Ziaristul tiraspolean Ernest Vardanean a fost trimis în judecată de regimul separatist din Transnistria

 Foto: Irina şi Ernest Vardanean

Am anunţat mai demult că ziaristul Ernest Vardanean din Tiraspol a fost arestat de autorităţile separatiste din Transnistria sub acuzaţia de spionaj în favoarea Chişinăului (linc). Recent, de pe saitul radio Europa Liberă (linc) aflu că dosarul acestuia a fost înaintat instanţei de judecată. Iată ce comunică Europa Liberă, după ce a discutat cu Irina Vardanean, soţia jurnalistului:

După 6 luni de arest preventiv la Tiraspol, dosarul jurnalistului Ernest Vardanean a fost trimis la tribunal aşa că poate începe procesul. Numai că soţia lui Vardanean, Irina, a declarat Europei Libere că nu se ştie care sunt acuzaţiile, cum sînt formulate şi ce pedeapsă se cere. Ernest Vardanean a fost arestat la Tiraspol pe 7 aprilie şi iniţial acuzat de spionaj în favoarea Republicii Moldova şi înaltă trădare.
Irina Vardanean: „Am primit răspunsul oficial că dosarul a fost transmis judecătoriei supreme. Asta înseamnă că în scurt timp va fi numit un judecător şi că dosarul va fi examinat de instanţă. Astfel, toate speranţele că această comedie va lua sfîrşit şi că Ernest va reveni acasă s-au spulberat. Soţul meu va ajunge în faţa instanţei şi se pare că autorităţile de la Tiraspol îşi vor duce planul la bun sfîrşit. Iar noi nu putem să facem nimic. Nimic măcar să-i oferim un avocat. Omul va merge în judecată fără avocat!”
Irina spune este dezamăgită de avocatul din oficiu numit de autorităţile transnistrene, dar în acelaşi timp i se interzice în continuare să uzeze de dreptul său legal de a-şi alege apărarea.
Irina Vardanean: „Avem un aşa-numit avocat de stat, pe care tot autorităţile transnistrene ni l-au dat şi care bineînţeles că este de partea lor. De aceea, practic nu comunicăm. Este foarte greu să obţii de la el chiar şi cea mai simplă informaţie. Este un avocat de formă şi nu avem practic nici o susţinere juridică de la el”.
Soţia jurnalistului Ernest Vardanean zice că nu i s-au comunicat nici un fel de detalii despre viitorul proces şi nu cunoaşte nici acuzaţiile ce i se aduc soţului său. Procesul se va ţine cu uşile închise şi va fi secret ca şi ancheta desfăşurată pînă acum de MGB-ul (serviciile secrete, echivalente KGB-ului) transnistrean. Între timp, întîlnirile Irinei cu soţul său, care a fost obligat să nu divulge conţinutul dosarului, au devenit tot mai rare.
Irina Vardanean: „Nu cunosc procedurile juridice, însă dacă dosarul a mers în instanţă este posibil ca săptămîna viitoare să aflăm deja numele judecătorului şi poate că va avea loc şi prima audiere în următoarele săptămîni. Deocamdată, avocatul nu ne-a dat nici o informaţie. Nu ştiu nici cît ar putea dura procesul, cîte şedinţe vor fi şi nici cu ce se va încheia. Lui Ernest i se incriminează acelaşi articol din codul penal. Singurul lucru pe care l-am înţeles este că ei nu ar mai avea pretenţii faţă de pretinsa divulgare a „secretului de stat”. În finalul articolului există formularea „şi alte acţiuni”, deci, ei au orientat ancheta spre această formulare – „alte acţiuni”. Despre ce alte acţiuni concret este vorba, nu se precizează. Şedinţele de judecată vor fi cu uşile închise. Deci, nu există nici o informaţie, nici despre proces, nici despre dosar. Singurul lucru pe care-l ştiu este că Ernest a fost informat despre materialele anchetei, pe care însă nu are dreptul să le divulge. Şi, în general, în ultima vreme ne vedem foarte rar. Din iulie, ne-am întîlnit numai de 2 ori – pe 24 august şi pe 21 septembrie. Am obţinut foarte greu aceste întrevederi. Nu ştiu ce va fi mai departe. De acu încolo, cel care va permite sau nu să ne vedem va fi judecătorul. Deci, acum trebuie să aşteptăm să fie numit un judecător şi după asta să depunem cerere cu rugămintea să ne permită o întrevedere. Pînă acum, anchetatorul nu ne permitea să ne vedem”.
