Duplex Timişoara-Bucureşti în 1998, cu Vartan Arachelian, despre revoluţie (7). De ce în alte ţări s-a putut fără vărsare de sînge? (video)

Ultima parte a emisiunii făcută de Vartan Arachelian în 1998, la TVR2, despre revoluţia din Timişoara. Invitaţi: Ion Coman, Marius Mioc, Marius Ghilezan, Lia Lucia Epure. Comentariile mele sînt cu litere cursive, între paranteze drepte.

Vezi şi primele şase părţi ale acestei emisiuni:
Noi la Bucureşti am neglijat o perioadă de timp Timişoara, care avea o presă excepţională
Guşă vă raporta dumneavoastră. Deci eraţi şeful lui Guşă
Există o întreagă campanie de culpabilizare a revoluţionarilor
Cînd au ieşit sute de mii de oameni în stradă nu mai aveaţi ce face
În noaptea de 17/18 decembrie, după ce am plecat la odihnă, au rămas Bălan cu Stănculescu
Mă revoltă că avem în Bucureşti stradă cu numele Milea

Transcriere înregistrare:
00:00 Lia Lucia Epure: Domnule Coman, tocmai de asta îmi permiteţi vă rog…
00:02 Vartan Arachelian: Vă rog, vă rog.
00:02 Lia Lucia Epure: …şi să vă interpelez într-o chestiune încă neamintită aicea. Chestiunea morţilor de la spitalul judeţean care au fost arşi. [Despre aceşti morţi şi minciunile care s-au spus despre ei în presa românească, vezi articolul Misterul celor 40 de cadavre (linc)] În ce măsură aţi fost implicat în această problemă şi care a fost relaţia cu Emil Bobu? Aş vrea să explicaţi pe larg telespectatorilor pentru că aţi vorbit despre ea într-o declaraţie dată în 12 ianuarie, domnule Coman.
00:21 Ion Coman: Da, da. Da, da, aşa-i. În dimineaţa de 18 decembrie, către orele prînzului, îmi dă un telefon Bracaciu, era adjunctul ministrului justiţiei. Şi îmi spune că vrea să vie pîn’ la mine, că era numit nou în funcţie, să avem un schimb de păreri. Bracaciule, lasă-n pace, sînt la Timişoara, problemele au început să intre în normal, ne vedem la Bucureşti. „Păi eu sînt aici”. Cum eşti aici? „Sînt de ieri aici”. Cu cine eşti? Cu Diaconescu. Păi bine mă, oameni buni, sînteţi aici, veniţi să stăm de vorbă.
00:54 Vartan Arachelian: Fostul procuror general adjunct, da.
00:55 Ion Coman: Procurorul general adjunct. [Gheorghe Diaconescu; vezi mai jos trimiteri la înregistrările audio ale declaraţiei sale în proces] Şi în timp cînd ei veneau către judeţeana de partid, dă telefon Emil Bobu. Care, într-adevăr, puţin jenat şi încurcat, spune următorul lucru: că Elena Ceauşescu a hotărît că cei care sînt morţi la Timişoara să fie aduşi, să fie incineraţi. Cum se vorbea atunci: Tovarăşe Bobu, vă rog să vă gîndiţi foarte serios. Aceşti oameni au murit, părinţii lor, fraţii lor şi rudele lor cunosc această chestiune şi eu vă rog să fiţi de acord să fie daţi familiilor. Nu vă încurcaţi cu această chestiune! Ce vom spune, zic, acestor oameni? Şi el spune, zice: părerea tovarăşei Elena Ceauşescu e că au fugit peste graniţă. Cum poţi să spui că au fugit peste graniţă? Vă rog să spuneţi că eu nu sînt de acord cu această chestiune. Lucru pe care-l comunic şi lui Diaconescu, în prezenţa, nu mai este, Radu Bălan, şi mai era mi se pare cineva acolo. După aceasta am terminat cu această discuţie, crezînd că s-a înţeles. Dacă eu cunoşteam de plecarea lor, în data de 20 decembrie 1989, am o discuţie cu Elena, cu Nicolae Ceauşescu, cînd s-a întors din Iran. Şi printre altele îi spun, în prezenţa la 7 oameni: Domnule, în Timişoara se strigă „jos Ceauşescu!”, timişorenii vor să le dăm afară pe cei care au fost băgaţi în puşcărie şi vă rog să fiţi de acord, şi aşa a fost de acord, aşa au plecat cei din penitenciar, vor să le dăm morţii. El întreabă „cîţi sînt?”