Blogul lui Marius Mioc

despre revoluţia din 1989 şi ceea ce a urmat după ea

Mihail Eminescu, poetul semiinterzis Iunie 15, 2010

Filed under: Socialism — mariusmioc @ 8:01 am
Tags: , , , ,

În regimul ceauşist, Mihail Eminescu, poetul de la a cărui moarte se împlinesc azi 121 de ani, avea un statut contradictoriu. Pe de o parte, era considerat poetul naţional, opera sa era studiată în şcoli. Critici la adresa sa nu apăreau în presă (în primii ani ai regimului comunist – perioada dejistă – au apărut însă). Pe de altă parte, o mare parte din scrierile sale, în special articolele politice (incorecte din punct de vedere al regimului comunist), nu erau publicate.

A existat totuşi o breşă în această cenzură asupra operei poetului naţional. Editura Academiei a primit aprobare să tipărească operele complete ale lui Mihail Eminescu într-o ediţie de lux, cu preţ pe măsură, pentru a nu fi accesibil marelui public. Publicistica politică eminesciană era astfel într-o situaţie de semiiinterdicţie: nici un fel de document oficial nu o interzicea, dar nu era disponibilă la îndemîna marelui public iar în revistele culturale scrierile politice eminesciene nu puteau fi subiect de dezbatere.

Volumul 10 al operelor complete ale lui Mihail Eminescu a avut o situaţie aparte. Deşi tipărit, nu a primit aprobare de difuzare, ca urmare a faptului că conţinea scrieri politice neconvenabile regimului comunist. Abia după revoluţia din 1989 respectivul volum a putut fi distribuit în librării, după cum anunţă ziarul „Adevărul” din 30 decembrie 1989. Putem spune că revoluţia din decembrie 1989 a adus libertate şi scrierilor lui Eminescu. Reproduc articolul publicat în „Adevărul” din 30 decembrie 1989:

În legătură cu difuzarea volumului X al „Operelor” lui M. Eminescu

Am sugerat, într-unul din numerele trecute ale „Adevărului”, ca volumul X al „Operelor” lui M. Eminescu – volum ce aştepta de luni de zile „bunul de difuzare” al satrapilor analfabeţi – să-şi ia locul cuvenit pe rafturile librăriilor noastre, să ajungă în mîinile celor care-l aşteaptă de atîta vreme.

Din partea Editurii Academiei ni se comunică faptul că s-au întocmit actele de difuzare a volumului şi au fost trimise la Întreprinderea de difuzare a cărţii. Aici am fost informaţi că s-a emis repartiţia pentru reţeaua de librării a întregii ţări, din totalul tirajului un număr de 4000 exemplare urmînd să fie difuzate în Capitală, prin intermediul Centrului de librării Bucureşti. Lăsînd la o parte sistemul difuzării – cam greoi, ca să nu spunem altfel – precum şi unele dificultăţi legate de transport şi starea librăriilor, reţinem de că că „Opere” de M. Eminescu, volumul X, devine, cum ni s-a spus, problema prioritară a respectivei întreprinderi. O frumoasă prioritate despre a cărei împlinire vor vorbi, în zilele următoare, librăriile Capitalei şi, sperăm, ale ţării întregi.

Mai citeşte: Antisemitismul lui Eminescu

 

One Response to “Mihail Eminescu, poetul semiinterzis”

  1. Nicu Says:

    Foarte interesant articolul dar și blogul.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s