Culisele revoluţiei (13). Am anunţat public: Cunoaştem adresele securiştilor, familiilor lor. Dacă unuia dintre noi i se întîmplă ceva, aceştia vor păţi la fel (video)

Ultima parte a emisiunii „Culisele revoluţiei” difuzată în decembrie 2003 la TVR Timişoara. Invitaţi: Virgil Măgureanu (fost director SRI), Radu Tinu (fost adjunct al şefului Securităţii Timiş), Remus Avramescu (reporter la TV Belgrad, printre primii ziarişti străini care au transmis despre revoluţia din Timişoara), Miodrag Milin (istoric timişorean, autor al mai multor cărţi despre revoluţie), Constantin Chiticaru (maior în rezervă, fost membru al mişcării CADA), Florin Kovacs (avocat, cîştigător al unui proces de daune legat de revoluţie), Adrian Sanda (fost membru al Frontului Democratic Român, avea să devină apoi secretar de stat la SSPR din partea PSD), Tudorin Burlacu (deasemeni fost membru al Frontului Democratic Român), Sorin Oprea (lider al mulţimii în 16 decembrie 1989, şef al gărzii Frontului Democratic Român), Marius Mioc, Costel Bursuc (pe atunci preşedinte al Asociaţiei Luptătorilor Timişoreni Arestaţi în Revoluţie). Emisiunea era transmisă în direct în Piaţa Operei. Comentariile mele ulterioare sînt cu litere cursive, între paranteze drepte.

Playlist pe youtube cu întreaga emisiune: http://www.youtube.com/view_play_list?p=81768148065752B2

Vezi şi primele doisprezece părţi ale emisiunii:
Noi am mers cu gîndul „acum ori niciodată”.
Revoluţia n-a început de la Tokes. Enoriaşii au fost una, revoluţionarii au fost alţii
Acel scenariu cu aprilie ’90 care s-a vehiculat nu e atît de important
Să ne spună domnul Radu Tinu dacă şi-a realizat visul de a-l lovi peste coaie pe cheferist
În 18 decembrie Timişoara părea înfrîntă
Măgureanu: „Terorişti externi n-au putut fi probaţi şi există suficiente amănunte pentru a demonstra imposibilitatea existenţei unor asemenea terorişti”
În noaptea de 22 în Operă s-a făcut o pană de curent. A fost momentul în care colonelul Zeca a reuşit pentru prima dată să-şi introducă soldaţii printre noi
Măgureanu: „Nu exista nici o persoană din România care să facă parte din vreo înţelegere cu cineva din afară. O spun cu toată certitudinea”
În 1994 am cerut destituirea domnului Măgureanu datorită lipsei de profesionalism a raportului SRI despre revoluţie
Stănculescu n-a făcut o asemenea afirmaţie gogonată, cu 1000 de terorişti
Chiticaru: Armata nu avea puşti cu lunetă!
Măgureanu: La procesul Ceauşescu am fost doar martor, fără nici o implicare

