Culisele revoluţiei (2). Revoluţia n-a început de la Tokes. Enoriaşii au fost una, revoluţionarii au fost alţii (video)

A 2-a parte a emisiunii „Culisele revoluţiei” difuzată în decembrie 2003 la TVR Timişoara. Invitaţi: Virgil Măgureanu (fost director SRI), Radu Tinu (fost adjunct al şefului Securităţii Timiş), Remus Avramescu (reporter la TV Belgrad, printre primii ziarişti străini care au transmis despre revoluţia din Timişoara), Miodrag Milin (istoric timişorean, autor al mai multor cărţi despre revoluţie), Constantin Chiticaru (maior în rezervă, fost membru al mişcării CADA), Florin Kovacs (avocat, cîştigător al unui proces de daune legat de revoluţie), Adrian Sanda (fost membru al Frontului Democratic Român, avea să devină apoi secretar de stat la SSPR din partea PSD), Tudorin Burlacu (deasemeni fost membru al Frontului Democratic Român), Sorin Oprea (lider al mulţimii în 16 decembrie 1989, şef al gărzii Frontului Democratic Român), Marius Mioc, Costel Bursuc (pe atunci preşedinte al Asociaţiei Luptătorilor Timişoreni Arestaţi în Revoluţie). Emisiunea era transmisă în direct în Piaţa Operei, de unde au intervenit şi alţi invitaţi. Comentariile mele ulterioare sînt cu litere cursive, între paranteze drepte.

Vezi şi prima parte a emisiunii: Noi am mers cu gîndul „acum ori niciodată”.

