A început construcţia bisericii de la Popeşti-Leordeni, ridicată în cinstea timişorenilor arşi la crematoriu

Maria Apostol publică în „Adevărul” din 14 septembrie 2010 (linc) un articol în care anunţă că la Popeşti-Leordeni, deasupra canalului în care a fost aruncată cenuşa revoluţionarilor din Timişoara arşi la Bucureşti, a început construcţia unei biserici.

Am anunţat mai demult despre făgăduiala ministrului apărării Gabriel Oprea (linc) de a se construi o biserică în acel loc. Iată că aceasta începe să se materializeze.

„Lucrările la biserică vor fi gata de-abia în vara lui 2012, iar acestea prevăd ca aceasta să fie făcută dintr-un lemn special, lucrat de meşterii din Maramureş, să fie înaltă de 20 de metri şi să aibe turlă. Mai mult decît atît, în curtea lăcaşului va fi amplasat şi un „zid al luminii” unde vor putea fi prinse lumînări. Valoarea acestei investiţii este de 200.000 de euro, principali cotizanţi fiind chiar Gabriel Oprea, dar şi membrii nou-înfiinţatului partid Uniunea Naţională pentru Progresul României, precum fostul selecţioner al naţionalei de fotbal, Anghel Iordănescu”, scrie Maria Apostol.

Primele focuri de armă care s-au tras la Revoluţie au început de pe 17 decembrie 1989, atunci cînd s-au înregistrat şi primele victime. Pentru a ascunde aceste crime, reprezentanţii autorităţii comuniste din acea vreme, respectiv fostul ministru de interne Tudor Postelnicu a primit comandă de la tovarăşa Elena Ceauşescu să transporte la Bucureşti cu o dubă frigorifică, în cel mai mare secret, toate cadavrele de la morga Spitalului Judeţean, şi să fie făcute scrum la crematoriul „Cenuşa”.

Potrivit declaraţiilor lui Postelnicu, o echipă de ofiţeri de miliţie a cerut directorului de spital de la acea vreme, Ovidiu Golea, să deschidă morga pentru a o degreva de cadavre. Apoi, între orele 1:30 şi 4:15, din noaptea de 18 spre 19 decembrie 1989, şase dintre ei, desemnaţi de locotenentul Ioan Corpodean au încărcat în autoizotermă un număr de 40 de cadavre. Iar ca operaţiunea să nu fie descoperită, ofiţerii au întrerupt curentul electric din curtea spitalului.

În jurul orei 5 dimineaţa maşina a plecat spre Bucureşti, escortată de un autoturism Dacia. La kilometrul 36 cele două autovehicule au fost aşteptate de o echipă de ofiţeri condusă de Baciu Ion, şeful Direcţiei Economice din Inspectaoratul General al Miliţiei, acolo unde s-au schimbat numerele de înmatriculare cu unele ungureşti. Şoferii au fost cazaţi „forţat” la hotelul Astoria, ca de-acolo autoizoterma să fie preluată de altcineva. Între timp, din dispoziţia colenelului Nuţă Constantin, aflat în subordinea lui Postelnicu, administratorul crematoriului „Cenuşa”, Iosef Emilian Zamfir a coordona procesul de incinerare al morţilor. Celor doi muncitori care s-au ocupat propriu-zis de ardere li s-a promis cîte 2.000 de lei doar ca să nu sufle o vorbă despre ce au făcut, mai explică „Adevărul”.

Articolul complet, la lincul indicat.

Persoanele implicate în furtul acestor cadavre au fost judecate în „procesul celor 25”, pe care l-am tratat pe larg în cartea mea „Curtea Supremă – Procesele revoluţiei din Timişoara”. Fapta respectivă a fost considerată „favorizarea infractorului” şi considerată amnistiată prin Decretul-Lege nr. 3/1990. Despre cadavrele furate şi incinerate, mai citiţi pe acest blog:
„Misterul” celor 40 de cadavre
Gheorghe Diaconescu, fost procuror general adjunct, despre incinerarea cadavrelor de la Timişoara (1)
Gheorghe Diaconescu, fost procuror general adjunct, despre incinerarea cadavrelor de la Timişoara (2)
A murit Valentin Ciucă, unul din cadavragiii revoluţiei din Timişoara

Un gând despre „A început construcţia bisericii de la Popeşti-Leordeni, ridicată în cinstea timişorenilor arşi la crematoriu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.