Valentin Ceauşescu cere despăgubiri pentru folosirea numelui „Ceauşescu” într-o piesă de teatru

M-am mai referit pe acest blog la încercarea lui Valentin Ceauşescu de a interzice spectacolul „Ultimele zile ale lui Ceauşescu” (linc) de la teatrul Odeon, pe motiv că teatrul nu i-a cerut aprobarea pentru a folosi numele „Ceauşescu”, care este marcă proprietatea sa, înregistrată la OSIM.

Piesa de teatru respectivă n-a fost interzisă, dar „Evenimentul Zilei” (linc) anunţă acum un alt demers juridic a lui Valentin Ceauşescu: o acţiune în instanţă prin care se cere teatrului Odeon 1 leu despăgubire pentru folosirea neautorizată a numelui Ceauşescu. „Marca Nicolae Ceauşescu a fost înregistrată la OSIM de către Valentin Ceauşescu şi de Mircea Opreanu (ginerele soţilor Elena şi Nicolae Ceauşescu – n.r.). Nimeni nu are voie să-l folosească fără acordul familiei acestuia”, explică Haralambie Voicilaş, avocatul lui Valentin Ceauşescu. „Despăgubirile financiare cerute de familia Ceauşescu sînt de 1 leu. Pînă la urmă, aici este vorba despre o chestiune de onoare, nu despre bani, iar aceasta poate fi şi o pildă pentru români, care trebuie să înveţe să respecte legea”, a continuat domnia sa.

Eu cred că se doreşte crearea unui precedent juridic care să slujească apoi pentru despăgubiri mai substanţiale. Deduc acest lucru prin faptul că despăgubirea se cere doar de la teatrul Odeon, care nu a fost producătorul piesei „Ultimele zile ale lui Ceauşescu” ci doar găzduitorul ei. Producătorul real este Institutul Internaţional pentru Crimă Politică din Germania care a închiriat sala de la „Odeon”. După crearea precedentului juridic prin obligarea la 1 leu despăgubire a teatrului Odeon, poate urma altă acţiune în instanţă, cu pretenţii mai mari, împotriva Institutului Internaţional pentru Crimă Politică din Germania. Şi, mai grav, oricine altcineva care ar dori în viitor să facă veun film, piesă de teatru, sau să scrie vreo carte despre Nicolae Ceauşescu, ar trebui să ceară aprobarea lui Valentin Ceauşescu.

Scriam în luna februarie: Acţiunea juridică a lui Valentin Ceauşescu este un atac la adresa libertăţii de exprimare, cucerită cu sînge în decembrie 1989. Unealta acestei acţiuni o constituie aşa-numitul “drept de proprietate intelectuală”, care în lumea modernă este una din principalele căi prin care se doreşte limitarea libertăţii de exprimare şi de comunicare.

Există problema de principiu, aceea de limitare a dreptului la liberă exprimare prevăzut în Constituţie, care trebuie să includă posibilitatea de a te referi inclusiv negativ la diferite personaje istorice, independent de faptul că acest lucru place sau nu urmaşilor acestora. De semnalat totuşi că acţiunea juridică discutată doreşte să interzică orice fel de referire la Nicolae Ceauşescu fără acordul moştenitorilor, nu doar referirile negative. Nu am văzut, în articolele de presă legate de lupta lui Valentin Ceauşescu cu teatrul Odeon, vreo referire la un aspect concret prezent în piesa de teatru care să fie considerat ponegritor sau neadevărat. Singurul argument juridic invocat de Valentin Ceauşescu a fost „avem marcă înregistrată la OSIM”. Nu numai în cazul Ceauşescu, dar şi într-un ipotetic caz „Traian Băsescu”, dacă acesta sau urmaşii săi vor înregistra la OSIM o marcă cu acest nume, mi s-ar părea un abuz ca nimeni să nu se poată referi la Băsescu fără acordul deţinătorului mărcii. Extrapolînd, şi „coca-cola” este marcă înregistrată, dar asta nu înseamnă că nu poate exista vreo piesă de teatru cu titlul, să zicem, „Spălat pe creier cu coca-cola”. Este absurd să avem libertate de exprimare prevăzută de Constituţie dar care să poată fi anulată faptic de orice funcţionăraş de la OSIM.

