Ieromonahul Savatie Baştovoi, reţinut 3 ore de securiştii transnistreni

Savatie Baştovoi, scriitor şi călugăr român, ieromonah la mănăstirea „Noul Neamţ” aflată pe teritoriul controlat de regimul separatist de la Tiraspol, a fost reţinut pentru 3 ore de securitatea transnistreană. Alături de el se aflau Octav Esinencu, călugăr la aceeaşi mănăstire, şi un cetăţean român a cărui identitate nu a fost dezvăluită.

Ceea ce a deranjat securiştii transnistreni au fost nişte diafilme din perioada sovietică pe care cei trei le aveau în maşină, şi doresc să le folosească la un film despre propaganda ateistă din perioada sovietică. După discuţii în care reprezentanţii regimului separatist s-au lămurit că nu e vorba de material îndreptat împotriva regimului de la Tiraspol, cei 3 au fost eliberaţi.

Pe blogul propriu (linc) părintele Savatie a pus o parte din filmările care au stîrnit atîta curiozitate din partea organelor de forţă transnistrene.

Mănăstirea „Noul Neamţ” la care slujeşte părintele Savatie, are o istorie interesantă. A fost întemeiată de călugări de la mănăstirea românească Neamţ, nemulţumiţi de măsurile împotriva bisericii ortodoxe luate de statul român sub conducerea lui Alexandru Ioan Cuza. Astfel, călugării s-au refugiat în Basarabia, aflată atunci sub oblăduirea pravoslavnicei Rusii. Satul Chiţcani în care se află mănăstirea, aproape de Nistru, lîngă Tiraspol, deşi pe teritoriu basarabean, este sub controlul regimului separatist din Transnistria.

În timpul evenimentelor din aprilie 2009 de la Chişinău, părintele Savatie a fost una din glasurile distincte ale societăţii civile moldoveneşti.

Citeşte:
Savatie Baştovoi: „Nu cădeţi în amăgirea de a-i învinovăţi pe martirii care au incendiat Parlamentul şi Preşedinţia Republicii Moldova”
Savatie Baştovoi: „Opoziţia calcă pe cadavrele băieţilor”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.