Culisele revoluţiei (11). Chiticaru: Armata nu avea puşti cu lunetă! (video)

A 11-a parte a emisiunii „Culisele revoluţiei” difuzată în decembrie 2003 la TVR Timişoara. Invitaţi: Virgil Măgureanu (fost director SRI), Radu Tinu (fost adjunct al şefului Securităţii Timiş), Remus Avramescu (reporter la TV Belgrad, printre primii ziarişti străini care au transmis despre revoluţia din Timişoara), Miodrag Milin (istoric timişorean, autor al mai multor cărţi despre revoluţie), Constantin Chiticaru (maior în rezervă, fost membru al mişcării CADA), Florin Kovacs (avocat, cîştigător al unui proces de daune legat de revoluţie), Adrian Sanda (fost membru al Frontului Democratic Român, avea să devină apoi secretar de stat la SSPR din partea PSD), Tudorin Burlacu (deasemeni fost membru al Frontului Democratic Român), Sorin Oprea (lider al mulţimii în 16 decembrie 1989, şef al gărzii Frontului Democratic Român), Marius Mioc, Costel Bursuc (pe atunci preşedinte al Asociaţiei Luptătorilor Timişoreni Arestaţi în Revoluţie). Emisiunea era transmisă în direct în Piaţa Operei. Comentariile mele ulterioare sînt cu litere cursive, între paranteze drepte.

Vezi şi primele zece părţi ale emisiunii:
Noi am mers cu gîndul „acum ori niciodată”.
Revoluţia n-a început de la Tokes. Enoriaşii au fost una, revoluţionarii au fost alţii
Acel scenariu cu aprilie ’90 care s-a vehiculat nu e atît de important
Să ne spună domnul Radu Tinu dacă şi-a realizat visul de a-l lovi peste coaie pe cheferist
În 18 decembrie Timişoara părea înfrîntă
Măgureanu: „Terorişti externi n-au putut fi probaţi şi există suficiente amănunte pentru a demonstra imposibilitatea existenţei unor asemenea terorişti”
În noaptea de 22 în Operă s-a făcut o pană de curent. A fost momentul în care colonelul Zeca a reuşit pentru prima dată să-şi introducă soldaţii printre noi
Măgureanu: „Nu exista nici o persoană din România care să facă parte din vreo înţelegere cu cineva din afară. O spun cu toată certitudinea”
În 1994 am cerut destituirea domnului Măgureanu datorită lipsei de profesionalism a raportului SRI despre revoluţie
Stănculescu n-a făcut o asemenea afirmaţie gogonată, cu 1000 de terorişti