Transcriere înregistrare:
00:00 Emilian Pavel Jurma: Haideţi să-l întrebăm şi pe domnul doctor Drăgoi care sînt dezamăgirile dînsului şi ai celor pe care îi reprezintă.
00:08 Mihai Drăgoi: Deci eu am mandat de a reprezenta asociaţia „17 Decembrie”, cu dezamăgirea că trebuie să stau în picioare şi mă doare piciorul, şi nici un reprezentant al asociaţiei nu este în studiou ca să pună întrebările, să se uite direct în ochi la cei care sînt acolo, în partea n-am înţeles care, dreaptă sau stîngă. Mersi.
00:31 Emilian Pavel Jurma: Mircea, cam atît în prima mea intervenţie de aici din Piaţa Victoriei. poftim, iată un subiect de discuţie deja ai, din întrebările pe care le-a adresat domnul Boroşoiu.
00:45 Mircea Todoran: Emil, mulţumesc foarte mult. Trebuie să spunem că în studiou se află un reprezentant al asociaţiei „17 Decembrie”, este vorba de domnul Marius Mioc [eram şi sînt membru al asociaţiei „17 Decembrie”, dar nu fusesem desemnat de conducerea asociaţiei pentru această emisiune ci am primit invitaţia direct de la TVR Timişoara; domnul Drăgoi era probabil nemulţumit că nu fusese dînsul invitat în emisiune]. Aş întreba pentru început pe domnul Sorin Oprea, pentru că dînsul a fost unul dintre care, atunci, în 16 decembrie, a ieşit în stradă: ce-ar fi de adăugat? Am urmărit o primă parte dintr-un reportaj care credem că conturează într-un fel sau altul derularea acelor evenimente. Acum, după 14 ani, ce-ar fi de spus?
01:12 Sorin Oprea: Bună seara în primul rînd telespectatorilor. Ar fi de spus într-adevăr că încă după 14 ani şi acum facem filme proaste, şi acum facem filme care dezinformează populaţia. Şi după 14 ani sînt convins că nimeni, nici din Timişoara şi nici din România, nu cunoaşte începuturile revoluţiei aşa cum au fost ele. Îmi pare rău să o spun cu tristeţe în glas, aşa cum a reprezentat acel film, revoluţia n-a început de la Tokes. Să fie odată clar pentru totdeauna: enoriaşii au fost una, revoluţionarii au fost alţii.
02:02 Mircea Todoran: Nu cred c-a vorbit cineva la, vreodată că a început de la Tokes, ci ar fi început ca locaţie. Dumneavoastră unde aţi…?
02:09 Sorin Oprea: Ca locaţie să fie. Da, eu am fost în Piaţa Maria. Niciodată, sincer să spun, nu particip, n-am fost de această religie şi nici nu m-a interesat. Pur şi simplu, pe mine mă interesa cu totul altceva în acele momente. Mă interesau scutierii şi cu ei aveam treabă. Care de fapt nu aveam nici o treabă cu Tokes. Tokes, după cîte îmi aduc bine aminte, a ieşit la fereastră şi a spus „oameni buni plecaţi acasă, totul este în ordine”, nicidecum n-a îndemnat oamenii la revoluţie. Sau nicidecum n-a zis „veniţi şi staţi să murim împreună pentru democraţie şi libertate. Tokes a încercat să-şi salveze pielea. Cam aşa s-a întîmplat.
02:44 Mircea Todoran: Cine a făcut acel lucru, pe care nu l-a făcut pastorul Laszlo Tokes? Cina a îmbiat lumea să rămînă în piaţă?
02:52 Tudorin Burlacu: Îl puneţi să se laude.
02:54 Mircea Todoran: Nu, vreau să găsim un început al discuţiei.
02:55 Sorin Oprea: Păi de 14 ani trebuie să fac acelaşi lucru, de fiecare dată.
02:58 Mircea Todoran: Nu e vorba de a pune pe cineva sau nu…
02:59 Sorin Oprea: Nu, vă spun: de 14 ani de fiecare dată cînd apărem toţi dintre noi, colegii mei, Bursuc, Mioc, Sanda, Tudorin Burlacu, trebuie, şi într-un fel sau altul, să ne justificăm ceea ce vorbim prin faptul, să ne facem introducerea: eu-am făcut asta, eu-am făcut asta, eu-am făcut asta. A mai făcut-o, cu respect, domnul profesor Milin Miodrag care a scris o carte despre cîţiva dintre noi, într-un număr destul de restrîns. Vă spun cu tristeţe, de fiecare dată trebuie să ajungem să ne, să ne autolăudăm. Cam aşa vine treaba. Am fi preferat întotdeauna să fim prezentaţi şi să intrăm întotdeauna în subiectul…
03:43 Mircea Todoran: Putem să spunem despre dumneavoastră atunci că aţi fost una dintre persoanele care aţi mers înspre catedrală, unde aţi adunat oameni, aţi, aţi fost în complexul studenţesc. Aţi fost una dintre persoanele care, repet: a pornit în acel moment manifestaţiile de stradă. Vă rog, domnule Burlacu.
04:01 Tudorin Burlacu: Da, deci ca să nu se laude colegul nostru Sorin Oprea. Într-adevăr el a fost unul dintre principalii oameni care au declanşat mişcările revoluţionare sau care or dus la transformarea unui protest din faţa bisericii în mişcări de stradă protestatare. Dar mult mai important pentru transformarea acestor evenimente este, şi sînt băieţii care or oprit tramvaiele. Îmi pare foarte rău că Orban [Traian Orban, preşedintele asociaţiei „Memorialul Revoluţiei”, realizatoarea filmului documentar din care s-a prezentat un fragment în prima parte a emisiunii] nu a menţionat numele lor. Este vorba de Daniel Zăgănescu şi este vorba de, Dumnezeu să-l ierte, Ion Monoran. Sînt oameni care or fost acolo şi care nu ştiu de ce, se doreşte să fie trecuţi în istorie? Sau vrem să reactivăm alte personalităţi? Sau se doreşte o dezinformare a evenimentelor?
