O scrisoare dubioasă primită de mine de la CPRD

M-am referit în destule rînduri pe acest blog despre cazurile ofiţerilor Marin Oană şi Ion Suceavă, care au fost implicaţi în reprimarea revoluţiei din Bucureşti în 21 decembrie 1989, dar pentru că în 22 decembrie au trecut de partea FSN au primit certificate de revoluţionar. O sinteză a intervenţiilor mele pe acest subiect se găseşte la articolul „Preschimbarea certificatelor, studiu de caz: Marin Oană şi Ion Suceavă” (linc).

Pe scurt: CPRD, sub conducerea lui Emilian Cutean, a respins (corect după părerea mea) preschimbarea certificatelor acestor 2 persoane în temeiul art. 8 din Legea 341/2004 care interzice acordarea de certificate de revoluţionar celor care au acţionat „sub orice formă” împotriva revoluţiei. SSPR nu a vrut să ţină seama de aceasta şi, după schimbarea componenţei CPRD a înaintat iarăşi cazul celor 2 spre aprobare. Iniţial CPRD în noua componenţă, sub conducerea lui Raymond Luca, a avut o atitudine ciudată, dorea să investigheze dacă respectivii au fost sau nu informatori ai securităţii, deşi în cazul lor problema n-a fost niciodată colaborarea cu securitatea ci acţiunile împotriva demonstranţilor din 21 decembrie 1989. După intervenţia mea s-a descoperit că o anumită adresă a M.Ap.N. care certifica faptul că Marin Oană a acţionat împotriva revoluţiei, a dispărut din arhiva CPRD. S-au făcut demersuri pentru obţinerea unei copii ale acestei adrese, aceasta a fost obţinută şi CPRD iarăşi a refuzat avizul. În cazul lui Ion Suceavă, acesta singur a declarat că îşi retrage cererea de preschimbare a certificatului.

Fiindcă ştiam că SSPR a mai ignorat o dată poziţia CPRD în aceste 2 cazuri, pentru a nu se întîmpla iarăşi acest lucru, m-am adresat direct SSPR înştiinţînd această instituţie că CPRD a refuzat avizul pentru cei doi, adăugînd şi copii ale proceselor verbale ale şedinţelor CPRD cu acest subiect (disponibile pe internet), şi am cerut SSPR să nu preschimbe certificatele acestor două persoane. Am primit răspuns în scris de la SSPR că „niciuna din persoanele menţionate nu a intrat în posesia certificatului preschimbat fiind în situaţia fie a neobţinerii avizului CPRD, fie a retragerii cererii de preschimbare”.

Mulţumirea mea că, iată, pot să bifez o problemă rezolvată, a durat pînă cînd am văzut Monitorul Oficial nr. 467 bis din 7 iulie 2010, unde atît Ion Suceavă cît şi Marin Oană figurează printre cei a căror certificat de revoluţionar a fost preschimbat.

Ca urmare a respectivei liste publicată în Monitorul Oficial, împotriva domnului Adrian Viorel Nicolaescu, conducătorul SSPR, a fost depusă o plîngere penală, în care cazurile Ion Suceavă şi Marin Oană sînt precizate în mod distinct drept capete de acuzare.

Recent am avut surpriza să primesc din partea CPRD, cu iscălitura domnului Raymond Luca, o scrisoare în care mi se spune:

„Urmare adresei dumneavoastră transmise Secretariatului de Stat pentru problemele Revoluţionarilor din Decembrie 1989 la data de 21.04.2010 şi retransmisă către Comisia parlamentară a Revoluţionarilor din Decembrie 1989, înregistrată sub nr. 42/813/18.08.2010, prin care contestaţi calitatea de revoluţionari a domniulor Oană Marin şi Suceavă Ion, vă comunicăm că în Monitorul Oficial al României nr. 467 bis din 07.07.2010, numitul Oană Ion nu este publicat, deoarece nu a fost avizat de Comisia Parlamentară a Revoluţionarilor din Decembrie 1989, iar numitul Suceavă Ion este publicat din eroare”.

