Dialog CADA, Petre Roman şi Victor Stănculescu (9). Niciodată n-am să părăsesc colegii din guvern la un impuls exterior (video)

Continuarea discuţiei din 1 martie 1990 dintre ofiţerii Comitetului de Acţiune pentru Democratizarea Armatei (CADA) şi reprezentanţii guvernului, primministrul Petre Roman şi nou numitul ministru al apărării naţionale Victor Atanasie Stănculescu. Comentariile mele sînt cu litere cursive între paranteze drepte.

Vezi şi primele opt părţi ale acestui dialog:
Armata a dus greul luptei împotriva terorismului. A vorbi despre rolul armatei în represiune este nepotrivit
Roman: „Meritele generalului Militaru nu pot fi neglijate şi anulate”
Foarte puţini comandanţi militari s-au schimbat după revoluţie
Trebuie să lăsăm să limpezim lucrurile, şi asta nu se face decît în timp
Trebuie să pornim de la premiza că armata este un element de stabilitate în societate
Pe comandanţii militari i-a testat tocmai revoluţia, domnule primministru
Ar trebui o supercomisie care n-ar încăpea într-o sală de sute de oameni
În timpul revoluţiei am suferit groaznic din cauza problemei dotării tehnice a armatei

Transcriere înregistrare:
00:00 Maior Octavian Chiriac: V-aş ruga, sînt maiorul Chiriac Octavian din brigada de grăniceri din Timişoara. V-aş ruga să-mi permiteţi să readuc în atenţia domniilor dumneavoastră scopul acestei convocări. Scopul a fost pentru a analiza şi a se prezenta fundamentat măsurile pe care dumneavoastră, respectiv sectorul competent, reprezentat prin persoana domnului ministru al apărării, aceste măsuri care se vor lua deci, pînă la această dată. Parte din aceste măsuri au fost prezentate, absolut fundamentat, operativ şi mulţumitor, oportun, de către domnul ministru Stănculescu. Aş vrea să arăt că am participat şi am trecut, şi participăm în continuare cu toţii la desfăşurarea acestei revoluţii. Şi am asistat cum s-a creat şi s-a…, a început să se pîrguiască fructul acestei revoluţii, respectiv declanşarea acestei mişcări din interiorul armatei. Ne întrebăm cu toţii, şi în primele clipe v-aţi întrebat şi dumneavoastră, la nivelul cel mai înalt: Oare cum este posibil ca acest fenomen să se declanşeze din interiorul armatei? Noi ne-am întrebat, şi tocmai aceasta a fost cauza, cum de n-a fost posibil ca acest proces să se declanşeze din exteriorul armatei? Şi să ne influenţeze în mod democratic, just şi realist, astfel încît să fie urmată, să fie împiedicată o asemenea posibilitate, evitată. S-a vorbit în primele zile ale prezenţei noastre aici ca despre intenţia sau consecinţa de destabilizare a armatei prin acţiunea pe care am întreprins-o. Cred că această apreciere poate fi, poate fi considerată de către toţi la ora actuală ca strict iluzorie. Poate cei care sînt duşmanii armatei şi care nu se simţeau în siguranţă în structurile de atunci, de acum 2-3 săptămîni ale armatei, puteau să aprecieze astfel o asemenea mişcare internă. Vreau să arăt că armata nu este totuşi un sistem inerţial, aşa cum, acum îndelung timp, mulţi au fost înclinaţi să o creadă. Armata, ca şi organism, şi în special armata română, mobilizată şi dinamizată de revoluţia prin care trece ţara. Nu cred că este aşa şi vedem cu toţii, însăşi prezenţa noastră aicea şi insistenţa cu care aducem în discuţie problemele. S-a propagat foarte repede acest fenomen şi influenţa lui o considerăm, n-o considerăm, n-o putem aprecia altfel decît benefică. Am observat cu toţii, venind din zone diferite ale ţării, şi am observat şi vă raportăm aicea, că toate zonele în care armata îşi abordează introspectiv şi critic funcţiunile, devin zone de referinţă pentru sistemul social şi economic. În aceasta consider eu că ar consta marele beneficiu pe care l-a declanşat această acţiune a noastră. Lumea, pe unde a intrat în contact cu noi, şi a intrat toată ţara în contact cu noi, şi pe această cale aş vrea să intre în continuare toţi. Sîntem ultima certitudine, ultima speranţă a unei naţiuni aflate într-o situaţie limită, cum este naţiunea română.