La întrebarea dacă autorităţile de la Chişinău continuă să-i acorde susţinere aşa cum au promis, Irina a răspuns.
Irina Vardanean: „În privinţa Chişinăului, e o situaţie foarte delicată. Pentru că, pe de o parte, se creează impresia că toţi au uitat de noi, demult. Şi nu am nici o informaţie de la Chişinău, pînă cînd nu încep eu să sun şi să mă agit. În general, nu văd nici o acţiune din partea lor. Au promis sprijin juridic, dacă vă amintiţi, încă în luna aprilie, în faţa camerelor TV, au declarat sus şi tare acest lucru, mi-au promis sprijin juridic – a fost singura mea răgăminte. A trecut o jumătate de an şi nici pînă astăzi nu avem un avocat ce ar avea acces la dosar, pe care Tiraspolul l-ar accepta. Avocaţii moldoveni nu sînt acceptaţi, numai cei din Transnistria. Mi-au promis să coordoneze acest lucru cu Rusia. Au promis, iarăşi, cu mare pompă, ţineţi minte agitaţia din aprilie, şi… nimic. Şi iată că acum Ernest va fi judecat fără un avocat. Pe un articol absurd, cu o acuzaţie absurdă şi absolut fără nici o apărare. Constatăm acum că trebuie să ne descurcăm de unii singuri, dar singuri nu putem face nimic, pentru că dosarul e de importanţă statală, e un dosar politic, făcut la comandă şi toate uşile ne sînt închise. De aceea, sîntem într-un impas total, sîntem cu totul disperaţi şi dezamăgiţi. Şi în afară de frică şi deznădejde nu simţim nimic”.
Irina Vardanean zice că în această situaţie speră doar la un ajutor divin.
Irina Vardanean: „Contăm numai pe ajutorul lui Dumnezeu. Dacă cineva ar fi putut să ne ajute pînă acum, ne-ar fi ajutat demult. Dar toate încercările sînt foarte anemice. Sigur, cînd e vorba de auto-promovare, ei spun că se lucrează. Părerea mea însă e că atunci cînd se lucrează, sînt şi rezultate, dar rezultate nu-s. Respectiv, pentru mine lipsa de rezultate echivalează cu lipsa acţiunilor. Asta-i tot. Să se supere tovarăşii, dar asta e realitatea, eu nu pot să mint. Şi eu cred că asta nu le va ridica popularitatea acum în campania electorală. Nici nu am un asemenea scop, dar parcă sînt bărbaţi maturi, cu funcţii înalte şi eu cred că ar trebui să poarte răspundere pentru promisiunile lor”.
În ciuda faptului că are doi copii mici – un băiat care a mers anul acesta pentru prima dată la şcoală şi o fetiţă de numai un an, jurnalistul Ernest Vardanean a primit refuzul autorităţilor de la Tiraspol la cererea să fie cercetat în libertate. Cea care întreţine acum familia este Irina. Cînd este la serviciu, cu copiii rămâne mama lui Ernest. Irina zice că deşi are numai 7 ani, copilul ei ştie deja ce este arestul şi detenţia, şi ce înseamnă MGB.
Irina Vardanean: Mulţumim Domnului, ne descurcăm, cu încetul. Cu fetiţa e mai simplu, are doar un an. Cu băiatul e mai dificil. A mers în clasa întîi. Este foarte isteţ, înţelege tot ce se întîmplă şi, psihologic suportă foarte greu această situaţie. Noaptea se trezeşte plîngînd, are coşmaruri, visează că casa-i plină de securişti. Doar toate s-au întîmplat sub privirile lui: şi arestul, şi percheziţiile. Cu o lună în urmă, au venit la noi să ne confişte bunurile, pentru că articolul respectiv, pe lîngă pedeapsa cu detenţia de la 12 la 20 de ani, prevede şi confiscarea averii. Şi au fost trei angajaţi ai MGB-ului şi au pus sechestru pe averea noastră. Aşa că, tot ce avem în apartament e sub sechestru”.