Transcriere înregistrare:
00:00 Mircea Todoran: Domnu’ Radu.
00:01 Tinu Radu: Puşti semiautomate cu lunetă, PSL se numesc, deţinea fiecare unitate militară. Mă refer de la grupă, pluton, companie. Fiecare grup, fiecare pluton are 3 grupe. Fiecare grupă avea un, unul cu puşcă PSL. La armată. La securitate erau 2 arme PSL la grupa antiteroristă care nu au fost folosite niciodată, numai la trageri. Şi după 22 cînd s-a intrat în unitate, există nominal luat, un locotenent, îmi scapă numele, care a preluat de la, din depozitul de armament, un PSL şi un pistol cu amortizor.
00:36 Mircea Todoran: Deci erau cazuri izolate, probabil.
00:38 Tinu Radu: Asta era după 22.
00:39 Mircea Todoran: Am înţeles. Domnu’ Milin, haideţi să încercăm să răspundem, în foarte scurt, telespectatorului, de ce vă opriţi cu relatarea evenimentelor la 20 decembrie?
00:46 Miodrag Milin: De ce? Pentru că, deci e vorba de a 3-a tratare a subiectului Timişoara, este vorba de acea colecţie de documente de la Europa Liberă care vorbesc despre Timişoara. Foarte concret: deci eu am vrut să scot în evidenţă şi în prima tratare la care se referă mai mulţi, cea care a fost încă scrisă la cald, sub imperiul evenimentelor, unicitatea momentului Timişoara. Că se vorbea la televiziunea naţională la sfîrşitul lui decembrie, începutul lui ianuarie: Tot poporul român, mă rog, era împotriva lui Ceauşescu şi toţi am făcut revoluţia. Şi cei de la televiziune care dădeau nişte ştiri într-un limbaj jenant cu cîteva săptămîni înainte se băteau cu pumnii în piept că sînt actorii schimbării. Ei credeau că dacă transmit evenimente cu privire la schimbare sînt şi ei parte din acele evenimente.
01:34 Virgil Măgureanu: În mod aberant, de cele mai multe ori.
01:36 Miodrag Milin: Din păcate, da. Ei, deci asta am vrut să arăt. Reconstituirea pe zile, pe ore, moment cu moment, pas cu pas. De ce? Timişoara a fost altceva şi, să zic aşa, prioritatea într-un fel, în contextul transformărilor româneşti. E, de ce m-am oprit la 20 decembrie? Acelaşi lucru, din păcate, sau cum să spun, paradoxal, şi cei de la Europa Liberă. S-a dorit schimbarea. Era un moment de aşteptare. Şi agenţiile externe cînd transmiteau despre ce se întîmpla în România, vorbeau, amplificau evenimentele. În 17, de exemplu, nu s-a transmis la Europa Liberă, probabil că era în arhiva lor, să zic aşa, care nu era pentru publicitate, vorbea despre evenimente care ar fi avut loc la Arad. Agenţia maghiară. Deci nu numai la Timişoara. Deci se dorea ca evenimentul să ia amploare. Şi acea cifră cu morţii, cu răniţii, care e mult mai mare decît cea reală. Ei, despre Timişoara. Cît de importantă era? Era un dosar special de informaţii. Nu se ştia că va porni toată România. Deci unicitatea evenimentului. Pînă în 20-21 nu era altceva de transmis. Şi atuncea toate informaţiile de la Timişoara erau la un loc acolo. După 20 lucrurile au început deja să ia amploare şi, mă rog, şi informaţia este mult mai stufoasă.
02:55 Mircea Todoran: Domnul Chiticaru dorea să intervină. Vă rog.
02:57 Constantin Chiticaru: Da. Vreau să intervin prin faptul că domnul Radu Tinu a spus că armata deţinea puşti semiautomate cu lunetă. Greşit. Din organigrama şi structura care există în armată spun: trăgătorul cu puşca mitralieră, trăgătorul cu aruncătorul de grenade şi puşcaşul 1-2-3 pînă la 5-6-7, cîţi sînt ei. Nu aveau, deci fiind în armată şi studiind tactica diferitelor trupe, fiind de transmisiuni trebuia să fac legătură, nu aveau puşti cu lunetă. Pentru ce? A, posibil cei care erau destinaţi pentru lupte în adîncimea frontului inamic, de diversiune… [Domnul Chiticaru dezinformează sau e greşit informat. În calitate de caporal al armatei române care mi-am făcut stagiul militar la infanterie, cu termen redus, ştiu că la propriul meu pluton, din 30 de ostaşi 3 erau înarmaţi cu puşti semiautomate cu lunetă (PSL). Acest armament era deci la îndemîna inclusiv a unor simpli ostaşi în termen, cel puţin la infanterie]
03:36 Mircea Todoran: Aveau sau nu aveau…
03:37 Tinu Radu: Domnu’ Chiticaru, eu v-am citat din jurnalul de luptă unde spune: se deplasează, acuma caut şi nu găsesc, se deplasează plutonul cutare…
03:44 Constantin Chiticaru: La care trupe? Care trupe?
03:47 Tinu Radu: Din jurnalul de luptă al unităţii…
03:48 Constantin Chiticaru: Care?
03:49 Tinu Radu: …făcut de Zeca [Constantin Zeca, locotenent-colonel la Divizia 18 mecanizată, avansat după revoluţie la grad de general], dragul meu, de generalii care au fost aici.
03:52 Constantin Chiticaru: Şi aveau puşti cu lunetă?