În cazul particular a lui Valentin Ceauşescu şi a cumnatului său Mircea Oprean, îmi pun nişte întrebări suplimentare:

– Hotărîrea judecătorească de condamnare a soţilor Nicolae şi Elena Ceauşescu a prevăzut şi confiscarea averii (linc). Acea hotărîre nu a fost anulată niciodată. În aceste condiţii ce avere au mai putut moşteni Valentin Ceauşescu şi Mircea Oprean? Dacă ei s-au pretins la OSIM moştenitori ai soţilor Ceauşescu, pe baza hotărîrii penale (care are autoritate de lucru judecat într-un proces civil, conform legilor în vigoare) se poate cere anularea înregistrării la OSIM a mărcii „Nicolae Ceauşescu”?

– Dacă totuşi Valentin Ceauşescu şi Mircea Oprean (soţul răposatei Zoie Ceauşescu) şi-au scos certificat de moştenitori ai soţilor Ceauşescu (s-a vorbit în presă şi de moştenirea unor tablouri de valoare – linc), nu se poate cere, pe baza certificatului de moştenitor pe care ei înşişi l-au solicitat, atragerea răspunderii lor civile pentru pagubele create de Nicolae Ceauşescu? De pildă, în multe procese, statul român, prin Ministerul Apărării Naţionale sau prin Ministerul de Interne, a plătit despăgubiri celor împuşcaţi în decembrie 1989. Cred că aceste ministere ar avea dreptul să înceapă o acţiune în justiţie prin care să ceară recuperarea despăgubirilor plătite de la moştenitori. Chiar şi victimele regimului Ceauşescu care n-au fost deja despăgubite, ar putea cere despăgubiri de la cei doi. Copiii nu răspund pentru faptele părinţilor, dar moştenitorii răspund pentru datoriile lăsate de cei moşteniţi. Calitatea de moştenitor este benevolă, nimeni nu poate fi obligat să accepte o moştenire, dar odată acceptată moştenirea (ceea ce se face cu o declaraţie notarială), apare şi răspunderea pentru pasivul persoanei moştenite, nu doar beneficiul pentru activul acesteia. Acceptarea moştenirii se poate face în două feluri: simplă, cînd răspunderea pentru datoriile lăsate de cel moştenit este totală, sau sub „beneficiu de inventar”, cînd trebuie alcătuit un inventar al bunurilor moştenite, iar răspunderea moştenitorilor se poate întinde maxim pînă la valoarea bunurilor moştenite. Cum s-au declarat Valentin Ceauşescu şi Mircea Oprean moştenitori ai cuplului Ceauşescu, în mod simplu sau „sub beneficiu de inventar”? De răspunsul la această întrebare depinde întinderea răspunderii băneşti care le poate reveni faţă de victimele regimului Ceauşescu sau faţă de cei care au plătit despăgubiri acestor victime (statul român).

Mai citeşte:
Valentin Ceauşescu, beneficiar al principiului „restitutio in integrum”
Valentin Ceauşescu cere interzicerea piesei „Ultimele ore ale lui Ceauşescu”

Referitor la abuzul noţiunii de „proprietate intelectuală”, care a devenit o primejdie pentru libertatea de exprimare, vezi şi:
Manipulare lingvistică: echivalarea copierii neautorizate cu furtul sau pirateria

3 gânduri despre „Valentin Ceauşescu cere despăgubiri pentru folosirea numelui „Ceauşescu” într-o piesă de teatru

  1. Pingback: restitutio « Эхо блогосферы

  2. traim intr-o lume bizara. auzisem o povestire din occident pe vremea lui Ceausescu(iata, folosesc numele brevetat, desi nu e proprietatea celor care l-au brevetat, atentie !!!)-deci auzisem de un caz in care o companie de cuptoare cu microunde a pierdut un proces, undeva prin Franta, pentru ca pe instructiuni nu scria ca nu e voie sa bagi in cuptor cu microunde catelusul plouat si infrigurat ca sa se usuce, si doamna reclamanta astfel a ramas fara catelus. Ceausescu e un fapt isotric, nu un brand. A fost presedintele (nedorit) al nostru, al tuturor romanilor. e dreptul nostru sa il mentionam. imaginea lui fantomatica se gaseste in memoria mea. continutul memoriei mele imi apartine. il brevetez, pot?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.