Dialog CADA, Petre Roman şi Victor Stănculescu (12). De ce s-au pierdut vieţi omeneşti din incompetenţă? (video)

Ultima parte a discuţiei din 1 martie 1990 dintre ofiţerii Comitetului de Acţiune pentru Democratizarea Armatei (CADA) şi reprezentanţii guvernului, primministrul Petre Roman şi nou numitul ministru al apărării naţionale Victor Atanasie Stănculescu. Comentariile mele sînt cu litere cursive între paranteze drepte. Amintesc că toate înregistrările din acest serial mi-au fost puse la dispoziţie de colonelul Nicolae Durac, participant la discuţii.

Playlist pe youtube cu întreaga discuţie: http://www.youtube.com/view_play_list?p=4CACF5D1D186CEE5

Vezi şi primele unsprezece părţi ale acestui dialog:
Armata a dus greul luptei împotriva terorismului. A vorbi despre rolul armatei în represiune este nepotrivit
Roman: „Meritele generalului Militaru nu pot fi neglijate şi anulate”
Foarte puţini comandanţi militari s-au schimbat după revoluţie
Trebuie să lăsăm să limpezim lucrurile, şi asta nu se face decît în timp
Trebuie să pornim de la premiza că armata este un element de stabilitate în societate
Pe comandanţii militari i-a testat tocmai revoluţia, domnule primministru
Ar trebui o supercomisie care n-ar încăpea într-o sală de sute de oameni
În timpul revoluţiei am suferit groaznic din cauza problemei dotării tehnice a armatei
Niciodată n-am să părăsesc colegii din guvern la un impuls exterior
Domnul general Chiţac a avut la Timişoara o activitate cel puţin echivocă
Insinuaţi că noi guvernul am trimis 2-300 de oameni ca să ne ocupe?

