Destin ’89 – scurte impresii

Neaşteptat de multă lume a fost prezentă în sala Capitol din Timişoara la premiera filmului „Destin ’89”, care a fost anunţată şi pe acest blog (linc). Iniţial conducerea cinematografului stabilise ca spectatorii să stea numai la parter, dar fiindcă lumea nu mai avea locuri acolo, a trebuit să fie descuiate şi spaţiile de la balcoane.

Filmul, realizat de Gabriel Burza, a fost finanţat de asociaţia „Memorialul Revoluţiei”, cu care Burza a colaborat şi înainte. Gabriel Burza este şi autorul filmului documentar „Noi nu murim” prezentat parţial la TVR Timişoara în cadrul emisiunii „Culisele revoluţiei”, emisiune pe care o puteţi viziona pe acest blog – linc.

Destin ’89 este un film artistic, dar actorii care au jucat în film sînt amatori (în rolul principal: Camelia Valuch; alte roluri: Olivian Dulea, Andra Sevaste, Alexandru Someşan şi Mădălina Orban). Regizorul a fost şi scenarist, actor şi s-a ocupat şi de montajul filmului „cu buget zero” după cum scrie ziarul Adevărul” (linc).

În prima parte filmul ne arată o fată care-i povesteşte unui bărbat (interpretat de Gabriel Burza însuşi) că are vedenii despre evenimentele din decembrie 1989. Vedem apoi aceste vedenii, în care un bărbat cu trăsăturile feţei neclare îi povesteşte fetei, într-un stil oarecum didactic şi cronologic, desfăşurarea revoluţiei din Timişoara. Această povestire a revoluţiei este însoţită de imagini şi filmări făcute chiar în decembrie 1989, dar şi de unele reconstituiri actoriceşti ulterioare.

Cea de-a 2-a parte a filmului ne prezintă o fetiţă, despre care aflăm că se numeşte Laura Andreea Negruţiu (la un moment dat îşi scrie numele pe asfalt). În istoria reală, Laura Andreea Negruţiu este numele unei fete de 9 ani ucisă la Timişoara în 23 decembrie 1989 de un glonţ rătăcit, în propria-i locuinţă. Fetiţa din film creşte fără mamă şi are diferite conversaţii cu tatăl ei, care seamănă cu bărbatul cu trăsăturile feţei neclare care apărea în prima parte a filmului. Mama apare uneori în viaţa fetiţei ca un înger care o îndrumă. Stelele sînt găuri în tavanul cerului, prin care se vede lumina din rai – este una din închipuirile fetiţei. Urmărim fetiţa cu tatăl ei în diferite plimbări, iar tatăl îi explică tot felul de lucruri din viaţă. Animalele se omoară între ele, ca să supravieţuiască, dar oamenii nu se omoară între ei, este una din explicaţiile date de tată. În finalul filmului, printr-un text scris sîntem informaţi că Laura Andreea Negruţiu a fost ucisă în revoluţie iar fiindcă şi părinţii ei au murit, la aniversarea de 20 de ani a revoluţiei autorităţile n-au ştiut la ce şcoală a învăţat copilul şi a fost singurul copil ucis în revoluţie la şcoala căruia nu s-a pus o placă comemorativă. Ziarul „Adevărul” ne spune totuşi că la 20 de ani de la revoluţie s-a pus o placă comemorativă pentru Laura Negruţiu la şcoala „Nikolaus Lenau” (linc), deci acea informaţie ar putea fi inexactă.

Filmul transmite, într-o notă lirică, nevoia de a nu uita ce s-a întîmplat în decembrie 1989 şi dramele de atunci. În calitate de film artistic, lui „Destin ’89” îi lipseşte însă o poveste bine conturată. Se vede că scenaristul, regizorul şi actorii sînt amatori. În calitate de documentar, filmul conţine unele imagini şi filmări din decembrie 1989 care au putut prezenta interes pentru spectatori, mulţi dintre ei tineri care nu au trăit direct evenimentele. Totuşi, s-au făcut filme documentare mai bune pe acest subiect, în primul rînd pentru că şi-au propus de la bun început să fie documentare. Nici despre împrejurările concrete ale morţii Laurei Andreea Negruţiu nu se spun prea multe în film, mai mult se poate afla din ziarele care au comentat filmul.

Pentru un film cu „buget zero” (cum a scris presa), realizarea domnului Gabriel Burza este totuşi de apreciat.

Un gând despre „Destin ’89 – scurte impresii

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.