Raportul de activitate al CPRD pentru perioada ianuarie – iunie 2010

Comisia Parlamentară a Revoluţionarilor a prezentat un raport de activitate pentru perioada ianuarie-iunie 2010 (linc), pe care-l prezint mai jos.

Rezultă din acest raport că în perioada respectivă au fost avizate 3646 de dosare propuse de SSPR, din care: 3440 remarcaţi (94,35%), 9 eroi-martiri (0,25%), 20 de urmaşi de eroi-martiri (0,55%), 67 de răniţi (1,83%), 20 reţinuţi (0,55%), 89 participanţi (titlu pur onorific – 2,44%), 1 rănit şi reţinut (0,03%). Alte 833 de avize au fost amînate.

În subcomisia de lucru a CPRD s-au verificat 949 de dosare. Exprimarea din raportul CPRD e ambiguă, dar înţeleg că aceste 949 de dosare sînt suplimentar faţă de celelalte 3646. Dintre acestea, 613 au fost avizate (presupun ca „luptători”, dar raportul CPRD evită să dea amănunte despre asta) (64,59%), 162 „avînd propunere de participant” (17,07%) (din nou exprimare ambiguă, dar rezultă din context că sînt altele decît cele avizate, probabil au fost propuse de SSPR pentru titlul de luptător şi subcomisia CPRD a considerat că merită doar titlul de participant) şi 174 de dosare „nu au întrunit elementele necesare preschimbării certificatului” (18,33%).

În total deci, în respectiva perioadă au fost verificate 5428 dosare (aici pot intra reverificări ale unor dosare verificate anterior – CPRD nu explică asta, dar din procesele verbale ale şedinelor se poate vedea că se întîmplă aşa ceva), din care avizate au fost 4259, alte 162 au primit propunere de acordare a titlului pur onorific de participant deşi SSPR ceruse probabil titlul de luptător, iar 1007 au fost amînate pentru preschimbare. Marea majoritate a dosarelor avizate sînt pentru titlul de „luptător remarcat prin fapte deosebite” (ceea ce este firesc, răniţii, reţinuţii, eroii-martiri şi urmaşii acestora avînd în marea majoritate a cazurilor situaţia rezolvată înainte de funcţionarea comisiei condusă de Raymond Luca).

În aceeaşi perioadă domnul Luca a semnat 7466 de certificate (se includ aici şi certificate aprobate anterior, dar tipărite abia în 2010), iar la 369 de certificate s-a refuzat semnarea fiind retrimise SSPR. Motivele retrimiterii unor certificate către SSPR nu e explicat, deşi ar merita. Poate fi vorba de simple greşeli de tipar în cadrul acestora sau, un lucru mult mai grav, de încercarea SSPR de a-i strecura pe şest spre semnare lui Raymond Luca certificate care nu fuseseră avizate legal. În mod normal SSPR nici nu trebuie să dea la tipar certificate care nu au primit avizul atît al SSPR cît şi al CPRD.

Operaţiunea de preschimbare a certificatelor s-a încheiat oficial în 30 aprilie 2010, pînă la sfîrşitul lui iunie CPRD avînd posibilitatea să-şi exprime părerea şi asupra dosarelor primite la sfîrşitul lui aprilie. Bănuiesc (dar sigur nu pot fi, căci informaţii limpezi în acest sens nu s-au dat) că alte dosare primite de la SSPR şi încă neanalizate de CPRD nu există.

În Sinteza activităţii CPRD în 2009 (linc) se spunea că anul trecut au fost analizate 6167 dosare. Cu cele 5428 din 2010 ar rezulta un total de 11595 dosare analizate de cînd CPRD e condusă de Raymond Luca. Totalul nu e neapărat corect, fiindcă unele dosare au fost analizate de mai multe ori, dar e o indicaţie a ordinului de mărime al numărului de dosare. Fostul secretar de stat Puiu Nicolae Fesan spunea la încheierea mandatului său (linc) că avea 14542 dosare avizate, din care 12178 de amîndouă comisiile (SSPR şi CPRD) şi 2364 dosare nu primiseră încă avizul CPRD. În 2009 CPRD avizase favorabil 5771 dosare, iar pînă în 2010, socotind şi dosarele de „participanţi”, au fost avizate alte 4421 dosare. Rezultă deci un total al dosarelor avizate favorabil de 22370.

Pe vremea lui Fesan, numărul total de cereri de preschimbare era 23190, dar acest număr probabil a crescut prin prorogarea termenelor. Vom vedea, după perioada de contestaţii, cîţi revoluţionari vor rămîne (bănuiesc că cele mai multe contestaţii le vor face cei respinşi).

Mai citeşte:
Situaţia preschimbării certificatelor de revoluţionar, raportată de Fesan
Sinteza activităţii CPRD în 2009
Raymond Luca, deranjat de controalele făcute de alţii în problema certificatelor de revoluţionar
1037 noi luptători în revoluţie aprobaţi de CPRD într-o singură şedinţă, la spartul tîrgului

Un gând despre „Raportul de activitate al CPRD pentru perioada ianuarie – iunie 2010

  1. Domnule Mioc,

    Dosarele verificate de subcomisie fac parte din totalul celor avizate sau nu de catre CPRD’89, deci nu sunt in plus. Ele au fost cerute de CPRD’89 pentru verificari.
    Certificatele nesemnate au fost respinse pentru erori comise de SSPR (greseli de nume, CNP, titlu, sau persoane neavizate de CPRD’89).

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.