Transcriere înregistrare:
00:02 Mircea Todoran: Vă rog.
00:03 Tudorin Burlacu: Cînd o să putem să spunem şi noi ce s-a, ce dorim noi, ce s-a întîmplat în revoluţie? Cînd o să facă…
00:08 Mircea Todoran: Vă rog, spuneţi.
00:09 Tudorin Burlacu: …televiziunile, cînd se termină cu embargoul? Cînd se termină cu embargoul ăsta care este pus revoluţionarilor şi ascunderea asta repetată? Domnu’, vă spun la televiziunile dumneavoastră, şi-n America, şi peste tot. Păi dacă nu se afla adevărul în 14 ani nu mai era America şi nu mai era Iugoslavia şi nu mai era nici o ţară! Păi nu vedeţi că nu se ştie cine-o tras? Eu vreau să ştiu, eu revoluţionar, eu luptător, doresc să ştiu ce-i la Bucureşti! Nu ştiu! Nu ştiu pe care să-l respect, pe care nu-l respect. Se doreşte nebuloasa asta ca să apară alţi revoluţionari
00:38 Mircea Todoran: Dar vedeţi că domnul Chiticaru spune că armata nu a tras. Şi atunci cine a tras?
00:40 Tudorin Burlacu: Şi apropo, şi apropo, numai un pic. Îmi dai voie?
00:43 Mircea Todoran: Sigur.
00:44 Tudorin Burlacu: Dacă s-ar spune adevărul atunci s-ar afla şi cine o tras. Dacă televiziunile ar ridica embargoul, şi ar chema pe oamenii care au participat activ să spună: domnule, asta s-a întîmplat, pe ore. Ne certăm, spunem mai cu patos, mai fără patos. În alte ipostaze eu sînt mai cu puţin patos.
00:59 Mircea Todoran: Iată, noi i-am invitat pe toţi care au…
01:01 Tudorin Burlacu: Deci eu n-am întrerupt pe nimeni.
01:03 Mircea Todoran: Spuneţi domnu’ Chiticaru, vă rog.
01:05 Tudorin Burlacu: Îmi dai voie să termin? Aşteaptă să termin. Te rog să aştepţi şi tu. Te rog. Deci acuma, cînd m-am legat de televiziuni şi vă spun pe faţă că ceea ce faceţi…
01:11 Mircea Todoran: Pe mine nu mă deranjează că v-aţi legat de televiziuni. S-o luăm…
01:13 Tudorin Burlacu: Nu, nu, nu. De toate televiziunile. Şi efectiv prin asta arătăm că noi revoluţionarii sîntem iar nişte cerşetori şi prin chestia cu procesul cîştigat. Nu! Noi vrem adevărul despre revoluţie! S-a mai pus o întrebare, care vrem să dăm răspunsul. Cum o spus colegul meu şi vicepreşedintele Boroşoiu, de ce dacă toată Timişoara a luptat, de ce nu toată Timişoara e luptător? O să-i dau…
01:35 Mircea Todoran: E declarată revoluţionar.
01:36 Tudorin Burlacu: …pe colegul meu să răspundă la această întrebare. Dar eu doresc să vă spun, şi prin intermediul ăsta să felicit televiziunea TVR1, care într-adevăr a avut un embargo de vizionare de la noi, pentru că era o televiziune care o percepeam ca şi comunistă, şi ne pare bine că la 14 ani şi-a schimbat înfăţişarea şi şi-a dat seama că depinde de noi.
01:59 Mircea Todoran: Aici vă referiţi la TVR Timişoara, probabil. [Emisiunea s-a difuzat pe TVR Timişoara, nu pe TVR1. S-a putut urmări doar în partea de Vest a ţării]
02:00 Tudorin Burlacu: De TVR. Da, normal. Este, este premieră o masă de genul ăsta la TVR Timişoara. Şi într-adevăr, trebe să punctăm şi laudele şi mai puţin laudele care se aduc unor, unor instituţii sau unor persoane.
02:16 Mircea Todoran: Am înţeles. Haideţi să vedem, domnu’ Oprea…
02:17 Adrian Sanda: Vreau să fiu foarte scurt.
02:19 Tudorin Burlacu: Răspunsul să-l dea Sorin Oprea.
02:21 Mircea Todoran: Vă rog.
02:22 Sorin Oprea: Vă dau numai răspunsul la, la…
02:24 Mircea Todoran: Foarte pe scurt să avem timp.
02:26 Sorin Oprea: De ce nu toată Timişoara este revoluţionară? Vă spun eu din ce cauză. Pentru că-i ca şi la un meci de fotbal. Numai că luptătorii, adevăraţii luptători revoluţionari, erau pe teren, iar restul erau în tribune sau rezerve.
02:39 Mircea Todoran: Şi aşteptau probabil.
02:40 Sorin Oprea: Şi aşteptau.