03:53 Tinu Radu: Da, dragul meu, şi spune: 4 puşti, 3 subofiţeri… Uitaţi aici (se uită într-o carte). O secundă. O secundă, imediat, că găsesc prima dată aici.
04:01 Mircea Todoran: Deci probabil că există…
04:02 Tinu Radu: Daţi-mi voie, caut să vă citez din jurnalul de luptă de la divizia 18.
04:05 Constantin Chiticaru: La tancuri.
04:06 Tinu Radu: De la divizia 18, nu de la tancuri, că tanchistul stă în tanc, nu umblă cu puşca, domnu’ Chiticaru.
04:09 Mircea Todoran: Vă rog.
04:11 Marius Mioc: Da. Dacă-mi daţi voie.
04:12 Sorin Oprea: S-a pus o întrebare.
04:13 Tudorin Burlacu: Da, zi.
04:14 Sorin Oprea: O secundă, după care… Mioc, te rog frumos. S-a pus o întrebare. În primul rînd domnul Măgureanu a spus cu…
04:21 Mircea Todoran: Pînă găseşte, trebuie să vă întrerup pentru că este ultima noastră intervenţie în Piaţa Operei, pînă domnul Radu Tinu găseşte pasajul pe care vrea să ni-l prezinte, dăm, îi dăm legătura colegului nostru Emilian Pavel Jurma care acum se află în Piaţa Operei.
04:35 Emilian Pavel Jurma: Mircea, seria întrebărilor continuă şi de aici din Piaţa Victoriei, unde îi am alături de mine pe domnul Eugen Iancu în dreapta mea şi pe domnul Gogolan Florea în stînga mea, căruia am să-i dau posibilitatea să pună întrebări invitaţilor pe care-i avem în platou.
04:53 Florea Gogolan: Da, pentru domnul Măgureanu. Aş dori, că sînt 14 ani domnule Măgureanu, de la revoluţie. Mîine la Timişoara, timişorenii îşi plîng morţii. În 21 la Bucureşti, bucureştenii îşi plîng morţii. Şi practic, aproape că nu se ştie nimic. Şi a 2-a întrebare: aţi participat, aţi fost unul dintre solii de la procesul de la Tîrgovişte a lui Ceauşescu. Aveţi ceva de reproşat, aveţi ceva pe conştiinţă de tot ce s-a petrecut şi la Tîrgovişte şi pentru că după 14 ani nu prea ştim aproape nimic? Vă mulţumesc.
05:27 Emilian Pavel Jurma: Vă mulţumesc şi eu. Domnule Eugen Iancu, şi dumneavoastră aveţi posibilitatea să le adresaţi o întrebare, sau am înţeles că aveţi mai multe. Am să vă rog să fiţi scurt şi foarte concret.
05:40 Eugen Iancu: Da. Dacă nu l-aş fi auzit pe domnul Tinu probabil nu aş fi intervenit. Însă domnul Mioc a pus o întrebare acolo, cu un creion, cu lovituri, cu nu ştiu ce. Domnul Tinu mi se pare că a spus că nu a bătut pe nimeni cît a fost în securitate. Aş vrea să repete în faţa mea şi a ţării lucrul ăsta, pentru că numele meu, Romică Iancu, cred că este foarte familiar. Doi: Domnule Tinu, la 22 decembrie, de ce reţea informativă dispuneaţi? Vă spun eu: vreo 26000 de informatori numai în Timişoara, cu angajament. Împreună cu ai miliţiei şi ai C.I.-ului [contrainformaţii] de la armată dispuneaţi de un grad de acoperire de 1 la 5, 1 la 6 persoane. Ăsta era gradul dumneavoastră de acoperire, a informatorilor, în oraş. Spuneţi-mi, în urma acestor fapte, vreţi să-mi spuneţi că nu aveaţi cunoştiinţă că în Timişoara este revoluţie? Sau, domnul Măgureanu, c-au intervenit agenturili străine? Nu domnilor, revoluţia a făcut-o România, poporul nostru. Spuneţi-mi şi mie ce serie la pistolul mitralieră aţi avut, şi la pistolet, dacă au prezentat urme de funingine, urme de tragere recentă, dacă aţi avut tragere în 13 decembrie şi vă rog să-mi mai spuneţi dacă ştiţi că există documente semnate de oficiali în acest sens. Spuneţi-mi şi mie în faţă că nu aţi tras în nimeni şi că toţi ofiţerii de securitate au fost în cazarmă în data de 22, respectiv în inspectorat. pentru că eu am arestat trei, trei, repet trei, şi vi-i dau cu nume, dacă doriţi, ofiţeri de securitate. Şi nu i-am linşat, nu i-am împuşcat, i-am predat la garnizoană. Nu ştiu dacă au tras, nu, nu ştiu nimic. I-a preluat armata. Domnule Măgureanu, sînteţi în posesia tuturor reţelelor informative din România de după ’90. Deci automat aţi preluat intact tot ce s-a întîmplat pînă în 16, 17, 18, 19 şi 20 la Timişoara. Filmări s-au făcut de aici din Operă, deasupra de 1 Mai, de peste tot. Am informaţii că există în dosarele dumneavoastră 27, repet, 27 de casete video cu tot ce s-a petrecut în balconul Operei şi în zonele fierbinţi ale Timişoarei. Vă rog să ni le arătaţi şi nouă, să nu murim proşti, acum la 14 ani. [Eugen Romulus Iancu este fost ofiţer de Securitate (vezi constatarea CNSAS – linc), care părăsise Securitatea înainte de decembrie 1989. În timpul revoluţiei lucra la fabrica de pîine şi a împărţit gratuit pîine revoluţionarilor din Piaţa Operei].
07:51 Mircea Todoran: Mulţumim foarte mult pentru întrebările adresate.

(va urma)

Un gând despre „Culisele revoluţiei (11). Chiticaru: Armata nu avea puşti cu lunetă! (video)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.