Culisele revoluţiei (12). Măgureanu: La procesul Ceauşescu am fost doar martor, fără nici o implicare (video)

A 12-a parte a emisiunii „Culisele revoluţiei” difuzată în decembrie 2003 la TVR Timişoara. Invitaţi: Virgil Măgureanu (fost director SRI), Radu Tinu (fost adjunct al şefului Securităţii Timiş), Remus Avramescu (reporter la TV Belgrad, printre primii ziarişti străini care au transmis despre revoluţia din Timişoara), Miodrag Milin (istoric timişorean, autor al mai multor cărţi despre revoluţie), Constantin Chiticaru (maior în rezervă, fost membru al mişcării CADA), Florin Kovacs (avocat, cîştigător al unui proces de daune legat de revoluţie), Adrian Sanda (fost membru al Frontului Democratic Român, avea să devină apoi secretar de stat la SSPR din partea PSD), Tudorin Burlacu (deasemeni fost membru al Frontului Democratic Român), Sorin Oprea (lider al mulţimii în 16 decembrie 1989, şef al gărzii Frontului Democratic Român), Marius Mioc, Costel Bursuc (pe atunci preşedinte al Asociaţiei Luptătorilor Timişoreni Arestaţi în Revoluţie). Emisiunea era transmisă în direct în Piaţa Operei. Comentariile mele ulterioare sînt cu litere cursive, între paranteze drepte.

Vezi şi primele unsprezece părţi ale emisiunii:
Noi am mers cu gîndul „acum ori niciodată”.
Revoluţia n-a început de la Tokes. Enoriaşii au fost una, revoluţionarii au fost alţii
Acel scenariu cu aprilie ’90 care s-a vehiculat nu e atît de important
Să ne spună domnul Radu Tinu dacă şi-a realizat visul de a-l lovi peste coaie pe cheferist
În 18 decembrie Timişoara părea înfrîntă
Măgureanu: „Terorişti externi n-au putut fi probaţi şi există suficiente amănunte pentru a demonstra imposibilitatea existenţei unor asemenea terorişti”
În noaptea de 22 în Operă s-a făcut o pană de curent. A fost momentul în care colonelul Zeca a reuşit pentru prima dată să-şi introducă soldaţii printre noi
Măgureanu: „Nu exista nici o persoană din România care să facă parte din vreo înţelegere cu cineva din afară. O spun cu toată certitudinea”
În 1994 am cerut destituirea domnului Măgureanu datorită lipsei de profesionalism a raportului SRI despre revoluţie
Stănculescu n-a făcut o asemenea afirmaţie gogonată, cu 1000 de terorişti
Chiticaru: Armata nu avea puşti cu lunetă!

