Revoluţie fără terorişti (3). De ce această discriminare pe criterii etnice? De ce morţii români sînt mai puţin importanţi decît morţii albaneji sau morţii evrei? (video)

A 3-a parte a emisiunii „Revoluţie fără terorişti” difuzată la Antena 1 în 17 decembrie 2002. Realizatoare Dana Deac, invitaţi Marius Mioc şi Dan Voinea. Comentariile mele ulterioare le-am inserat cu litere cursive, între paranteze drepte.

Vezi şi primele două părţi ale emisiunii:
Domnul Mioc nu-şi dă cu părerea ci aduce în atenţia opiniei publice istoria prin documente
Nimeni nu se interesează de victime. Mass-media este numai în jurul infractorilor

Transcriere înregistrare:
00:00 Marius Mioc: Ce-aş vrea să spun, ca o nemulţumire a mea. Cunoaşteţi că recent, relativ recent, s-a dat o ordonanţă de urgenţă prin care să nu se mai admită minimalizarea victimelor fascismului, să nu se accepte [e vorba de OUG 31/2002]. Deci guvernanţii noştri sînt extrem de revoltaţi de omorîrea evreilor în cel de-al doilea război mondial. De asemenea sînt extrem de revoltaţi de crimele care s-au săvîrşit în Cosovo. România a trimis trupe acolo pentru pacificare. Deci morţii albaneji din Cosovo sînt foarte importanţi, morţii evvrei din al doilea război mondial sînt foarte importanţi. Cred că şi morţii români din decembrie ’89 ar merita aceeaşi importanţă. Deci nu înţeleg acest dublu standard: cînd e vorba de morţi evrei în al doilea război mondial există o super-indignare, cînd e vorba de morţi în Cosovo iarăşi, în Bosnia iarăşi o indignare generală a clasei politice. Cînd e vorba de morţii români din decembrie ’89 se vorbeşte de „reconciliere naţională” [lozinca reconcilierii naţionale am auzit-o şi în decembrie 2009, folosită de simpatizanţii lui Mircea Geoană, în condiţiile în care Victor Stănculescu şi Mihai Chiţac ajunseseră în puşcărie], hai să uităm, hai să lăsăm de o parte chestiile astea, să dăm o amnistie generală. Chiar domnul preşedinte Iliescu [la vremea acestei emisiuni Ion Iliescu era preşedinte] la un moment dat s-a pronunţat pentru o amnistie. Dacă acest proiect de amnistie a văzut că nu are şanse sau cel puţin pe moment, a dat o graţiere. În cazul Calea Lipovei, a fost un caz, trei persoane condamnate de Curtea Supremă [general Constantin Rotariu, locotenent-colonel Ion Păun şi căpitan Constantin Gheorghe] pentru că au fost 6 morţi şi mi se pare 20 sau 26 de răniţi, nu mai ţin minte exact, în Calea Lipovei, s-a dat o graţiere de către preşedintele Iliescu [Decret nr. 727/2002 publicat în Monitorul oficial nr. 589 din 8 august 2002]. Mă întreb: de ce această discriminare pe criterii etnice? De ce morţii români sînt mai puţin importanţi decît morţii albaneji sau morţii evrei?

(va urma)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.