Dialog CADA, Petre Roman şi Victor Stănculescu (11). Insinuaţi că noi guvernul ne-am trimis 2-300 de oameni să ne ocupe? (video)

Continuarea discuţiei din 1 martie 1990 dintre ofiţerii Comitetului de Acţiune pentru Democratizarea Armatei (CADA) şi reprezentanţii guvernului, primministrul Petre Roman şi nou numitul ministru al apărării naţionale Victor Atanasie Stănculescu. Comentariile mele sînt cu litere cursive între paranteze drepte.

Vezi şi primele zece părţi ale acestui dialog:
Armata a dus greul luptei împotriva terorismului. A vorbi despre rolul armatei în represiune este nepotrivit
Roman: „Meritele generalului Militaru nu pot fi neglijate şi anulate”
Foarte puţini comandanţi militari s-au schimbat după revoluţie
Trebuie să lăsăm să limpezim lucrurile, şi asta nu se face decît în timp
Trebuie să pornim de la premiza că armata este un element de stabilitate în societate
Pe comandanţii militari i-a testat tocmai revoluţia, domnule primministru
Ar trebui o supercomisie care n-ar încăpea într-o sală de sute de oameni
În timpul revoluţiei am suferit groaznic din cauza problemei dotării tehnice a armatei
Niciodată n-am să părăsesc colegii din guvern la un impuls exterior
Domnul general Chiţac a avut la Timişoara o activitate cel puţin echivocă

