Curtea de Apel Bucureşti l-a declarat pe rănitul în revoluţie Vasile Bărbat colaborator al securităţii

Monitorul Oficial nr. 146 din 4 mai 2010 publică Decizia Civilă nr. 671 din 9 martie 2009 (a se observa distanţa de peste un an de la hotărîrea judecătorească la publicarea ei în Monitorul Oficial) a Curţii de Apel Bucureşti, prin care Vasile Bărbat, rănit în revoluţia din Timişoara, fost deputat în legislatura 1990-1992 din partea Partidului Democrat al Muncii, este declarat colaborator al securităţii (linc).

Iniţial Tribunalul Timiş a respins cererea Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii de declarare a lui Vasile Bărbat drept informator al securităţii, prin sentinţa 3124 din 18 noiembrie 2008. Tribunalul a considerat că informaţiile furnizate de Vasile Bărbat, care a avut angajament de colaborator semnat cu numele conspirativ Georgescu, „au privit în mod strict şi restrîns activitatea instituţiei unde acesta îşi desfăşura activitatea, viaţa socială şi profesională a unor colegi, în speţă se confirmă acel sabotaj agricol la care face vorbire reclamantul, dar fără elemente de natură a leza drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului”, de unde concluzia că Vasile Bărbat nu poate fi considerat colaborator al securităţii.

Curtea de Apel Bucureşti a anulat însă sentinţa Tribunalului, constatînd că Bărbat Vasile a relatat securităţii numeroase activităţi şi atitudini potrivnice regimului totalitar comunist, şi anume că au fost angajate „o serie de elemente duşmănoase prin activitatea lor politică din trecut şi prezent”, persoane care, potrivit informaţiilor deţinute de intimat, făcuseră parte din partidele istorice şi fuseseră condamnate pe motive politice. S-a mai referit domnul Bărbat în rapoartele sale către securitate la faptul că un fost condamnat politic îi devenise coleg, pentru care era profund revoltat, precum şi faptul că în întreprindere nu existau destule portrete ale conducătorilor PCR sau că „este cu desîvîrşire imposibil să găseşti o lozincă”, iar toate acestea confirmă „lipsa unei activităţi politice de masă şi probabil că această activitate nu este pe placul celui care conduce instituţia”.

Concluzia Curţii de Apel Bucureşti este că „prin informaţiile furnizate securităţii de către intimatul pîrît au fost denunţate activităţi şi atitudini potrivnice regimului totalitar comunist (…) În privinţa drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului, (…) în mod greşit instanţa de fond a apreciat că nu au fost încălcate. Libertatea de gîndire, de conştiinţă, de opinie şi exprimare sînt libertăţi fundamentale care aparţin esenţei şi existenţei omului şi care nu trebuie consfinţite în acte normative ale regimului totalitar pentru a fi apreciate că au fost încălcate”.

La lincul indicat mai sus găsiţi motivarea completă a Curţii de Apel Bucureşti.

Pe acest blog au fost prezentate împrejurările în care Vasile Bărbat a fost împuşcat în 17 decembrie 1989 la Timişoara, cu acelaşi prilej fiind împuşcată şi soţia sa, Lepa Bărbat, care a murit şi apoi cadavrul i-a fost furat şi ars la crematoriul din Bucureşti, iar fiica Ioana Bărbat a fost rănită uşor la mînă. Totodată, a fost prezentată în extenso nota de constatare a CNSAS despre colaborarea lui Vasile Bărbat cu securitatea. Vezi articolul Fostul deputat şi rănit în revoluţie Vasile Bărbat şi colaborarea sa cu securitatea (linc).

Mai citeşte:
Situaţia verificării revoluţionarilor de către CNSAS
Revoluţionari, colaboratori ai securităţii şi reluarea manipulării pe acest subiect
Încercări ale CPRD de a schimba înţelesul art. 8 din Legea 341/2004
Băsescu retrage titlul de revoluţionar la 3 foşti colaboratori ai securităţii
Vlad Stoicescu: Calvar pentru victime, prosperitate pentru călăi, articol în „Evenimentul Zilei” din 23 decembrie 2009 despre cazul Vasile Bărbat

Un gând despre „Curtea de Apel Bucureşti l-a declarat pe rănitul în revoluţie Vasile Bărbat colaborator al securităţii

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.