Mă uimeşte de ce CPRD se simte obligată să răspundă la o adresă pe care eu nu am trimis-o către CPRD ci către SSPR şi, mai mult, am primit deja răspuns de la SSPR. Există alte adrese pe care le-am adresat direct CPRD la care n-am primit răspuns sau mi s-a răspuns că se va analiza contestaţia mea după ce se va termina termenul legal de preschimbare (ceea ce s-a întîmplat deja, la 30.04.2010) şi la care n-am primit răspuns.

Îmi mai comunică domnul Raymond Luca că Oană Ion nu este publicat în Monitorul Oficial. Nu ştiu cine este acest Oană Ion şi nici nu mă interesează. Adresa mea către SSPR s-a referit la Oană Marin. Or acest Oană Marin figurează bine-mersi în Monitorul Oficial nr. 467 bis, la lista răniţilor în revoluţie, poziţia 1451, cu certificat LRT-O 00002.

Impresia mea este că scrisoarea pe care mi-a trimis-o CPRD nu este o reacţie la adresa mea către SSPR (la care deja primisem răspuns, chiar de la SSPR, un răspuns mulţumitor din punctul meu de vedere), ci la plîngerea penală care a fost depusă împotriva domnului Adrian Viorel Nicolaescu. Se încearcă să se pretindă că a existat o confuzie între Oană Marin şi Oană Ion sau, ca să transpunem în limbaj juridic, că nu sînt întrunite toate elementele constitutive ale infracţiunii. În cazul lui Suceavă Ion se recunoaşte că a fost o greşeală, probabil fiindcă e singurul care şi-a retras cererea de preschimbare (fapt menţionat în răspunsul SSPR) şi nu mai există vreo altă persoană cu care să se pretindă că s-a făcut confuzie.

Eu nu m-am referit în adresa mea la  care pretinde CPRD că răspunde la Monitorul Oficial 467 bis, pentru că în aprilie 2010 acest Monitor încă nu apăruse. Ştiam că urmează finalul perioadei de analiză a contestaţiilor şi am trimis acea adresă către SSPR tocmai pentru a preveni apariţia în lista finală din Monitorul Oficial a acelor persoane implicate în reprimarea revoluţiei. Răspunsul pe care SSPR mi-l dăduse mă lăsase să înţeleg că s-a înţeles cum trebuie făcută aplicarea legii în aceste cazuri particulare, dar apoi lista din Monitorul Oficial a dovedit contrariul. Pînă la urmă, ceea ce are relevanţă juridică nu este corespondenţa dintre SSPR, CPRD şi persoane particulare, ci ceea ce s-a publicat în Monitorul Oficial.

Mai citeşte:
Preschimbarea certificatelor, studiu de caz: Marin Oană şi Ion Suceavă
Efectul Adrian Viorel Nicolaescu + Raymond Luca asupra preschimbării certificatelor
CPRD critică lista revoluţionarilor publicată în Monitorul Oficial
Lista revoluţionarilor, publicată în Monitorul Oficial
Lista urmaşilor de eroi martiri ai revoluţiei din Monitorul Oficial
Lista răniţilor în revoluţie din Monitorul Oficial
Lista luptătorilor în revoluţie remarcaţi prin fapte deosebite, publicată în Monitorul Oficial
Lista reţinuţilor în revoluţie din Monitorul Oficial
Lista celor „răniţi şi reţinuţi” în revoluţie din Monitorul Oficial (vezi şi comentariul făcut acolo de Raymond Luca)
Lista participanţilor la revoluţie din Monitorul Oficial

2 gânduri despre „O scrisoare dubioasă primită de mine de la CPRD

  1. Am si eu cazuri concrete pe care le-am trimis in scris laSSPR si as dori sa le spun unei persoane pentru a le scri pe Form, este vorba de Doamna IULIA de la CLUB22

  2. Ffff multi asa zisi revolutionari ar trebui sa si munceasca ,unii la 44 ani n au muncit nici 5 ani sa aibe o pensie sau un venit atit de MARE este rusinos din partea celor care le ofera acesti bani ,sa i bata DUMNEZEU ca folosesc BANI nemunciti

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.