Pentru distrugerea arhivei KGB din Republica Moldova „am apelat la omologul meu din România, Virgil Măgureanu”, declară Anatol Plugaru

Jurnal de Chişinău din 22 septembrie 2010 (linc) publică o declaraţie a lui Anatol Plugaru, fost ministru al securităţii naţionale a Republicii Moldova în perioada 29 august 1991 – 1 iulie 1992. Ministerul Securităţii Naţionale al Republicii Moldova este continuatorul KGB-ului sovietic din zonă după ce republica şi-a declarat independenţa (27 august 1991), iar Plugaru a fost primul şef al spionilor moldoveni numit după proclamarea independenţei republicii.

În 1996 Plugaru a candidat ca independent la preşedinţia Republicii Moldova, primind 1,8% din voturi.

Arhiva KGB-ului sovietic din Moldova fusese mutată la Tiraspol în perioada cînd luase avînt mişcarea naţională basarabeană, iar una din preocupările lui Plugaru a fost de a distruge această arhivă. Jurnal de Chişinău relatează:

Plugaru a menţionat că a încercat să distrugă arhiva fostului KGB, care a fost transportată la Tiraspol, pentru a nu se afla numele agenţilor. „Au fost pregătiţi oameni pentru a distruge dosarele de la Tiraspol. Ele nu ard foarte uşor, poate doar colţurile şi din acest motiv am apelat la omologul meu din România, Virgil Măgureanu. Cu ajutorul unei substanţe chimice dosarele urmau a fi nimicite, dar nu ne-a reuşit operaţiunea”, a spus Anatol Plugaru.

În prezent în Republica Moldova se discută despre oportunitatea unei legi a lustraţiei, context în care domnul Plugaru şi-a exprimat părerea că agenţii care au lucrat pentru Uniunea Sovietică, iar ulterior pentru Republica Moldova, reprezintă patrimoniul naţional al ţării şi nu are rost să fie deconspiraţi. „Sînt tîmpiţi cei care cer să-i deconspirăm pe agenţii care au lucrat pentru interesele Republicii Moldova. Este un lucru normal ca aceştia să fie deputaţi sau miniştri, atît timp cît nu au săvîrşit crime”, a adăugat domnia sa.

Preşedintele Mihai Ghimpu s-a declarat în favoarea legii lustraţiei (linc), dar a subliniat că autorităţile moldovene nu mai au arhiva KGB, aceasta aflîndu-se în posesia regimului separatist de la Tiraspol.

Un alt fost şef al Ministerului Securităţii Naţionale al Republicii Moldova, generalul Tudor Botnaru (1990-1991 şi 1997-1999) crede că o lege a lustraţiei nu ar mai folosi la nimic. Referitor la arhiva de la Tiraspol, Botnaru a spus: „Dacă veţi vedea cît gunoi e acolo, atunci o să daţi a lehamite din mînă. Nu cred că Smirnov şi Antiufeev pot să desigileze sacii cu documente şi să ne şantajeze. Pentru a face asta este nevoie de o comisie specială, care să aprobe desigilarea. Cred că odată cu rezolvarea conflictului transnistrean arhiva va fi înapoiată Chişinăului”.

Botnaru este omul care a executat dispoziţia Moscovei de a transfera arhiva KGB a RSS Moldoveneşti de la Chişinău la Tiraspol, conform spuselor lui Anatol Plugaru (linc). În perioada în care arhiva a fost mutată Botnaru conducea KGB-ul moldovenesc ca membru al guvernului lui Mircea Druc (linc) iar Moldova făcea încă parte din URSS.

Consemnez colaborarea frăţească care a existat între securiştii de pe amîndouă malurile Prutului pentru atingerea obiectivului comun – distrugerea arhivelor KGB din Basarabia, dar rămîn nelămurit cu privire la proporţia în care s-a realizat aceasta.

16 gânduri despre „Pentru distrugerea arhivei KGB din Republica Moldova „am apelat la omologul meu din România, Virgil Măgureanu”, declară Anatol Plugaru

 1. De departe, asta-i cea mai mare veste de pana acum!

  Virgil Magureanu implicat in distrugerea arhivelor KGB din Basarabia?

  In mod normal, procuratura din Romania ar trebui sa se autosesizeze!

  Sincere felicitari dle Marius Mioc!

  Al dvs., Dan Danescu

  1. Nu cred că procuratura română are motive de autosesizare. Conform principiului teritorialităţii prezent în codul penal, procuratura română nu anchetează decît infracţiuni săvîrşite pe teritoriul României. Presupusa distrugere de înscrisuri de la Tiraspol poate fi anchetată eventual de procuratura Republicii Moldova sau de procuratura Republicii Moldoveneşti Nistrene (regimul separatist din Transnistria). Desigur, dacă fapta nu s-a prescris.