Transcriere înregistrare:
00:01 Petre Roman: Da.
00:02 Căpitan Nicolae Durac: Domnule primministru, sînt căpitan Durac de la unitatea mecanizată din Timişoara. În legătură cu stabilirea adevărului: am înţeles că lucrurile sînt destul de simple, dar eu vă (neînţelegibil) o problemă destul de complicată, tot privind stabilirea adevărului în Timişoara, revoluţiei din Timişoara. În primul rînd să pornim de la elucidarea incidentului din Piaţa Unirii din data de 18 februarie anul curent [În 18 februarie 1990 grupuri de manifestanţi antifesenişti au năvălit în sediul guvernului din Piaţa Victoriei]. În ce sens? Această zi seamănă perfect cu ziua de 17 decembrie din Timişoara. Un grup de oameni…
00:47 Petre Roman: 18 februarie din Bucureşti?
00:49 Nicolae Durac: Din Bucureşti, seamănă cu 17 decembrie din Timişoara. Incidentul de aici.
00:54 Petre Roman: Spuneţi.
00:55 Nicolae Durac: Un grup de oameni au spart, au devastat, au lovit cu răngi şi topoare militarii, au incitat pur şi simplu armata. Acelaşi lucru s-a întîmplat şi aici. Profitor în acea perioadă era sistemul ceauşist. Cei care au fost în zonă au văzut (neînţelegibil), şi pot să relateze mai mult. S-a ajuns un adevăr, ridicarea unui popor prin aceste acte de huliganism. Nu facem politică, domnule primministru, dar am fost pînă nu demult nişte oameni politici. Dar să nu se înţeleagă că nu înţelegem politica. Şi nu putem să facem o analogie între ceea ce s-a întîmplat şi ceea ce se întîmplă. Cine a încercat să, sau ce s-a încercat să se acopere în această situaţie prin trecerea la acte de huliganism? În Timişoara se striga, se scandau lozinci. Ştim fiecare lozincile: „Jos Ceauşescu!”, „jos tirania!”. Să luăm acum pe cei din Piaţa Victoriei. Ce scandau, ce urmăreau, ca la un moment dat să intervină un grup de huligani, să incite armata, dar avînd o experienţă tristă de la Timişoara să nu execute foc asupra acelora. Noi încercam la prima întîlnire, să scoatem armata din toate diferendele politice. Am ascultat şi am vizionat (neînţelegibil) cum am fost pur şi simplu incriminaţi că nu s-au executat nişte ordine, care nu sînt legiferate niciunde. Nici în acest moment guvernul n-a legiferat nimic. Unităţile militare păzesc instituţii militare, dar acestea nu sînt declarate obiective militare. Unităţile militare au un regulament de serviciu de gardă şi garnizoană. Guvernul trebuie să explice public ce înseamnă paza militarizată. La fel, militarul din pază trebuie să ştie pînă la ce distanţă poate să primească, adică să se apropie persoana. Şi aşa mai departe. Vă raportez că mîine începe procesul Timişoara, şi unitatea din care fac parte va trebui să execute paza acolo. Şi toţi se cam feresc de a legifera o acţiune.
03:40 Petre Roman: Între timp a apărut un decret-lege în această chestiune. Acuma totuşi, tot ce spuneţi dumneavoastră mi se pare remarcabil de grav, această analogie. Insinuaţi cumva că noi guvernul ne-am trimis 2-300 de oameni ca să ne ocupe, sau cum?
03:57 Nicolae Durac: Nu, domnule prim…
03:58 Petre Roman: Păi asta se înţelege.
03:59 Nicolae Durac: Am zis de elucidarea incidentului. De aici, prin această elucidare, deci văzîndu-se toate substraturile putem să rezolvăm şi putem să pornim de aici în elucidarea cazului Timişoara.
04:11 Petre Roman: Domnule căpitan. Vă rog să ne oprim aicea şi mai departe nu mergem pînă nu lămurim chestiunea aceasta. Dumneavoastră aduceţi o acuzaţie guvernului.
04:18 Nicolae Durac: Nu guvernului.
04:19 Petre Roman: Ba da. Dumneavoastră aţi adus o acuzaţie guvernului, şi anume că el şi-a pregătit 2-300 de oameni care să forţeze acest sediu pentru ca să legitimizeze, să ilegitimizeze ceea ce s-ar fi, pasă-mi-te, întîmpla în piaţă. Eu personal nu eram aicea, dar n-are nici o importanţă.
04:35 Nicolae Durac: Domnule primministru…
04:36 Petre Roman: Vă rog, vă rog, vă rog. Chestiunea trebuie să fie foarte clară. Foarte clară. Persoanele care au pătruns în sediu au pătruns, şi armata nu s-a opus pentru că acesta era ordinul pe care îl dădusem noi, în acord cu principiul nostru fundamental, fără violenţă. Deci armata nu s-a opus, şi nu era vorba de a trage, nicidecum, că există şi alte mijloace de a se opune în situaţia asta. Puteau pur şi simplu să nu le permită trecerea prin o, un baraj fizic pur şi simplu. Ce vrea să însemne chestiunea aceasta? Că ei au intrat pentru ca după aceea să poată fi arătaţi cu degetul că sînt huligani? Dumneavoastră aicea nu numai că faceţi politică, dar faceţi o anume politică, şi încă una foarte precisă. Aceea prin care se afirmă că aceşti huligani, aceşti golani, aceşti oameni care au fost prinşi asupra faptului cu răngi şi cu violenţă, ar fi fost de fapt, ar fi fost într-o anumită măsură incitaţi tocmai pentru ca să se poată lua o măsură cu caracter general împotriva ideii de libertate de manifestare. Vă rog foarte mult, această confuzie n-o accept, o resping complet şi vă rog foarte mult, personal, să vă gîndiţi bine la ceea ce spuneţi. Nu în sens, nu în sens, nu în sensul de a vă reconsidera acţiunile, ideile pur şi simplu pentru că nu le accept eu. Ci de a vă gîndi foarte bine dacă ele au acoperire sau nu.
06:09 Ofiţer: Din alt punct de vedere domnule primministru.
06:10 Petre Roman: Este foarte clar.
06:12 Victor Atanasie Stănculescu: S-a creat o confuzie şi…
06:14 Petre Roman: Este foarte clar, cei care au intrat în sediu au putut fi, au putut, o sută de, o sută mi se pare, ceva, au fost arestaţi.
06:21 Liviu Mureşan: O sută nouă.
06:22 Petre Roman: Asupra lor s-au găsit elemente, 109 persoane. Asupra lor s-au găsit suficiente elemente, au fost anchetaţi, instruiţi judiciar şi, mă rog, asupra lor s-au luat măsurile prevăzute de, de lege. Ce legătură, ce legătură este între asta şi Timişoara? Eu nu vă înţeleg totuşi.
06:43 Nicolae Durac: Noi nu putem să facem aceeaşi anchetă şi să demonstrăm că soldatul care a executat foc asupra unui individ, acela a venit în stare de ebrietate, cu ranga sau cu toporul. Deci din aceast punct de vedere vreau să raportez şi să aduc în atenţie că aflarea adevărului de la Timişoara să se pornească în primul rînd de la incidentul dintre un grup de oameni care au început să devasteze. Vă raportez situaţie în care au trecut 20-30 înainte, grup deci de avangardă, care au spart, au devastat, au dat foc şi într-un fel urmăreau mersul demonstranţilor. Deci a fost o problemă cheie. Şi tot aceştia au încercat să incite armata. Eu vorbesc din punct de vedere militar. Pentru că dacă ceea ce s-a întîmplat aici şi armata nu a tras, în anumite situaţii la Timişoara s-a tras.
07:40 Petre Roman: Lucrurile se înţeleg, lucrurile se înţeleg diferit. Nu se punea problema să tragă cineva. De ce mai vorbiţi despre lucruri care sînt absurde? Cine credeţi că aici la Bucureşti ar fi tras? Armata nu putea, armata a primit ordin nici măcar să nu intervină.
07:54 Nicolae Durac: Soldatul care a fost lovit cu ranga. Soldaţii care sînt în spital. Acela, dacă unul dintre aceia, atîta trebuia să tragă un foc. Unul din aceia. Gîndiţi-vă.
08:02 Petre Roman: Ei ştiau foarte bine ce ordine au primit în sensul. Ordinele erau foarte clare.
08:09 Victor Atanasie Stănculescu: Cred că paralela nu merge, dar trebuie avut în vedere modul în care plecăm cînd facem analiza situaţiilor de atunci. Iar pentru reglementările viitoare, toate precizările pe care le vom da, plecînd de la decretul-lege care stabileşte misiunile ministerului de interne şi în cooperare cu armata, le vom defini prin acest decret-lege şi vom da toate dispoziţiile necesare.
08:38 (neînţelegibil)
08:42 Nicolae Miulescu: Aş vrea poate să fac o precizare, ca să înţelegeţi exact dimensiunea afirmaţiilor domnului căpitan. Nu cred că dînsul vrea să facă o paralelă între cele două evenimente decît în sensul că aşa cum atuncea s-a încercat implicarea armatei şi demonstrarea faptului că armata ar fi un instrument de represiune în fav…, în slujba regimului ceauşist, forţe oculte au încercat să demonstreze în data de 17 februarie, 18 februarie, că armata este strict în slujba actualului guvern provizoriu. Deci cred că în sensul ăsta trebuie înţeleasă afirmaţia domnului căpitan. Nu aşa cum poate în mod eronat aţi încercat s-o explicaţi.

(va urma)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.