Revoluţie fără terorişti (1). Domnul Mioc nu-şi dă cu părerea, ci aduce în atenţia opiniei publice istoria prin documente (video)

Voi prezenta, în serial, emisiunea „Revoluţie fără terorişti” difuzată de Antena 1, la care am participat în 17 decembrie 2002 alături de procurorul Dan Voinea. Realizatoarea emisiunii: Dana Deac. În această primă parte se vorbeşte mult despre cartea mea „Revoluţia fără mistere” care apăruse recent şi care probabil a determinat-o pe Dana Deac să mă invite la emisiune. Comentariile mele ulterioare sînt cu litere cursive, între paranteze drepte.

Transcriere înregistrare:
00:00 Dana Deac: Mă gîndeam, la ora 9 fără 20, da, 9 fără 20, 8 40, în urmă cu 13 ani, mi se pare că nu aveam program dimineaţa. Bună dimineaţa, domnule Mioc.
00:16 Marius Mioc: Bună dimineaţa.
00:17 Dana Deac: TVR-ul dădea program dimineaţa? Aveam 2 ore seara…
00:18 Marius Mioc: Nu. 2 ore, da.
00:21 Dana Deac: Erau 60 de minute cu primul telejurnal, cu realizările partidului, după care urma o dezbatere politico-ideologică. După dezbaterea politico-ideologică dacă urma un film cenzurat, străin, o dată pe lună. După care aveam parte de un alt telejurnal cu realizările cuplului Ceauşescu, de data aceasta. Toate rostite frumos şi impecabil. Lucrurile începeau să se precipite încă din 14 decembrie. 17 decembrie devenind ziua cea mai sîngeroasă pentru Timişoara, şi aş dori să discutăm împreună cu dumneavoastră. Domnul Marius Mioc este autorul unei cărţi, iată, „Revoluţia fără mistere. Începutul revoluţiei române: cazul Laszlo Tokes”. Este una din cele 5 cărţi, nu?, pe care le-aţi scris despre revoluţia din Timişoara. Să spunem bună dimineaţa şi domnului general Voinea. A sosit acum. Traficul este îngrozitor în Bucureşti, dar asta este. poftiţi, luaţi loc. Vom încerca să discutăm despre revoluţie, despre data de 17 decembrie, şi m-am uitat şi în ziar, le spuneam telespectatorilor la început. „Adevărul” pe prima pagină titrează „Puterea PSD-istă i-a ignorat pe revoluţionarii Timişoarei”. Ieri la Timişoara doar primarul, nu?, oraşului a fost.
01:58 Marius Mioc: Primarul, şi a fost din partea prefecturii un reprezentant. N-a fost prefectul.
02:03 Dana Deac: Şi atît.
02:04 Marius Mioc: Da.
02:05 Dana Deac: Ce, mai e important că în urmă cu 13 ani s-a întîmplat ceva acolo? Că 17 decembrie este de fapt ziua care a marcat sfîrşitul erei ceauşiste.
02:17 Dan Voinea: Şi erei comuniste.
02:18 Dana Deac: Şi erei comuniste.
02:19 Marius Mioc: Deci, ca să fac un mic istoric, cum a început această revoluţie. De multă vreme episcopia reformată din Oradea voia să-l mute pe preotul Laszlo Tokes într-un sat din Ardeal, satul Mineu. A existat un proces la judecătoria Timişoara pentru a îl evacua. S-a dat o hotărîre judecătorească şi în luna decembrie pastorul Tokes a primit somaţie de evacuare. Şi în somaţie spunea în 8 zile trebuie să evacueze, termenul de 8 zile împlinindu-se în data de 15 decembrie. Astfel, pastorul Tokes, la slujba duminicală din data de 10 decembrie a anunţat enoriaşii prezenţi că pe data de 15 urmează să fie evacuat. Şi atuncea s-a, şi chiar le-a spus „veniţi să vedeţi cum este evacuat un pastor reformat”, sau cam aşa ceva s-a exprimat.
03:24 Dana Deac: Cartea dumneavoastră, „Revoluţia fără mistere. Începutul revoluţiei române: cazul Laszlo Tokes” aduce documente, poate că domnul general Voinea o să primească de la dumneavoastră o carte. Aduce foarte multe documente, unele în premieră. Pe multe din personajele implicate atunci nu le-a deranjat nimeni. Aţi fost dumneavoastră primul care a făcut o cerere – „vreau să văd şi eu dosarul” -, găsindu-l cu mult noroc după termenul oficial de prescriere şi de renunţare, de anulare a dosarului [e vorba de termenul de arhivare a dosarului, care în procesele de evacuare este de 10 ani, adică fusese depăşit la data cînd mi-am fcut documentarea pentru carte, ceea ce înseamnă că dosarul putea fi distrus perfect legal, ceea ce totuşi nu se întîmplase]. Sînt foarte multe documente aici. Domnul Mioc nu-şi dă cu părerea, domnul Mioc aduce în atenţia opiniei publice istoria prin documente. Şi mai mult decîtatît, descrie faptul că Laszlo Tokes, dela un caz intern, nu?, al bisericii reformate, a ajuns spre finalul lunii decembrie şi la mijlocul lunii decembrie, prin acea hotărîre dată, sentinţă dată de justiţia comunistă, un caz politic.
04:32 Marius Mioc: Da. Deci era caz politic şi înainte. Exista şi o implicaţie politică, dar…
04:38 Dana Deac: Pentru că a cerut ajutorul…
04:40 Marius Mioc: Dar în procesul respectiv… Da, el a dat interviuri la radio Budapesta, la televiziunea Budapesta, ceea ce a enervat foarte mult autorităţile comuniste. Dar în procesul de evacuare care s-a judecat la judecătoria Timişoara în ’89 nu s-a discutat absolut deloc problemele politice, strict ca o problemă internă a bisericii reformate. Aşa rezultă din tot dosarul acestui proces.
05:05 Dana Deac: Este foarte emoţionant că la final de carte domnul Mioc enumeră martirii revoluţiei timişorene. Şi, aşa cum mulţi dintre noi ştiu, ziua de 17 decembrie a fost cea mai sîngeroasă zi din Timişoara. Sînt 64 de martiri, 64 de români care au căzut. Mulţi dintre ei sînt consideraţi victimele unor accidente de către autorităţi.
05:32 Marius Mioc: Nu, sînt cîteva, nu mulţi. Sînt recunoscuţi totuşi marea majoritate.
05:36 Dana Deac: Marea majoritate, da. Dar aici aveţi un caz, foarte interesant, abia după 2001 un tînăr de 23 de ani, dispărut, de-abia în 2001, spuneţi dumneavoastră, s-a pus problema dispariţiei lui, şi se presupune că a dispărut chiar pe 17.
05:56 Marius Mioc: Da, da. Era un caz, divorţat de, sau despărţit de soţie, plecat în Timişoara… [mă refer la cazul Ştefan Pisek] Mă rog. Sînt cazuri de acest fel. Şi, da, care era dispărut dar nu s-a agitat nimeni ca să-l revendice.

(va urma)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.