Doru Staicu – omul „care a dat semnalul începerii revoluţiei române”

Prezint acum un nou capitol din cartea mea „Revoluţia din 1989 şi minciunile din Jurnalul Naţional”, apărută în 2005. Comentariile mele ulterioare sînt între paranteze drepte cu litere cursive.

Doru Staicu – omul „care a dat semnalul începerii revoluţiei române”

Dornici de a găsi originile revoluţiei române neapărat în afara României, doi ziarişti ai Jurnalului Naţional, Răzvan Belciuganu şi Poliana Mardari, îl prezintă în 8 noiembrie 2004 pe Doru Staicu, supranumit de reporteri „luptătorul anticomunist care a dat semnalul începerii revoluţiei române din Budapesta”. [Pe internet nu găsesc articolul lui Răzvan Belciuganu şi Poliana Mardari, dar se găseşte un articol similar – „Ungaria folosea dizidenţa românească” semnat Lucian Dobrater, publicat în „Jurnalul Naţional” din 26 februarie 2004 (linc) şi republicat în „Jurnalul Naţional” din 8 octombrie 2009 (linc). Se regăsesc acolo toate afirmaţiile lui Doru Staicu pe care le comentez aici]

Concret, ce a făcut Doru Staicu? A fost preşedinte al organizaţiei „România Liberă” din Budapesta, formată din refugiaţii români din Ungaria. În 3 iulie 1989 a organizat o demonstraţie anticeauşistă în faţa ambasadei române din Ungaria. Apoi, „sediul şi clubul unde se întîlneau membrii «României Libere» ne-au fost luate” şi Doru Staicu a dizolvat respectiva organizaţie anticeauşistă. În decembrie 1989 organizaţia anticeauşistă a refugiaţilor români din Ungaria nu mai exista de cîteva luni. Prin urmare, e greu de înţeles ce i-a făcut pe reporterii JN să-l considere pe Doru Staicu „luptătorul anticomunist care a dat semnalul începerii revoluţiei române din Budapesta”. Demonstraţii ale refugiaţilor români aveau loc nu numai în Ungaria, ci şi în alte ţări. Cu ce e mai deosebită activitatea lui Doru Staicu decît cea a lui Doru Braia din Germania, de pildă?

Mărturisirea lui Doru Staicu, precum că după demonstraţia anticeauşistă pe care a organizat-o, asociaţia „România Liberă” a rămas fără sediu şi a trebuit să fie pînă la urmă desfiinţată, arată că autorităţile maghiare erau încă, în vara lui 1989, sensibile la protestele diplomatice ale regimului Ceauşescu. Adică exact opusul imaginii pe care vrea s-o creeze JN, de complot internaţional împotriva României.

Relevant nu este numai ce spune Doru Staicu, ci şi ceea ce nu spune. Anume, nu spune nimic despre grupuri de comando pe care autorităţile maghiare le-ar fi pregătit pentru infiltrare în România. Deci, toate pretinsele dezvăluiri ale JN pe acest subiect sînt minciuni. [Doru Staicu afirmă (linc), legat de lagărul de la Bicske, prezentat inclusiv de Jurnalul Naţional cu alte prilejuri drept tabără de antrenament – vezi declaraţiile lui Radu Tinu (linc) pe care le-am comentat deja (linc): „Am vizitat în mai multe rînduri tabăra de la Bicske, unde autorităţile maghiare îi cazau pe refugiaţi, indiferent de origine. Lagărul de la Bicske nu era o fostă cazarmă militară, aşa cum s-a vehiculat, ci un cămin de nefamilişti, unde locuiau sute de români – bărbaţi, femei, copii şi bătrîni, precum şi sute de refugiaţi din alte ţări”]

Mai citeşte pe acest blog, alte fragmente din cartea mea „Revoluţia din 1989 şi minciunile din Jurnalul Naţional”:
Decembrie 1989 şi manipulările lui Tucă
Ion Cristoiu şi Jurnalul Naţional continuă dezinformările
Nicolae Mavru ajută Jurnalul Naţional cu dezinformări proaspete
Jurnalul Naţional, tot mai confuz
Revolta de la Timişoara şi filiera iugoslavă
Jurnalul Naţional continuă eforturile de reabilitare a fostei securităţi
„Jurnalul Naţional” şi non-combatul securităţii în decembrie 1989
Un securist cu capul în nori: Radu Tinu
1989: Aplicaţii militare în jurul României
Cele trei bucăţi turişti străini ai colonelului Bejan şi sovieticii împuşcaţi lîngă Craiova
Eroul anticomunist Sorin Ovidiu Vîntu
Prejudecăţile birocratice ale lui Alex Mihai Stoenescu
Raportul Securităţii despre filajul făcut la locuinţa lui Tokes
Raportul filajului Securităţii Timiş din 19 decembrie 1989

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.