Culisele revoluţiei (9). În 1994 am cerut destituirea domnului Măgureanu datorită lipsei de profesionalism a raportului SRI despre revoluţie (video)

A 9-a parte a emisiunii „Culisele revoluţiei” difuzată în decembrie 2003 la TVR Timişoara. Invitaţi: Virgil Măgureanu (fost director SRI), Radu Tinu (fost adjunct al şefului Securităţii Timiş), Remus Avramescu (reporter la TV Belgrad, printre primii ziarişti străini care au transmis despre revoluţia din Timişoara), Miodrag Milin (istoric timişorean, autor al mai multor cărţi despre revoluţie), Constantin Chiticaru (maior în rezervă, fost membru al mişcării CADA), Florin Kovacs (avocat, cîştigător al unui proces de daune legat de revoluţie), Adrian Sanda (fost membru al Frontului Democratic Român, avea să devină apoi secretar de stat la SSPR din partea PSD), Tudorin Burlacu (deasemeni fost membru al Frontului Democratic Român), Sorin Oprea (lider al mulţimii în 16 decembrie 1989, şef al gărzii Frontului Democratic Român), Marius Mioc, Costel Bursuc (pe atunci preşedinte al Asociaţiei Luptătorilor Timişoreni Arestaţi în Revoluţie). Emisiunea era transmisă în direct în Piaţa Operei. Comentariile mele ulterioare sînt cu litere cursive, între paranteze drepte.

Vezi şi primele opt părţi ale emisiunii:
Noi am mers cu gîndul „acum ori niciodată”.
Revoluţia n-a început de la Tokes. Enoriaşii au fost una, revoluţionarii au fost alţii
Acel scenariu cu aprilie ’90 care s-a vehiculat nu e atît de important
Să ne spună domnul Radu Tinu dacă şi-a realizat visul de a-l lovi peste coaie pe cheferist
În 18 decembrie Timişoara părea înfrîntă
Măgureanu: „Terorişti externi n-au putut fi probaţi şi există suficiente amănunte pentru a demonstra imposibilitatea existenţei unor asemenea terorişti”
În noaptea de 22 în Operă s-a făcut o pană de curent. A fost momentul în care colonelul Zeca a reuşit pentru prima dată să-şi introducă soldaţii printre noi
Măgureanu: „Nu exista nici o persoană din România care să facă parte din vreo înţelegere cu cineva din afară. O spun cu toată certitudinea”

