„Cum nu trebuie condusă o ţară” – articol despre România în „The Economist”

Prestigioasa publicaţie britanică „The Economist” dedică României un articol în ultimul său număr (din 22 octombrie 2010). „Cum nu trebuie condusă o ţară” este titlul articolului (linc), din care citez:

Părea ziua păcălelilor. Marţi parlamentarii români din Partidul Democrat Liberal de guvernămînt, inclusiv miniştrii, au votat să micşoreze TVA-ul la alimentele de bază şi să elimine impozitele pe pensiile mai mici de 500 euro. Pare un lucru ciudat, ţinînd seama că guvernul a crescut TVA-ul cu numai cîteva luni înainte, ca parte a înţelegerilor cu FMI.

Of, a fost o „greşeală”, a spus ministrul de finanţe. Parlamentarii au crezut că votează să respingă cele două propuneri. PDL nădăjduieşte acum că preşedintele nu va promulga legea şi pregăteşte  o nouă lege care să „corecteze” greşeala. Guvernul ar putea adopta o ordonanţă de urgenţă pentru a rezolva problema.

Dar această ultimă boacănă se potriveşte cu o obositoare tradiţie a politicii româneşti, unde legile par deseori scrise cu cîteva minute înainte de votul parlamentar, cu puţine preocupări pentru o strategie pe termen lung sau pentru impactul financiar.

O analiză a Băncii Mondiale despre structurile guvernamentale române văzută de „The Economist” vorbeşte despre „larga răspîndire a luării deciziilor pe moment” şi critică „folosirea în dese rînduri” a ordonanţelor de urgenţă care au prioritate faţă de legile adoptate de parlament.

Articolul complet, la lincul indicat.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.