Transcriere înregistrare:
00:00 Mircea Todoran: Iată că multe se, se conturează, să spun aşa, şi sînt adresate domnului profesor Măgureanu. L-aş întreba în primul rînd în ce calitate a participat la procesul soţilor Ceauşescu şi cine l-a chemat acolo?
00:12 Virgil Măgureanu: Da. Am fost trimis ca martor. Cam pe neaşteptate pentru mine, pentru că pînă în dimineaţa de 25… Deci încep cu întrebarea dumneavoastră, mi s-au pus şi alte întrebări, la care voi răspunde foarte pe scurt. Numai în calitate de martor, deci ca persoană aflată, să spunem, pe banca celor care observau. Fără nici un fel de implicare. Pînă în dimineaţa de 25, cînd m-am reîntors după o scurtă, să-i spunem permisie, la ministerul apărării, pentru a petrece seara de Crăciun cu o parte din familia mea, n-am auzit vreodată spunîndu-se ceva despre soarta dictatorului, decît că fusese, în după-masa de 23 mi-a parvenit, seara de 23 mi-a parvenit că fusese prins în împrejurări pe care le ştie toată ţara. Deci la proces am fost ca martor. Ca să corelez cu cealaltă întrebare care mi s-a pus din Piaţa Operei, anume faptul că dacă am ceva pe conştiinţă. Personal, ca să spun aşa, dacă aş fi unul care umblă să se disculpe, aş spune „domnlor, n-am nici o implicare pentru că n-am dat vreun ordin şi n-am determinat în vreun fel ce s-a întîmplat la Tîrgovişte. Vă spun însă, şi o spun cu răspundere faţă de toţi cei care ne ascultă, mă simt apăsat de acele evenimente. Din nişte motive pe care n-avem acuma timpul să le derulăm. Între altele, de pildă, ridic ca o problemă – ce destin politic poate să aibă un neam care la un interval de mai puţin de o juma’ de secol îşi trimite de 2 ori la plutonul de execuţie şefii?
02:04 Mircea Todoran: Eu sînt curios…
02:05 Virgil Măgureanu: Mă rog, conducătorii. Şi, mă rog.
02:08 Mircea Todoran: Eu aş fi dorit să vedem şi…
02:10 Virgil Măgureanu: Cu privire la morţi, domnilor. Ar trebui în sfîrşit, pentru că s-a pus această întrebare, tot din Piaţa Revoluţiei, ar trebui să se publice încă o dată, pentru că există tabele nominale cu împrejurările morţilor, majorităţii morţilor care au rezultat inclusiv din confruntările de la TImişoara. Şi ar trebui ca aceste lucruri, nu ştiu de ce nu s-a, nu s-a pus punctul pe i, să se facă odată publice toate acestea. Noi am dat datele de care dispuneam, legat de aceşti morţi şi de împrejurările, mă rog, legat de autorii…
02:49 Mircea Todoran: Eu aş dori să-l întreb şi pe domnul Avramescu, să vedem cum era perceput atunci acest moment, procesul de la Tîrgovişte, de presa străină?
03:00 Remus Avramescu: Imediat eu ascult aproape două ore cum vorbiţi. Tot asta ce am spus în seara asta, cît eu ca ziarist pot să spun, mereu se ştie. Permanent se ştie. Ziariştii din străinătate, printre care am fost şi eu, printre care am venit, am intrat primul în România, cu domnii mă cunosc foarte bine şi cu cineva dintre voi, pot să vă spun că-i scris, e spus. Tot se ştie, mai puţin. Peste toată lumea, în toată ţara voastră, în tot locul.
03:31 Sorin Oprea: Ce, domnu’ Avramescu, ce se ştie? Scenariul de la Bucureşti făcut?
03:34 Remus Avramescu: Scenariul e făcut. Întotdeauna scenariul undeva se face, măi.
03:37 Sorin Oprea: Cum, raportul lui Sergiu Nicolaescu? Aia se ştie.
03:39 Remus Avramescu: Raportul, întotdeauna undeva se ştie.
03:41 Tudorin Burlacu: Nu-l acceptăm.
03:42 Remus Avramescu: Noi ne-am aflat, adică voi v-aţi aflat…
03:43 Tudorin Burlacu: Noi ne delimităm dacă trebe. Dacă au altă revoluţie, au altă revoluţie. Care poate… A, evenimentele de la Bucureşti pot să fie judecate ca luptă pentru putere, dar nu oricum, ca lovitură de stat.
03:53 Remus Avramescu: Mi-s de acord. Mi-s de acord cu anumite lucruri. Dar uite, aicea tot timpul se vorbeşte despre securitate. Despre securitate, s-a vorbit despre terorişti. Tot asta am făcut şi eu. Şi eu n-am găsit teroristul aici. Cu tine am fost în noaptea aia, pe la Operă, cu voi, cînd am căutat teroriştii. Eu n-am aflat.
04:08 Tudorin Burlacu: Exact.
04:08 Mircea Todoran: Haideţi să vedem, să ne referim la acele evenimente, pentru că…
04:10 Remus Avramescu: Eu n-am aflat multe lucruri atuncea, dar le-am scris.
04:14 Sorin Oprea: Nu noi am spus că au fost terorişti.
04:15 Remus Avramescu: Nu, nu.
04:16 Mircea Todoran: Domnilor, domnilor. Eu propun atunci să trecem la un alt subiect.
04:18 Remus Avramescu: Informaţiile care le-am primit eu, ca ziarist, şi care le-am trecut peste hotare, în lume, unde au mers peste centrul de televiziune al televiziunii Belgrad, eu am făcut, am făcut evenimentele alea care le-am găsit.