Transcriere înregistrare:
00:00 Petre Roman: N-am…
00:01 Victor Stănculescu: N-are nici un rost.
00:02 Petre Roman: Asupra… Dacă aveţi, dacă aveţi dubii în ceea ce priveşte capacitatea mea de a înţelege ceea ce mi se spune, vă rog să, vă rog să avem o discuţie pe orice altă temă.
00:14 Nicolae Miulescu (?): Doar în ceea ce priveşte modul de expunere.
00:16 Petre Roman: Deci, dacă evenimentele au fost dramatice pentru că s-au soldat cu rănirea unor militari, eu îmi asum răspunderea pentru faptul că am dat ordin ca armata să nu intervină [e vorba de evenimentele din 18 februarie 1990, cînd manifestanţi antifesenişti au pătruns în sediul guvernului]. Şi aceasta am făcut-o pentru că sînt unul dintre aceia care am participat şi strigat în mod direct „fără violenţă”. Este un principiu fundamental al revoluţiei noastre pe care pînă acuma am reuşit, am reuşit să-l conservăm. Şi sper să-l conservăm indiferent de ce condiţii, de ce variaţii politice ar mai urma cursul vieţii sociale din România. Eu cred că armata, şi cu acest prilej, şi-a făcut datoria. Deci, a respectat ordinul primit. Dar este inadmisibil că nişte militari au fost loviţi, şi aceasta este sensul decretului-lege care a fost adoptat în Consiliul Provizoriu [Consiliul Provizoriu de Uniune Naţională, organism provizoriu înfiinţat în februarie 1990 pentru a înlocui Consiliul Frontului Salvării Naţionale. CFSN a numit acolo jumătate din membri, partidele politice nou-înfiinţate cealaltă jumătate], practic fără nici un fel de obiecţiuni. Este foarte clar că trebuie să împiedicăm asemenea manifestări cu caracter de, pur şi simplu, de perturbare a ordinii publice şi a vieţii paşnice a cetăţenilor. Nu este vorba despre altceva.
01:51 Locotenent-colonel Petru Liţiu: Domnule primministru, dacă-mi permiteţi.
01:52 Petre Roman: Da.
01:53 Petru Liţiu: Chestiunea se poate rezuma foarte scurt. Noi am discutat anterior această problemă şi Durac a vrut să spună de fapt altceva. Ar trebui demonstrat ce au vrut acei huligani, care a fost sensul acţiunilor şi cine s-a aflat în spatele acestei acţiuni. Aceasta e problema care se pune.
02:10 Petre Roman: Credeţi că e cineva care nu vrea asta?
02:12 Petru Liţiu: Nu se aduc acuzaţii de fapt guvernului.
02:14 Petre Roman: Am făcut, cred că s-a făcut tot ce s-a putut în sensul ăsta. Cei care au pătruns s-au dovedit, şi care au avut acte de violenţă s-au dovedit a fi oameni manipulaţi dar incapabili de a spune cine i-a manipulat [în acord cu propaganda fesenistă a vremii, orice antifesenist era declarat „manipulat”, fără să fie nevoie de dovezi pentru asta. Faptul că ascunderea criminalilor din decembrie 1989 (e vorba totuşi de peste 1000 de morţi) putea crea unei părţi a cetăţenilor destulă furie pentru a trece la acţiuni violente era de neînţeles, atît pentru FSN cît şi pentru unele partide de opoziţie]. Au avut asupra lor şi bani, şi aşa mai departe [a doua temă a propagandei feseniste: cei care se împotrivesc FSN-ului sînt plătiţi; s-a folosit mai apoi şi despre manifestanţii din Piaţa Universităţii]. Iar cei care i-au împins, marea masă care era afară şi pur şi simplu a urmărit ceea ce se întîmpla înăuntru, sau mă rog. Şi, în mod evident, să zicem că organele de ordine şi poliţia în primul rînd, din acest punct de vedere a fost luată prin surprindere. Stabilirea cauzelor şi, mă rog, a spatelui acestei afaceri, este din păcate la ora asta o chestiune care încă e de, de văzut, şi să vedem dacă, şi în ce măsură, ea va fi posibil de elucidat. Ipoteza pe care a avansat-o domnul, domnul Durac aicea, privitor la ceea ce s-a întîmplat la Timişoara în 17 decembrie este foarte plauzibilă. Adică eu cred că este într-adevăr, că era în sarcina organelor de securitate de la Timişoara ca să dea senzaţia că nemulţumirea populară şi demonstraţia respectivă, de fapt era cu caracter huliganic. Asta mi se pare cît se poate de plauzibil. Asta-i cît se poate de plauzibil. Eu personal, în ziua de 19 decembrie, am făcut aceeaşi afirmaţie, mă rog, sigur, cu alt preţ, pentru că atunci lucrurile erau departe de a fi clare, dar am făcut-o. Şi deci, în privinţa asta sînt de acord. Dar de aici pînă la a spune că asta a devenit o practică şi o metodă, eu zic să fim foarte atenţi.
04:18 Maior Enache: Domnule primministru, sînt maiorul Enache din Marele Stat Major. Dumneavoastră aţi făcut o afirmaţie că o comisie de analiză la nivel de Marele Stat Major sau mai bine zis de Ministerul Apărării Naţionale, o comisie guvernamentală este posibilă. Vă raportez că am datoria să vă raportez că începînd cu data de 22 decembrie 1989, în zona unităţilor militare ale Ministerului Apărării, în mod deosebit în zona Marelui Stat Major, s-au întîmplat nişte evenimente care au costat viaţa unor ofiţeri şi militari. La [scurtă întrerupere în înregistrare] necesitatea instituirii unei astfel de comisii guvernamentale. Domnule primministru, ajutaţi-ne! Noi sîntem creierul armatei. Marele Stat Major. Ajutaţi-ne! Să pornim la un drum nou cu oameni noi, de mare ţinută morală.
05:24 Petre Roman: Asta-i o altă problemă şi fără îndoială că ea reclamă o acţiune energică. Deci e cu totul altă problemă faţă de tot ce am discutat pînă acuma.
05:34 Enache: Îmi pare rău că s-a ajuns la…
05:35 Petre Roman: Nu, nu, dar e cu totul altă problemă. Şi ea merită o atenţie specială. Şi deasemenea, vă rog să fie considerată ca atare. Ca o problemă în sine. Adică de ce s-au pierdut, sau dacă s-au pierdut vieţi omeneşti din incompetenţă? [Retroactiv, putem observa diferenţa dintre vorbe şi fapte la Petre Roman. Vorbeşte foarte bine despre atenţia specială care trebuie acordată cazurilor de incompetenţă care au dus la pierderi de vieţi omeneşti, dar faptele sînt că incompetenţii au fost apoi avansaţi de regimul fesenist. Iar cînd, după multe eforturi, unii au fost condamnaţi, cum a fost cazul Otopeni, preşedintele Ion Iliescu a avut grijă să emită un decret de graţiere] Asta se întîmplă…
05:56 Victor Atanasie Stănculescu: Avem cazuri în care (neînţelegibil)
05:57 Petre Roman: Domnilor, eu am să vă rog să mă iertaţi că nu am să mai pot să mai stau la şedinţa dumneavoastră fiindcă mai am cîteva întîlniri. Cred că am ajuns la nişte concluzii aporpo de acea formă de structură militară, apropo de cooperarea guvernamentală cu această formă de structură pentru studiul şi analiza problemelor de calitate a armatei, şi apropo de această problemă pe care aţi ridicat-o.
06:25 Petru Liţiu: Domnule primministru, ultima problemă: Faţă de acele puncte din apelul nostru care sînt de competenţa dumneavoastră, pînă acuma aţi exprimat păreri. Scuze dacă lezez cumva persoana dumneavoastră, dar noi am vrea să luaţi decizii în acest sens.
06:42 Petre Roman: Tot ce înseamnă, eu cred că tot ce înseamnă rezolvarea problemei înseamnă decizie. Vă mulţumesc.

(sfîrşit)

2 gânduri despre „Dialog CADA, Petre Roman şi Victor Stănculescu (12). De ce s-au pierdut vieţi omeneşti din incompetenţă? (video)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.