05:00 Mircea Todoran: Care a fost, care a fost ideea ce v-a îndemnat să rămîneţi atunci în stradă? Dorinţa de libertate?
05:04 Sorin Oprea: Haideţi că vă spun. Am să încep, o să spun o dată şi pentru ultima oară. Foarte pe scurt, sper să mă încadrez într-un minut, un minut şi jumătate. În data de 10 decembrie am făcut greva foamei în întreprinderea Electrometal. Pe atunci se ştia că e un nebun care face greva foamei. Aş putea să zic că am fost un frontierist convins. pot să zic că de cînd eram copil am fost contra regimului. Întotdeauna am fost un nemulţumit. Şi în şcoală, şi peste tot. De aia poate unii zic că ăsta a fost un mare vagabond. Eu am fost poate un nemulţumit. Nu mi-a plăcut, niciodată n-am fost mulţumit de ceea ce exista în ţară.
05:42 Mircea Todoran: Aţi fost un dizident, probabil?
05:43 Sorin Oprea: Să zicem un mic dizident. Nu un mare dizident. Ca mine, sînt convins că mai erau sute sau mii în ţară, fiecare după posibilitatea de a-şi deschide gura. În noaptea de 16, aveam un băieţel de 3 luni jumate şi a,m considerat că este momentul. Sigur, văzînd, era greu să aduni atîtea persoane. Încă o dată specific: foarte multe persoane erau pe pod la Maria. De acolo de fapt s-a declanşat manifestaţia care, treptat, treptat, defilîndu-se pe, aş şutea să menţionez pe colegul meu Costel Bursuc, care m-a însoţit pe tot parcursul, dînsul chiar a fost şi arestat înspre dimineaţă. Pe tot parcursul acestei manifestaţii pe unde am defilat, paşnic, reţineţi, această defilaţie pe 16 pe 17 decembrie a fost paşnică. Nu s-a spart nici un geam de la magazin. Singurul lucru care s-a întîmplat, s-au dărîmat simbolurile ceauşiste. S-a spart…
06:34 Mircea Todoran: Şi aceste simboluri, bănuiesc că la atitudinea dumneavoastră a existat şi o primă reacţie a forţelor de represiune. Şi aici l-aş întreba şi pe domnul Radu Tinu ce informaţii deţineau la vremea respectivă. De ce nu s-a acţionat atunci? Exista posibilitatea de a acţiona?
06:52 Tinu Radu: Exista posibilitatea de a se acţiona în stradă, însă întîi aş vrea să fac cîteva rectificări. Deci s-au făcut greşeli, inclusiv în filmul prezentat în primă fază şi în special, mă refer, scuzaţi-mă, mă refer punctual la faptul: În 15 decembrie eu am fost în stradă şi 16. În 15 decembrie nu s-a strigat nici „libertate”, nici „jos Ceauşescu”. Au fost acolo circa 20-30-40 de persoane. La ora 20,30 a venit acolo comandantul poliţiei, colonelul Deheleanu cu nişte ofiţeri de judiciar şi mai, mai cu frumosul, mai împins, lumea a plecat şi n-a mai rămas nimeni. Absolut nimeni. A doua zi, în 16, începînd la ora 10, 10 jumate, 11, au început să se strîngă oameni. Să vină să vadă ce este. Şi oprirea tramvaiului, deci eu am fost chiar la 5 metri de tramvai, s-a datorat mulţimii care se strînsese în zonă şi care blocase practic linia de tramvai. Intersecţia. Vatmanul a oprit tramvaiul, oamenii din tramvai s-au dat şi ăştia jos şi au mărit numărul celor prezenţi acolo şi atunci Monoran s-a urcat şi a tras jos pantograful, sau cum îi zice.
08:03 Sorin Oprea (?): Şi Zăgănescu.
08:04 Tinu Radu: De pe tramvai. Încet, încet s-au strîns oameni, era sîmbătă, oamenii erau la cumpărături, era ca şi acuma, au plecat după bomboane, după pom, după etc.
08:12 Mircea Todoran: Ce informaţii aveaţi atuncea? Asta l-aş întreba şi pe domnul Măgureanu. Ce informaţii existau?
08:12 Tinu Radu: Situaţia de atunci este foarte cunoscută. Erau, România era singurul bastion al comunismului din est care încă rămăsese în picioare. Deci erau informaţii că va urma şi la noi. Se ştia după întîlnirea de la Malta.

(va urma)

Mai citeşte:
Sorin Oprea: Cînd era cu Solidarnoşt în Polonia, am ascultat un comentariu de la Constantin Nicolae Munteanu, spunea, spunea el despre un individ de la o întreprindere care a zis: „Domnule preşedinte, eu pot să vă aduc 10000 de oameni”. Eu în noaptea de 16/17 am vrut să strîng 10000 de oameni (audio)
– Înregistrări audio-video din decembrie 1989, unde apar şi unii dintre cei prezenţi la această emisiune, în pagina „Revoluţia din Timişoara în înregistrări audio-video”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.