Transcriere înregistrare:
00:00 Marius Mioc: Aş dori doar să amintesc că în 1994, cînd a ieşit raportul SRI despre revoluţie, eu am fost cel care a organizat, în numele asociaţiei „17 Decembrie”, o conferinţă de presă în care am cerut destituirea domnului Virgil Măgureanu tocmai datorită lipsei de profesionalism cu care a fost întocmit acest raport [vezi sinteza acelei conferinţe de presă (linc)]. Referitor la scenariile care se vehiculează, aş dori să amintesc că a existat un proces al revoluţiei din Timişoara. Domnul Radu Tinu a fost inculpat în acest proces. Nu numai dînsul, au fost inculpaţi toţi capii securităţii care au fost aici în Timişoara, trimişi special, cu ordinul special de a găsi toate dovezile legate de agenţi străini. A fost ordinul de la Ceauşescu, deci ei s-au concentrat pe acest lucru. Toate rapoartele pe care securiştii le-au făcut atunci, în ’89, există la dosarul procesului [vezi două asemenea rapoarte pe acest blog: Raportul Securităţii despre filajul făcut la locuinţa lui Tokes (linc) şi Raportul filajului Securităţii Timiş din 19 decembrie 1989 (linc)], şi în aceste rapoarte, nici domnul, deasemenea, la urmărirea penală, cînd li s-au luat primele declaraţii, nici domnul Radu Tinu, nici domnul Filip Teodorescu, nici alţi securişti nu au pomenit de aceşti agenţi străini. Au, abia, aş spune că momentul cînd a început să se vehiculeze teoria aceasta, să se revehiculeze teoria aceasta a lui Ceauşescu cu agenţii străini este apariţia articolului „Un nou an 1940?” [articol publicat de Ion Cristoiu în revista „Zig-Zag” nr. 18-19/1990. Pentru o discuţie mai largă despre repunerea în circulaţie a teoriilor ceauşiste legate de revoluţie vezi Revista „Zig-Zag”, iniţiatoarea campaniei de falsificare a istoriei revoluţiei (linc) şi Ion Cristoiu, vîrful de lance al campaniei de falsificare a istoriei revoluţiei (linc)]
01:22 Mircea Todoran: Dar domnul Măgureanu tocmai acum a răspuns că au existat.
01:25 Marius Mioc: Nu, nu, nu, nu. Dar de ce nu a spus la urmărirea penală [mă refer la Radu Tinu aici], cînd li s-au luat primele declaraţii, de ce nu apar în rapoartele pe care dînsul sau şefii dînsului, Filip Teodorescu sau Gabriel Anastasiu sau cine a mai fost, sau Atudoroaiei, le-au trimis atunci în ’89? Care există, n-au dispărut aceste rapoarte, ele sînt în dosarul procesului Timişoara. Şi în aceste rapoarte nu se pomeneşte despre aceşti agenţi străini. Mai mult. S-a vehiculat foarte mult că a existat o creştere explozivă a numărului de turişti străini aici în Timişoara. Eu în 1991 m-am interesat la Oficiul Judeţean de Turism. Am şi publicat în ’91 această statistică care mi-a dat-o Oficiul Judeţean de Turism. Dacă se poate filma această statistică. Este numărul de turişti străini în decembrie ’89 comparativ cu noiembrie ’89, şi nu reiese că ar fi existat o creştere explozivă a numărului de turişti străini. Cornel Bădoiu, care a fost preşedintele completului de judecată al procesului Timişoara, acuma este, mi se pare, preşedintele comisiei juridice a camerei deputaţilor şi este deputat PSD, a şi cerut oficial în proces statisticile cu turiştii străini. Şi din cîte ştiu eu chiar a primit aceste statistici.
02:36 Mircea Todoran: Bine. Haideţi, domnu’ Măgureanu. Am înţeles. Domnu’ Măgureanu…
02:39 Marius Mioc: De ce acolo nu apar? De ce apar numai informaţii la nu ştiu cîţi ani după revoluţie despre aceste influenţe străine şi în ’89 toţi securiştii…
02:48 Mircea Todoran: Bine, haideţi să… Am înţeles.
02:49 Marius Mioc: Sînt ei, au fost ei incompetenţi, că n-au reuşit să găsească aceşti agenţi străini atunci?