03:28 Petre Roman: Să nu exagerăm.
03:31 Octavian Chiriac: Ca şi model de realizare…
03:32 Petre Roman: Speranţa, speranţa cea mai mare este ca această, ca acest popor să-şi construiască, să-şi construiască viaţa economică şi socială.
03:40 Octavian Chiriac: Bineînţeles.
03:41 Petre Roman: Doamne fereşte să fie, doamne fereşte să fie asta ultima resursă.
03:45 Octavian Chiriac: Ce fel de organizare şi de disciplină.
03:46 Petre Roman: Domnule maior… A, ca stabilitate.
03:49 Octavian Chiriac: Generator de stabilitate, sau poate prima, poate m-am exprimat eu greşit, la care…
03:57 Petre Roman: Da, da. Ca exemplu de stabilitate, sigur că da.
03:58 Octavian Chiriac: Dacă noi prin această acţiune…
04:01 Petre Roman: De acord, de acord.
04:02 Octavian Chiriac: …ne stabilizăm, sîntem un exemplu pentru ţara aceasta şi vrem să facem…
04:05 Petre Roman: De acord. E, e un (neînţelegibil)
04:08 Octavian Chiriac: Asta este ideea.
04:09 Petre Roman: Da, corect.
04:10 Octavian Chiriac: Ăsta e sprijinul pe care vrem să….
04:11 Petre Roman: Exprimarea mea n-a fost, n-a fost valabilă. Dar aţi spus în felul ăsta…
04:16 Octavian Chiriac: În acest sens, nu vreau să supralicitez rolul armatei, în acest sens v-aş ruga să reanalizaţi, cum a specificat şi domnul ministru, general Stănculescu, totuşi menţinerea aceasta în afara structurilor militare a domnului general Militaru. Este punctul de la care am plecat şi insistăm în mod deosebit ca pe o altă, sau un alt (neînţelegibil)
04:42 Petre Roman: Cred că am precizat care este poziţia lui şi avem în vedere (neînţelegibil) Nu există nici un fel de motiv, nu există nici un fel de motiv ca să nu procedăm la trecerea în rezervă.
05:00 Octavian Chiriac: De asemenea (neînţelegibil) tot aicea, şi dumneavoastră aţi spus că asupra acestui punct aţi hotărît o interpretare sau o abordare guvernamentală asupra punctului 4 [din lista de revendicări a CADA (linc)], respectiv trecerea în rezervă a ministrului de interne [Mihai Chiţac] ca participant direct, specificăm, la acţiunile de represiune a demonstranţilor.
05:16 Petre Roman: Era necesar să fac lucrul ăsta şi să ştiţi că e un principiu fundamental pe care l-am adoptat în calitate de primministru, şi anume, niciodată n-am să părăsesc colegii mei din guvern la un impuls exterior: înlocuiţi-i! Nu am făcut pe propria mea, ca să spun, răspundere, în faţa minerilor cu prilejul cererilor de demitere a ministrului Dicu. Şi motivul pentru care m-am dus acolo a fost tocmai pentru că trebuie să fie dreptate, am făcut revoluţia pentru adevăr şi dreptate şi nu pentru a incrimina oamenii fără ca aceştia să aibă posibilitate să se apere, şi în mod similar aş face-o pentru oricare alt coleg al meu din guvern. Aceasta consider că este misiunea mea în calitate de primministru. Deci, nu înseamnă că ascund ceva. Nu înseamnă că acopăr pe cineva şi nu o fac niciodată sub nici un motiv, dar toate aceste acţiuni trebe luate în conformitate cu adevărul şi cu necesitatea socială care decurge din acest adevăr. Deci, trecerea în rezervă a ministrului de interne ca participant direct la acţiunile de represiune este o chestiune care trebuie demonstrată. Şi în momentul în care acest lucru este demonstrat, atuncea trecerea în rezervă este poate insuficientă. [În 2008 Mihai Chiţac a fost condamnat definitiv la închisoare, alături de generalul Stănculescu, pentru participare la reprimarea revoluţiei din Timişoara; procesul penal împotriva lui a început abia în 1997, după pierderea puterii de către Ion Iliescu; în perioada revenirii la putere a lui Ion Iliescu, între 2001-2004, Chiţac şi Stănculescu au beneficiat de un recurs în anulare care le-a anulat condamnarea care fusese deja emisă împotriva lor, în anul 2000]

(va urma)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.