   1. Dle Mioc, cred ca aveti dreptate. Insa daca Magureanu a fost implicat in distrugerea arhivei KGB din Basarabia, atunci pe buna dreptate ne-am putea interba si noi romanii daca Magureanu a fost agent KGB si chiar daca acelasi Virgil Magureanu nu a distrus deja arhiva KGB din Romania. Sa nu uitam ca tot Magureanu a fost cel care a sustinut public ca dosarul de securitate a lui Ion Iliescu a fost disparut/distrus. Credeti ca cineva ar putea sesiza Parchetul/Procuratura?

    Al dvs., Dan Danescu

 2. E cam comic sa pregatesti oameni sa distruga o arhiva, dosarele sa nu arda decat la colturi, apoi sa apelezi la seful unui serviciu secret ca sa-ti dea niste chimicale de topit; iar la sfarsit sa constati ca arhiva s-a distrus, dar operatiunea de distrugere nu a reusit.

  1. Cred că i s-a dus vestea lui Măgureanu de specialist în distrugeri de arhive, după reclama care i s-a făcut cu cazul Berevoieşti (uite, ăsta era un caz de competenţa procuraturii, apropo de observaţia domnului Dănescu). Foştii caghebişti moldoveni, deveniţi în 1991 apărători ai securităţii tînărului stat independent (cît de bine au apărat statul s-a văzut la războiul din Transnistria), fiind novici în materie, au apelat la expertul Măgureanu, fratele lor de peste Prut.
   Completări la articol:
   Tudor Botnaru (Fiodor Botnari, pe timpurile sovietice), despre care se spune că a trimis arhiva KGB la Tiraspol, a lucrat şi la ambasada URSS din România. A fost destituit imediat după independenţa republicii, fiind bănuit că a colaborat cu autorii puciului ratat de la Moscova, din august 1991. El a tăgăduit asta, dar se ştie că puţin înainte de puci a fost prezent la Moscova la întrunirea colegiului unional al KGB. Oricum, a rămas în serviciul patriei moldoveneşti, ocupîndu-se de instruirea spionilor, iar apoi a trecut în diplomaţie, ocupînd funcţii de ambasador. E prezentat oarecum pozitiv în cartea lui Mircea Druc comentată în articolul la care am dat linc. A revenit în fruntea serviciilor secrete moldoveneşti între 1997-1999, ca membru al unui guvern cică anticomunist. În 2006 făcea declaraţii patriotice care înfierează trecutul sovietic, precum „s-a făcut totul pentru a diminua tendinţa şi dragostea faţă de o limbă română literară ca să fie promovat moldovenismul primitiv, sau că avem o altă limbă decât cea română” http://www.info-prim.md/?x=&y=3568
   Anatol Plugaru e iarăşi un personaj interesant, cînd o să am timp de documentare poate scriu mai multe despre el.

   1. „Foştii caghebişti moldoveni, deveniţi în 1991 apărători ai securităţii tînărului stat independent (cît de bine au apărat statul s-a văzut la războiul din Transnistria), fiind novici în materie, au apelat la expertul Măgureanu, fratele lor de peste Prut.”

    Deci, lasand la o parte usoara ironie, Magureanu a fost agent KGB.

    Pana acum, Magureanu a fost doar banuit ca agent KGB. Acum, iata si dovada: colaborarea cu alti kaghebisti pentru distrugerea arhivei KGB din Basarabia.

    Bravo domnule Mioc!

    Insa ceea ce mi se pare de-a dreptul straniu si scandalos e faptul ca aceasta stire-bomba nu e preluata si de alte agentii de presa scrisa si audio-vizuala!?

    Al dvs., Dan Danescu

 3. @ Marius Mioc

  Indiferent de cea spus Magureanu, credibil sau nu, dumneavoastra aveti meritul exclusiv de a aduce la rampa reflectoarelor publice informatia-exploziva ca acesta (Magureanu) a fost implicat in distrugerea arhivei KGB din Basarabia. Actele criminale ale lui Virgil Magureanu, „afacerea” Berevoiesti si, iata, acum participarea la distrugerea arhivei KGB din Basarabia, sunt dovezi supreme ca acest individ a fost/este agent strain. Repet: daca pana acum exista doar banuiala, acum avem dovada ca Magureanu a fost/este agent KGB.

  Parerea mea: serviciile de securitate romanesti si chiar ale NATO-lui ar trebui sesizate neintarziat.