02:41 Mircea Todoran: Domnu’ Chiticaru, doreaţi să spuneţi ceva.
02:42 Constantin Chiticaru: Da. Ceea ce vreau să spun, există, poate caz unic, cînd armata şi-a făcut propria ei comisie, datorită nouă, cei din CADA, şi a studiat tot procesul ce s-a întîmplat în revoluţie. Există acele dosare făcute. Le aveţi? Unde sînt? În care noi am, cei care au fost în comisie am trimis: În judecată se trimite cutare, în judecată cutare, a tras în cutare loc. Există pentru fiecare responsabil de ceea ce s-a întîmplat la Timişoara. Cei din armată au făcut. Deci noi ne-am făcut, cei de la Timişoara ne-am făcut datoria să-i scoatem pe adevăraţii vinovaţi ai noştri.
03:21 Mircea Todoran: Haideţi să…
03:23 Constantin Chiticaru: Dar unde sînt dosarele? Şi alţii i-au acoperit sau i-au scos din puşcărie. Chiţac, Stănculescu. Nu noi am făcut recurs în anulare. Întrebaţi mai sus. Noi ne-am făcut datoria.
03:33 Tudorin Burlacu (?): Întrebări neelucidate.
03:34 Adrian Sanda: Dacă-mi permiteţi.
03:35 Mircea Todoran: Foarte scurt.
03:36 Adrian Sanda: Foarte scurt şi foarte direct şi aceste întrebări şi o mică desfăşurare de evenimente. Îl priveşte în mod direct pe domnul Radu Tinu. Şi vă dau cuvîntul meu că dacă dumneavoastră l-aţi chemat aici ca să ne povestească din citate din cărţi, nu are rost să-l mai chemaţi, nici pe noi dar nici pe dînsul la aceste emisiuni.
03:51 Mircea Todoran: Aveţi senzaţia că aş fi intervenit eu la un moment dat sau n-aş fi lăsat să vorbească?
03:52 Adrian Sanda (la început, suprapus cu spusele lui Todoran): Da. Nu, dumneavoastră nu interveniţi dar răspunsurile pe care ni le dă domnul Radu Tinu sînt de maniera…
03:58 Mircea Todoran: Păi fiecare e liber să spună… Nu vă supăraţi.
04:00 Adrian Sanda: Evident. Aşa este. Domnu’ Radu Tinu. Să nu cumva să credeţi că noi ne-am constituit acolo în balconul Operei şi în Operă ca o adunătură de inconştienţi. La început aşa a fost, este adevărat. Dar după ce am început să derulăm firul acelui Front Democratic, acea proclamaţie de la Timişoara, ne-am dat seama că nu mai e de glumă şi că vom face tot ceea…, şi vom merge pînă la capăt.
04:18 Sorin Oprea: Şi nu mai e cale de întoarcere.
04:19 Adrian Sanda: Şi nu mai e cale de întoarcere. În acest sens, vreau să fiţi convinşi. Noi vă spunem chestia asta, dumneavoastră nu sînteţi în stare să ne spuneţi unde aţi fost.
04:25 Mircea Todoran: În acea perioadă.
04:26 Adrian Sanda: În acel moment, în acele momente ne-am constituit, ne-am trecut pe liste. Aceste liste le-au citit şi la Europa Liberă, le-am dat şi la Consulatul Sîrbesc. Am anunţat din minut în minut, din oră în oră, din juma’ în juma’ de oră, public: Cunoaştem toate adresele securiştilor, familiilor lor, şi dacă unuia dintre noi i se întîmplă ceva, aceştia vor păţi la fel. Ce vreau să spun cu acest lucru? Vreau să spun că dumneavoastră, Securitatea de atunci, ăia, trepăduşii, gunoierii lui, lingăii lui Ceauşescu, v-a fost frică. L-aţi trădat. L-aţi trădat.
05:01 Mircea Todoran: E vorba, domnu’ Sanda. Haideţi să ne limităm vă rog şi să respectăm un limbaj academic. Vă rog foarte mult.
05:05 Adrian Sanda: Nu se poate. Deci dumneavoastră, să-mi spuneţi dumneavoastră cine erau? Acuma, dacă aveţi curaj să-mi spuneţi, cine au fost, noi ştiam şi bănuim şi astăzi, cine au fost informatorii dintre, din rîndurile noastre? Pentru că noi nu întîmplător ne, ne puneam la zid, e aici, Sorin poa’ să spună, din juma’ în juma’ de oră şi ne percheziţionam. Cu literă de moarte.
05:23 Mircea Todoran: Timpul nu ne mai permite să dezbatem acest subiect. Eu vă mulţumesc foarte mult. Aş dori o, cîte 30 de secunde…
05:29 Adrian Sanda: Dar lăsaţi-l să răspundă pe domnul Radu Tinu. Cine sînt acei informatori, în 5 secunde.