Radio Europa Liberă a stat de vorbă şi cu avocatul Alexandru Postică de la asociaţia Promo-Lex din Chişinău, care se ocupă de problema transnistreană.

Avocatul familiei Vardanean, Alexandru Postică a declarat Europei Libere că potrivit aşa numitului cod de procedură penală al Transnistriei, Ernest Vardanean va sta în arest încă cel puţin şase luni de zile. Dacă pînă atunci nu va fi emisă o hotărîre judecătorească, termenul ar putea fi prelungit. Alexandru Postică rămîne optimist că instanţa va pronunţa o decizie pînă la sfîrşitul anului, deşi înţelege că nu există nici o garanţie în acest sens.
Alexandru Postică: „E complicat să spunem ce poate să facă un organism care nu este recunoscut de nimeni şi care vrea să se manifeste pe orice căi prin limitarea şi abuzul total şi negarea tuturor drepturilor locuitorilor din regiune. Nu cred că se poate spune cu exactitate ce se va întîmpla, avînd în vedere că acţiunile acestor organe nerecunoscute sînt imprevizibile”. Avocaţii din Chişinău ai lui Ernest Vardanean au depus o petiţie la Curtea Europeană a Drepturilor Omului încă în primăvară, la scurt timp după ce jurnalistul a fost arestat, cerînd examinarea plîngerii sale în regim de urgenţă. Deocamdată, nu există un răspuns de la Strasbourg. Situaţia e complicată nu numai pentru că Ernest Vardanean nu are acces la avocaţii săi, dar şi, potrivit lui Alexandru Postică, şi pentru că Tiraspolul i-a secretizat dosarul.
Alexandru Postică: „Fiindcă chiar şi în faţa Curţii Europene a Drepturilor Omului noi am prezentat doar extrase din ziare, imprimări de la TV, extrase din alte surse mass-media. Deci, noi nu avem acces la nici un document ce ţine de învinuirile care i se aduc. Deci, nici o încheiere, nici o decizie a aşa-numitelor organe noi nu avem. Poate de aceea este determinat faptul că CEDO nu poate să comunice la moment dosarul şi nu poate să treacă la examinarea lui. Deşi dosarul a fost depus încă în luna mai şi înregistrat”. La întrebarea ce poate face acum Chişinăul pentru Ernest Vardanean şi cum poate interveni din momentul în care dosarul a ajuns în judecată, avocatul Alexandru Postică a spus: „Desigur că acţiuni la nivel de comunicare cu instituţiile internaţionale, fiindcă dacă vă aduceţi aminte problema Vardanean s-a ridicat în lunile aprilie – mai, după care autorităţile parcă ar fi uitat de această problemă, şi este vorba nu doar de Vardanean. Sunt cîţiva deţinuţi politici la moment, este vorba şi de Ilie Cazac. Cu greu îmi aduc aminte cînd autorităţile noastre au menţionat aceste nume în discuţiile cu partenerii europeni sau ruşi”.

Mai citeşte:
Ziaristul Ernest Vardanean, arestat la Tiraspol pentru spionaj în favoarea Moldovei
Amănunte despre Ernest Vardanean, ziaristul arestat la Tiraspol
Lui Ernest Vardanean nu i s-a îngăduit să ia legătura cu avocatul său sau cu familia
Alte două arestări în regiunea transnistreană: Ilie Cazacu şi Elena Dobroviţcaia
Separatiştii din Tiraspol au prelungit cu 30 de zile mandatul de arestare a lui Ilie Cazac

Un gând despre „Ziaristul tiraspolean Ernest Vardanean a fost trimis în judecată de regimul separatist din Transnistria

  1. Va rog frumos sa ma ajutati in legatura cu drepturiile deportatiilor ce ar trebui sa fac sau cui trebuie sa ma adresez pentru a obtine aceste drepturi.va multumesc!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.