  Al dvs., Dan Danescu

  1. Măgureanu este, după părerea mea, o persoană în care nu se poate avea încredere. Ceea ce m-a mirat este că în 1996, cînd a venit CDR la putere, Emil Constantinescu l-a menţinut în fruntea SRI. În noiembrie 1996 a venit CDR la putere, în decembrie 1996, la un simpozion de aniversare a revoluţiei, eu am declarat că-i „blestem” pe cei care continuă să-l susţină pe Măgureanu. Era un atac direct împotriva CDR, poate primul după ce aceasta preluase puterea şi era încă în euforia victoriei. Abia după jumătate de an, după ce revista „22” a publicat cuvîntările la acel simpozion şi apoi s-a declanşat o polemică în revistă între mine şi deputatul Vasile Popovici pe tema Măgureanu, şi-a dat Măgureanu demisia.
   Întrebarea mea este: de ce timp de jumătate de an Măgureanu a continuat să se bucure de încrederea „anticomuniştilor” de la CDR? Nu erau cunoscute afirmaţiile lui Plugaru, dar era bine cunoscut cazul Berevoieşti (care chiar ar fi fost de competenţa procuraturii române), deasemenea era cunoscută fosta apartenenţă la securitate a lui Măgureanu şi faptul (agravant) că el o tăgăduise iniţial.
   Remarc totodată ampla popularizare pe care a avut-o cartea de „dezvăluiri” a lui Măgureanu, în dialog cu Stoenescu, „De la regimul comunist la regimul Iliescu” (comentată pe acest blog), în contrast cu discreţia cu care sînt tratate chestiile care ar arunca o îndoială asupra lui Măgureanu. Nu doar declaraţiile lui Plugaru, dar şi comentariile la raportul SRI despre revoluţie pe care le găsiţi pe acest blog şi care sînt neglijate de pretinşii analişti ai evenimentelor din 1989.

   1. „Abia după jumătate de an, după ce revista “22″ a publicat cuvîntările la acel simpozion şi apoi s-a declanşat o polemică în revistă între mine şi deputatul Vasile Popovici pe tema Măgureanu, şi-a dat Măgureanu demisia.”

    Puteti sa faceti trimitere la link-urile despre acea polemica dintre dumneavoastra si deputatul Vasile Popovici? De ce credeti ca Magureanu si-a dat demisia urmare a polemicii amintite?
    Ultima intrebare v-am adresat-o pentru ca si Pacepa a pretins public (nu mai tin minte unde am citit) ca datorita lui Magureanu si-a dat demisia.

    Al dvs., Dan Danescu

   2. „Blestemul” la adresa lui Măgureanu l-am adresat la simpozionul „O enigmă care împlineşte 7 ani” organizat la Timişoara de Fundaţia Academia Civică, în decembrie 1996. Cuvîntarea mea la simpozion s-a publicat în revista „22” din 21 ianuarie 1997. În revista „22” din 28 ianuarie 1997 apare o replică a fostului deputat PAC Vasile Popovici (unul din liderii marcanţi ai societăţii „Timişoara” şi organizator al mitingurilor antifeseniste din 1990), care-şi justifică susţinerea pentru Măgureanu pe motiv că acesta a fost atacat de Vadim Tudor. Replica mea la articolul lui Vasile Popovici a apărut în „22” din 11 februarie 1997. Citez din replică: „Blestemul la adresa susţinătorilor lui Măgureanu nu îl viza în principal pe domnul Popovici, chiar dacă dînsul a fost pomenit explicit. Alţii sînt adevăratele ţinte ale acestui blestem. Cine anume? Sînt convins că cititorii revistei „22” au înţeles”.
    După tevatura asta – revista „22” avea o oarecare influenţă – Virgil Măgureanu şi-a dat demisia.
    De ce totuşi a trebuit să treacă atîtea luni de la ajungerea la putere a CDR ca să scăpăm de Măgureanu? El putea fi destituit în primele 24 de ore ale noii guvernări şi înlocuit cu unul dintre cei 15000 de specialişti. Uitaţi-vă şi la presa „anticomunistă” din perioada noiembrie 1996 – începutul lui 1997, pînă la demisia lui Măgureanu, cum începuse să îi găsească calităţi lui Măgureanu. Poate nu am informaţie completă, dar după victoria CDR, pînă la intervenţia mea publicată de revista „22”, nu am văzut niciunde o contestare a lui Măgureanu.
    Eu înţeleg că CDR nu putea să facă brusc minuni în ceea ce priveşte nivelul de trai, dar n-am înţeles niciodată de ce pentru destituirea lui Măgureanu a fost nevoie de eforturi suplimentare şi n-a venit de la sine odată cu guvernarea CDR.
    Polemica cu Vasile Popovici apare şi în cartea mea „Revoluţia din Timişoara şi falsificatorii istoriei”, editura Sedona 1999, ediţia tipărită (capitolul „Manipularea proceselor revoluţiei”, pag. 216-220), dar nu şi în varianta on-line a cărţii.

 4. la noi intr-un sat de langa Bucuresti s-au gasit sute si mii de dosare arse partial,cu sulf si tot felul de substante.

  Ca o groapa comuna.Erau dosare marca CNSAS,fosta Secu,care trebuiau sa ,,dispara,,

  Unde e dosarul lui Ion Iliescu? Patriarhului mason Daniel?

  Basescu? Adrian Nastase? Militaru Nicolae KGB? si asa mai departe?

  Militaru a distrus unitatea antitero, USLA,si dosarele in care era urmarit el ca agent sovietic.dar si pe Trosca l-a ucis,din aceleasi motive.

 5. interesant, totuşi ar trebui să vedem care este de fapt implicarea serviciilor speciale din Moldova în Revoluţia din Romania, că nicăieri nu se spune, doar se face tapaj de cele ruse, având în vedere numărul mare de turişti străini din acea perioadă şi că trebuiau să ştie româneşte să se poată descurca atâta vreme pe teritoriul României

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.