05:34 Tudorin Burlacu: Nu ne spune.
05:35 Mircea Todoran: Vă rog răspundeţi, foarte pe scurt.
05:36 Adrian Sanda: Unul dintre noi. Şi cu asta ne-aţi liniştit pe toţi.
05:38 Tinu Radu: Stimate domn, în primul rînd eu nu fac parte din categoria trepăduşi. Doi: informatorii, eu am fost ofiţer de informaţii, şi pentru mine cuvîntul informator, agent, este tabu. Au fost oameni dintre dumneavoastră care au dat telefon colonelului Uram, aşa, şi altul colonelului, îmi scapă acuma numele.
05:57 Tudorin Burlacu (?): Îl întrebăm pe domnul colonel Uram.
05:59 Tinu Radu: Deci eu ştiu cine a fost, nu este (neînţelegibil). Doi. Trei, stimate domn, trei. Dar nu asta interesează. Dacă se vrea, ascultaţi-mă un pic. Dacă se voia, dacă se ordona intervenţia acolo, se executa. Fiindcă eram încă sub jurămînt, în ţară nu era altceva decît eraţi dumneavoastră acolo. Eu am fost cel care am primit informaţii şi am făcut, am întocmit fişă pentru fiecare, că aşa am primit ordin şi aşa se face în toată lumea.
06:21 Sorin Oprea: Deci ne-aţi fi, ne-aţi fi lichidat.
06:22 Mircea Todoran: Domnu’ Bursuc.
06:22 Tinu Radu (suprapus peste spusele lui Todoran): Nu, nu, nu.
06:23 Mircea Todoran: Trebuie să vă opresc domnu’ Radu pentru că este…
06:24 Tinu Radu: Deci generalul Vlad…
06:25 Mircea Todoran: Domnu’ Radu, vă rog.
06:26 Tinu Radu: A fost nevoie de informaţii, şi atît. Şi nimic mai mult. Am ştiut că s-a dus…
06:29 Mircea Todoran: Domnu’, începem, începem cu, din partea aceea. Domnu’ Bursuc, o concluzie, foarte scurt.
06:34 Costel Bursuc: În 30 de secunde nu pot să spun…
06:36 Mircea Todoran: Mai puţin.
06:37 Costel Bursuc: …decît că ceea ce v-am spus la birou cînd dumneavoastră mi-aţi telefonat, se va întîmpla. Aşa s-a şi întîmplat. Nu am reuşit să le spunem românilor nimic nou.
06:47 Mircea Todoran: Din păcate, asta-i. Domnu’ Mioc.
06:49 Marius Mioc: Da. În 22 decembrie ’89 „Luptătorul Bănăţean” publica articolul „Radu Bălan, lider al Frontului Democratic…”
06:54 Mircea Todoran: Pe scurt, domnu’ Mioc. Vă rog foarte mult o concluzie. Trebuie să vă întrerup, nu mai e timp.
06:57 Marius Mioc: Da. Aş fi dorit să discut şi despre procesul Chiţac-Stănculescu.
07:00 Mircea Todoran: Nu se mai poate. Ne pare foarte rău.
07:01 Marius Mioc: În orice caz acolo sînt nişte documente care arată ordinul generalului Milea, care l-am văzut şi-l am şi în copie xerox, dar nu-l am aicea. [Respectivul ordin l-am prezentat pe acest blog (linc)]
07:07 Mircea Todoran: Domnu’ Oprea.
07:10 Sorin Oprea: Păcat că puterea este în mîna celor care nu poate să facă mai mult pentru ţară…
07:17 Mircea Todoran: Am înţeles. Domnu’ Burlacu.
07:18 Tudorin Burlacu: Da. Fac un apel în final tuturor televiziunilor, inclusiv dumneavoastră…
07:24 Mircea Todoran: De a coaliza.
07:25 Tudorin Burlacu: …să încearcă, să încerce să mai mediatizeze şi aceia care i-or adus la o televiziune liberă…
07:30 Mircea Todoran: Domnu’ Sanda.
07:31 Tudorin Burlacu: …şi nu numai pe vechii activişti.
07:32 Adrian Sanda: Timpul meu îl dau domnului Radu Tinu.
07:34 Mircea Todoran: Am înţeles. Iată acesta este, acestea sînt gîndurile asociaţiilor de organizatori, de revoluţionari care astăzi au acceptat să vină să participe la această emisiune. Nu-mi rămîne decît să spun: Libertatea este dreptul de a spune da adevărului şi curajul de a spune nu minciunii.

(sfîrşit)

2 gânduri despre „Culisele revoluţiei (13). Am anunţat public: Cunoaştem adresele securiştilor, familiilor lor. Dacă unuia dintre noi i se întîmplă ceva, aceştia vor păţi la fel (video)

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.