02:56 Virgil Măgureanu: Prin urmare, eu aş dori să ştiu: ce anume argument aveţi împotriva ideii că în evenimentele din România de maxim interes pentru toate puterile europene şi extraeuropene care erau implicate în evenimente, că aceşti agenţi n-ar fi existat? Sau cu ce credeţi că scade importanţa evenimentelor din România, inclusiv importanţa faptelor pe care dumneavoastră le-aţi, cum să spun, la care aţi participat? Aş vrea să ştiu cu ce scade importanţa… ?
03:33 Sorin Oprea: Nu sîntem nervoşi.
03:34 Tudorin Burlacu: Nu e vorba, mă iertaţi. Deci sîntem nervoşi că nu ne-or ajutat! Dac-or existat, unde-or fost? Şi de ce nu ne-or ajutat? De ce nu-i ştim noi? Asta-i întrebarea! Toată lumea spune c-or fost. N-or fost! Pentru că nici noi nu i-am văzut, nu ne-or ajutat.
03:46 Sorin Oprea: Şi nu vorbim de România, domnule Măgureanu. De Timişoara!
03:46 Marius Mioc: Repet. Argumentul sînt rapoartele securiştilor din decembrie ’89.
03:49 Sorin Oprea: De Timişoara vorbim.
03:50 Tudorin Burlacu: De Timişoara.
03:52 Sorin Oprea: Bucureştiul e altceva.
03:54 Marius Mioc: Domnii Radu Tinu, domnul Filip Teodorescu, care sînt la dosarul procesului şi în care ei nu au pomenit de aceşti agenţi străini. Astea sînt principalele argumente. Ei au fost trimişi, ori au fost incompetenţi…
04:03 Mircea Todoran: Am… Domnu’ Măgureanu, haideţi să încercăm să dăm un răspuns clar şi scurt la această problemă şi să trecem mai departe.
04:09 Virgil Măgureanu: Eu afirm, pe baza argumentelor, unele dintre ele nominale, altele, mă rog, ca o statistică asupra evenimentelor, că aceşti agenţi au fost aici, au fost implicaţi şi, fără îndoială, şi-au avut rolul lor în ce priveşte informarea asupra evenimentelor din România. Ca să nu mai spun că au fost destui care au contribuit destul la dezinformarea crasă cu privire la cursul evenimentelor din România. Şi dau un exemplu chiar cu Timişoara. Numărul morţilor la Timişoara a fost mult exagerat şi numărul incidentelor care s-au petrecut aici şi amploarea unor evenimente care deasemenea s-au petrecut, au fost mult deformate de către aceştia aşa-zişii martori la faţa locului. Ca să nu mai spun cîteva luni mai tîrziu ce dezinformări grozave, şi din păcate unele cu efect ireversibil, s-au produs cu ocazia evenimentelor de la Tîrgu Mureş. Da’, mă rog, asta este altă poveste.
05:10 Mircea Todoran: Eu zic să, eu zic că vom continua discuţia, domnu’ Burlacu, numai puţin, vom continua discuţia…
05:14 Tudorin Burlacu: Stai că n-am înţeles. Pe noi ne-or împuşcat agenturili străine? Pe colegii mei? Sau or tras, cine-or fost? Eu v-am pus întrebarea din (neînţelegibil)
05:23 Mircea Todoran: Fără îndoială, fără îndoială că nu.
05:26 Virgil Măgureanu: Eu în trecut am mai făcut această precizare.
05:27 Adrian Sanda: Domnu’ Măgureanu, este o greşeală strategică a unui general de securitate, şeful informaţiilor, serviciilor de informaţii, ca ştiind că oraşul este invadat, ţara este invadată de agenţi străini de informaţii, îl citez pe domnul Radu Tinu, „am primit ordin să ne retragem în cazărmi”. Mi se pare că undeva se produce o contradicţie fundamentală, flagrantă.
05:45 Tinu Radu: Domnul meu.
05:46 Adrian Sanda (?): Vă ascult.
05:47 Tinu Radu: Deci noi am fost ofiţeri de informaţii. N-am fost ofiţeri de mers în stradă. Cu arma, cu bastonul…
05:52 Adrian Sanda: Informaţiile eu ştiu că se culegeau din stradă, nu din…
05:54 Tinu Radu: Invazia presupune divizii, tancuri, 70 de portavioane, nu ştiu cîte… Asta presupune invazia. Agentul acţionează singur şi-şi face treaba. Aici, aşa cum spunea domnul…
06:05 Virgil Măgureanu: Şi cel mai adesea invizibil.
06:07 Tinu Radu: Cum spune domnul profesor…
06:08 Adrian Sanda (?): Nu trebuie să ne explicaţi.

(va urma)

Un gând despre „Culisele revoluţiei (9). În 1994 am cerut destituirea domnului Măgureanu datorită lipsei de profesionalism a raportului SRI despre revoluţie (video)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.