. Şi eu îi spun 58, atît cît erau înregistraţi atunci. Nuţă, fie-i ţărîna uşoară că a plecat şi ăsta, lîngă el Diaconescu, face semn: Nu, 18. Domnule Nuţă, te rog să mă laşi în pace, eu ştiu de 58. Ceauşescu întreabă încă o dată: „cîţi sînt?”. Zic 58. Auzeam că discuta cu cineva, nu ştiu cu cine, în timp ce a făcut această pauză. Şi atunci el spune „daţi-i”. Şi atunci am avut un moment de uşurare, în sensul că să-i dăm. Cu asta am terminat. Dacă eu ştiam că aceşti oameni au plecat, mă rog, oameni, da, oameni, victimele respective, au plecat în 18, cum am auzit în timpul procesului, nu puteam să-i mai spun lui Ceauşescu în 20 că sînt 58, să fiţi de acord să-i dăm. În timpul procesului i-au pus întrebări lui Diaconescu, martorii, adică inculpaţii, o serie întreagă de întrebări. Şi atunci am aflat cum s-au dus la spital, cum au făcut toată această poveste şi cum au plecat la Bucureşti. Ăsta este adevărul: că m-am opus ca aceşti oameni să fie duşi la Bucureşti. Au fost luaţi fără ca eu să ştiu. Cu documente, cu dosare, cu tot ce vreţi.
03:43 Vartan Arachelian: Sîntem pe ultimul minut al, în ultimul minut al emisiunii noastre, nu ştiu cum ar trebui să terminăm această emisiune, dacă mai aveţi vreo întrebare.
03:50 Marius Mioc: Da, aş dori numai să…
03:51 Vartan Arachelian: Vă rog.
03:52 Marius Mioc: …amintesc, deci, una, acest manifest care a fost tipărit pe 22 decembrie [prezint în cameră manifestul „A căzut tirania!” tipărit de Frontul Democratic Român] reprezintă ceea ce s-a, au cerut atunci revoluţionarii timişoreni, reprezintă de fapt idealurile revoluţiei. Şi are un punct care spune aşa: „Cerem cu fermitate să fie traşi la răspundere cei care au dat ordin să se tragă în popor”. Pînă în prezent organele de stat numai s-au prefăcut că trag la răspundere pe acei, pe cei vinovaţi. O dovadă este chiar şi faptul că domnul Coman, care a fost condamnat la 15 ani de închisoare, nu stă efectiv în închisoare ci vine aici la televizor [seamănă cu situaţia actuală a lui Victor Stănculescu]. Nu mai vorbesc de faptul că o mulţime de alte persoane implicate…
04:34 Ion Coman: Domnule dragă, nu te supăra, nu te supăra, iartă-mă te rog. Eu şi la ora actuală, pe bază de documente, condamnarea mea este ireală.
04:46 Marius Mioc: Este reală, este hotărîrea Curţii Supreme de Justiţie. Este inefectivă, nu ireală.
04:49 Ion Coman: Daţi-mi voie, vă rog. Se spune că problema transmiterii ordinului. Nu acum discutăm. Dar poate va trebui odată să discutăm şi această chestiune. Este vorba de un ordin a lui Ceauşescu. Este vorba în condiţiile stării de necesitate. Cine putea să se opună atunci, decît încet, încet să dezamorsez? Domnule dragă.
05:09 Marius Mioc: Domnu’ Coman.
05:10 Ion Coman: Dacă ordinul s-ar fi aplicat, într-adevăr ce s-a spus în 17 decembrie la radio Budapesta, la radio Belgrad, că în Timişoara, la orele 18 sînt 5000 de morţi, la orele 20 că sînt 10000 de morţi, la orele 22 că sînt 15000 de morţi, într-adevăr acolo s-ar fi ajuns dacă s-ar fi aplicat orbeşte ordinul lui Ceauşescu. [Nu cunosc nici o dovadă că respectivele estimări despre numărul de morţi au fost realmente difuzate de radio Budapesta sau radio Belgrad în 17 decembrie 1989. Totul pare o pură născocire a lui Ion Coman]
05:35 Marius Ghilezan: „Am ordonat să se tragă foc”. 97 de morţi, 210 răniţi, şi acum cînd sînteţi la capătul vieţii doriţi să vă mărturisiţi în faţa lui Dumnezeu?