04:30 Mircea Todoran: Am înţeles. Şi cineva spunea că revoluţia de la Timişoara a costat statul român 40 de miliarde. Şi asta pentru că au existat persoane care au intentat proces statului român sau Ministerului Apărării Naţionale, au cerut daune morale şi materiale. Şi aici avem cazul Adrianei, Adrianei Palcău, care a obţinut din partea M.Ap.N.-ului 23000 de euro. L-aş ruga pe domnul Kovacs, cum a reuşit, care a fost, eu ştiu, pledoaria pe care a susţinut-o? De fapt, nu armata era cea care trebuia să stabilească ordinea.
05:03 Florin Kovacs: Aşa este, numai că, vedeţi dumneavoastră, în data de 24 decembrie 1989 toate forţele înarmate erau gestionate de către M.Ap.N. Eu nu pot să afirm nici astăzi, după ce am studiat foarte multă documentaţie şi am avut acces la documentele din dosarul penal al doamnei Adriana Palcău, că armata sau securitatea a tras. Dar noi am mers pe răspunderea situaţiei de criză din 24. Pentru că în 24 decembrie M.Ap.N.-ul trebuia să controleze toate persoanele înarmate care se aflau în stradă, toate persoanele care deţineau arme fără drept. Ori, atîta vreme cît în 24 decembrie doamna Palcău este împuşcată cu un singur foc de armă care, au stabilit procurorii că provine dintr-o armă cu lunetă… Nu ştiu cui aparţinea acea armă cu lunetă, securităţii, miliţiei sau armatei, numai că gestiunea în acel moment…
06:05 Mircea Todoran: Deci acest lucru se întîmpla la 2 zile după…
06:08 Florin Kovacs: În 24.
06:09 Mircea Todoran: 24.
06:09 Florin Kovacs: Că cineva avea sau nu avea interes ca acea situaţie de criză să continue şi să fie răniţi este cu totul altceva. Dar vorbim de un foc de armă, un singur foc. Doamna Palcău a fost împuşcată în apartament. Deci nu a fost o rafală, nu a fost un ricoşeu. Cineva a vrut să tragă. Şi eu am ajuns la concluzia că într-adevăr a fost un profesionist, pentru că un novice nu putea să tragă cu asemenea precizie, şi un singur foc. [Puşca semiautomată cu lunetă, armă care era inclusiv în posesia unor militari în termen în 1989, nu necesită o instruire foarte complicată. Pe lunetă este un semn care trebuie suprapus pe ţintă şi apoi trebuie apăsat trăgaciul. Dacă trăgătorului nu-i tremură mîna cînd apasă trăgaciul, sînt şanse mari să nimerească ţinta. Nu cred că din faptul că doamna Palcău a fost nimerită (nemortal) dintr-un singur glonţ se poate trage concluzia că trăgătorul era mare profesionist] Deci, din punctul, din punctul meu de vedere, la acel, şi repet ca să închei.
06:42 Mircea Todoran: Vă rog.
06:42 Florin Kovacs: Eu n-am vorbit toată emisiunea şi să-mi daţi voie să-mi închei minutul. Eu vă vorbesc de gestionar. În momentul acela gestiunea şi cel care trebuia să-mi asigure mie şi celorlalţi oameni securitatea şi integritatea fizică şi corporală, era M.Ap.N.-ul. Puteau să controleze sau să nu controleze armele.
07:02 Mircea Todoran: Mai există şi alte procese? Ştiu că sînt 4 procese…
07:06 Florin Kovacs: Păi eu vreau să vorbesc de cel care l-am instrumentat. Şi cu asta aş dori să închei. Chiar apărătorii M.Ap.N.-ului la proces, şi, mă rog, eu aduc omagiu judecătorilor Curţii de Apel, care au avut curajul să dea această decizie, pentru că e o decizie curajoasă. Sînt foarte multe decizii de respingere. Au susţinut teza, pentru a crea această îndoială, că au fost şi alte persoane decît aparţinînd M.Ap.N.-ului, care ar fi tras. Şi tocmai aceasta a fost riposta noastră: chiar dacă ar fi fost, deşi n-am putut să dovedim, chiar dacă ar fi fost alte persoane, străine de M.Ap.N., străine de naţiunea română, cei care trebuiau să-i controleze, cel care avea puterea în acel moment, era ministerul apărării naţionale.
07:44 Mircea Todoran: Cum aţi colaborat cu parchetul general? Noi, noi am vrut să-l chemăm chiar şi pe domnul general Voinea, însă foarte elegant parchetul general ne-a, să spun aşa, ne-a refuzat.
07:52 Florin Kovacs: A fost… În limitele legalităţii, în limitele legalităţii, ni s-au pus la dispoziţie actele din dosarul penal care o privesc pe doamna Palcău. Pentru că noi n-am deschis un alt proces, ci doar cel care o privea pe doamna Palcău. Eu sînt convins că sînt multe necunoscute, sînt convins că niciodată sau foarte tărziu se va descoperi cel care a tras, sau nu se va descoperi niciodată. Dar cineva trebuie să răspundă pentru cei care au suferit în acea perioadă, cineva trebuie să îşi asume responsabilitatea. Vorbesc ca instituţie, pentru că persoană fizică este foarte greu, foarte dificil să faci o probaţiune care să ţină în justiţie.

(va urma)

Un gând despre „Culisele revoluţiei (12). Măgureanu: La procesul Ceauşescu am fost doar martor, fără nici o implicare (video)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.