propus avizul pentru persoane care nici măcar nu figurează în baza de date că ar fi avut certificat conform vechii legi 42/1990. Mai ales în ultima perioadă SSPR a dovedit o mare superficialitate la înaintarea propunerilor de aviz favorabil pentru preschimbare (linc). Dacă SSPR ar propune aviz doar pentru cei care sînt în regulă, n-ar mai fi nevoie de CPRD.

Oricum ar fi situaţia, presupunerea lui Raymond Luca nu îi dădea dreptul de a instiga SSPR să facă ilegalităţi. Dacă cumva au dispărut acte din dosare, trebuie să se facă anchetă şi să se stabilească vinovatul, nu să se facă derogare de la lege, să se măture gunoiul sub preş şi să se accepte completarea dosarelor după termenul legal. Nu există chezăşie că actele cu care se vor completa dosarele acum sînt aceleaşi cu cele care se presupune că au dispărut. Îmi pot închipui o metodă simplă de a obţine certificat de revoluţionar pentru cei care nu merită: dacă exista un memoriu personal care arată limpede că persoana respectivă nu a săvîrşit fapte care să se încadreze la ceea ce legea numeşte „fapte deosebite” în revoluţie, memoriul respectiv este aruncat la gunoi, apoi e declarat dispărut şi se înlocuieşte cu alt memoriu din care să rezulte că acele fapte deosebite chiar au existat.

Nu pot să nu remarc şi lipsa de transparenţă a CPRD, care pomeneşte că sînt 2 asociaţii de revoluţionari cu asemenea probleme, dar nu le nominalizează. Lipsa de transparenţă caracterizează şi SSPR, care, după venirea la conducere a lui Adrian Viorel Nicolaescu, a renunţat să mai afişeze pe sait procesele verbale ale şedinţelor comisiei proprii. Aceste procese verbale n-au fost niciodată afişate toate pe sait, dar în trecut au fost cîteva afişate, strict pentru şedinţele din perioada în care SSPR a fost condus de Cristina Coruţ.

O poziţie greşită are Raymond Luca şi prin ideea că trebuie să se ia legătura cu asociaţiile de revoluţionari pentru completarea dosarelor. De ce cu asociaţiile şi nu direct cu persoanele în cauză? Un lucru fundamental în legea 341/2004 este răspunderea pe care trebuie să o aibe cel care pretinde la un certificat de revoluţionar, că toate actele din dosar sînt corecte. După vechea lege 42/1990 au apărut cazuri de persoane care, întrebate cum şi-au luat certificatul de revoluţionar, au spus că ele nici n-au depus cerere pentru aşa ceva, a fost o asociaţie de revoluţionari care a depus cerere în numele lor. Vezi de pildă declaraţia fostului secretar de stat al SSPR, Puiu Nicolae Fesan, că Hrebenciuc şi Sechelariu au primit certificate de revoluţionari fără să ceară (linc). Tocmai pentru evitarea unor asemenea situaţii, în art. 11 alin. 2 din HG 1412/2004 (linc) (normele metodologice de aplicare a Legii 341/2004) este precizat că documentele pentru preschimbarea certificatelor „se depun la SSPR fie personal, fie prin mandatar împuternicit prin procură legalizată prin notar public”. Este o prevedere esenţială a legii, dar pe care politicienii mereu insistă să o ocolească, luînd legătura cu asociaţiile de revoluţionari şi nu cu revoluţionarii înşişi. Preşedinţii de asociaţii nu pot depune acte la dosarele de preschimbare decît dacă au împuternicire legalizată la notar de la titularul dosarului. Dacă s-au acceptat completări la dosare de la preşedinţi de asociaţii fără să existe împuternicire legalizată a titularilor dosarelor, avem de a face cu o gravă încălcare a legii. În caz că se descoperă un act fals, titularul dosarului va putea spune că n-a ştiut ce acte s-au depus în numele său. Astfel, răspunderea pentru eventualele falsuri (linc) este disipată şi imposibil de stabilit cu precizie. Poate asta se şi urmăreşte.

Un gând despre „Raymond Luca îndeamnă făţiş SSPR la săvîrşirea unor ilegalităţi

 1. Domnule Mioc
  Ma numesc Gheorghe Cornel, Cetaten Roman de Nationalitate Romana, Revolutionar, care am solicitat o ancheta privind activitatea mea de revolutionar in Judetul Mures avind dosarul cu numarul 12095 la SSPR unde documentele mele au disparut din Arhiva SSPR ce este administrata de D-l Gadina. Astfel calitatea mea de Luptator Remarcat fiindumi refuzata desi am fost unulk din conducatorii revolutiei din Jud. Mures.
  In 2009 am actionat in Judecata SSPR-ul vezi dosar 5590/2/2009 la Curtea de Apel Bucuresti.
  In urma interventiilor facute de COMUNISTUL NOTORIU FOST OFITER Superior in perioada comunista ILIE DRAGULIN actualmente director cu monitorizarea in cadrul SSPR la Presedita Tribunalului Bucuresti NEAGOE MONALISA prin Intermediul Secretarului General Adrian Nicolaescu cazul meu a fost respins in fond, cu drept de recurs, recurs ce nu mi s-a aceptat.
  Astfel incalcind Constitutia Romaniei si Carta drepturile omului -dreptul la o judecata mi s-a luat de catre Presedita Tibunalului Bucuresti prin intermediul unui judevator corupt.
  Ca si unul din conducatorii revolutiei din Judetul Mures care m-am opus politici de exterminare a popolatiei magiare din Transilvania plan pus la cale de Radu CIONTEA si aprobat de ILIESCU vezi evenimentele din martie 1990 de la Tg.Mures. Am fost oligat sa parasesc tara deoarece nu am fost deacord cu planurile criminale ale Vatrei Romanesti ce actiona pe vremea aceea sub egida lui ILIESCU, care s-a opus introducerii in Constitutia Romaniei Punctul 8 din Proclamatia de la Timisoara.
  Domnule Mioc va rog sa-mi transmiteti o adresa de E-mail unde va pot trimite materialele atestatoare a celor sustinute mai sus.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.