05:45 Ion Coman: Dar cum să nu! Cum să nu? Vreau să vă spun însă următorul lucru: că nu-i vorba de 91 de morţi. Domnule dragă, dacă vrem adevărul.
05:53 Vartan Arachelian: N-aş vrea să intrăm într-o contabilitate care e puţin cinică.
05:56 Ion Coman: Nici nu e vorba, unul dacă a fost şi tot era ceva. Tot era ceva. Dar eu vă întreb pe dumneavoastră următorul lucru: cu sutele acelea, miile de oameni care erau, dacă ăştia trăgeau numai cîte un cartuş, într-adevăr erau 20000 de morţi. Domnilor…
06:11 Marius Mioc (suprapus peste Marius Ghilezan). Domnu’ Coman…
06:12 Marius Ghilezan: Eu v-am întrebat cum vă prezentaţi cu conştinţa în faţa lui Dumnezeu.
06:16 Ion Coman: Eu nu am transmis nici un ordin de folosire a focului de armă. Eu am dezamorsat prin propunerile pe care le-am făcut. Vă rog să înţelegeţi această chestiune.
06:25 Marius Mioc: Domnu’ Coman, de ce în alte ţări s-a putut fără vărsare de sînge să se rezolve situaţia, şi numai la noi a trebuit să fie cu vărsare de sînge?
06:34 Lia Lucia Epure: Cred că nu este singur domnul Coman care poate să răspundă…
06:37 Vartan Arachelian: Da, e o întrebare care într-adevăr…
06:39 Lia Lucia Epure: Rămîne valabilă.
06:40 Vartan Arachelian: Rămîne suspendată. Da, această întrebare
06:42 Lia Lucia Epure: Domnule Arachelian…
06:43 Vartan Arachelian: De ce în România s-a tras şi a trebuit să moară oameni şi în altă parte schimbarea s-a făcut paşnic. Dar astea sînt realităţile.
06:48 Lia Lucia Epure: Domnule Arachelian, vă mulţumim că ne-aţi invitat la această emisiune
06:51 Vartan Arachelian: Şi noi vă mulţumim.
06:52 Lia Lucia Epure: Sigur, din perspectiva noastră, ca reprezentanţi ai comunităţii timişorenilor, 60 de minute au fost puţine pentru noi.
06:58 Ion Coman (suprapus cu Lia Lucia Epure): Într-un minut vreau să răspund…
07:00 Lia Lucia Epure: Aş vrea să închei cu un citat din domnul Coman: „Marţi dimineaţa în oraş era o acalmie rea prevestitoare. Chiar m-am exprimat în sensul că…
07:07 Ion Coman: Exact!
07:08 Lia Lucia Epure: …această linişte poate aduce furtună”. Aşa a şi fost. Vă mulţumim foarte mult.
07:12 Ion Coman: Furtuna a fost demonstraţia paşnică care a început.
07:14 Vartan Arachelian: Şi noi vă mulţumim foarte mult. Emisiunea s-a terminat. Probabil că ar trebui ca măcar la sfîrşitul acestei emisiuni să ne amintim că azi este Înălţarea Domnului şi în acelaşi timp de 75 de ani este şi ziua eroilor. Să ne amintim de eroii care au căzut la Timişoara, la Bucureşti şi în alte oraşe ale ţării. Vă mulţumesc. Pe săptămîna viitoare.
07:28 Ion Coman: Domnule Arachelian, într-un minut. Încă o dată: nimeni nu va şterge imaginea (neînţelegibil – sonor slab) şi că de acolo a început această…

(sfîrşit)

Mai citeşte, declaraţiile procurorului general adjunct Gheorghe Diaconescu în procesul în care a fost condamnat Coman:
Trebuia să fie un dosar istoric, prin care să aducă sancţiuni capitale (…) O echipă condusă de colonelul Caraşcă făcea cercetări în spatele nostru, avînd sarcina să stabilească cine sînt liderii politici ai manifestărilor din Timişoara (audio)
Gheorghe Diaconescu despre incinerarea cadavrelor din Timişoara (1) (audio)
Gheorghe Diaconescu despre incinerarea cadavrelor din Timişoara (2). Elena Ceauşescu i-a chemat pe Bobu şi Postelnicu şi le-a zis ca aceste cadavre să nu mai existe (audio)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.