George Costin, noul secretar de stat al SSPR

Videourile Vodpod nu mai sunt disponibile.

Video: Dumitru Dincă îl acuză pe George Costin

Prin hotărîrea primministrului Emil Boc, domnul George Costin a fost numit în fruntea Secretariatului de Stat pentru Problemele Revoluţionarilor (linc). Postul era vacant din iunie 2009, de la demiterea lui Emilian Vasile Cutean, care fusese condamnat de Judecătoria sectorului 1 Bucureşti (primă instanţă) la 5 ani de închisoare cu executare (linc) pentru o faptă mai veche săvîrşită tot în calitate de secretar de stat la SSPR, anume alocarea către propria sa asociaţie de revoluţionari a sumei de 3 miliarde lei vechi. Procesul lui Cutean este încă în curs de judecare la instanţele superioare.

După demiterea lui Cutean nu a fost numit nici un alt secretar de stat, iar SSPR a fost condus de un secretar general căruia i s-au delegat atribuţiuni de secretar de stat. Au ocupat acest post Cristina Ecaterina Coruţ şi apoi Adrian Viorel Nicolaescu.

Numirea lui George Costin nu înseamnă plecarea lui Adrian Viorel Nicolaescu, căci acesta va continua să ocupe postul de secretar general al SSPR, fiind acum subordonat noului secretar de stat.

Domnul Costin are experienţă într-un asemenea post. În guvernarea PSD-istă din 2000-2004 a ocupat funcţia de subsecretar de stat la SSPR. După 2004, cînd PSD a ieşit de la guvernare, George Costin s-a transformat într-un aprig critic a lui Ion Iliescu şi simpatizant PDL. În „mişcarea revoluţionară” de după 1989 (adică activităţile asociaţiilor de revoluţionari), Geoge Costin a ajuns în conducerea Blocului Naţional al Revoluţionarilor, organizaţie care ba l-a numit pe Ion Iliescu preşedinte de onoare, ba l-a anatemizat ca apoi să-l numească iar preşedinte de onoare (linc).

În iunie 2009, cînd a fost destituit Cutean, scriam pe acest blog (linc): Aud că domnul Costin (fost subsecretar de stat pentru revoluţionari) ar rîvni la postul de şef al SSPR rămas liber prin destituirea lui Cutean şi cred că ar fi o soluţie foarte proastă.

Domnul Costin este cel care a întocmit plîngerea penală pe baza căreia a fost osîndit Cutean, şi cel puţin o instanţă de judecată a confirmat că acea plîngere a fost corectă. Însă tot domnul Costin este preşedintele asociaţiei „23 Decembrie Metrou”, asociaţia cu cel mai mare număr de revoluţionari din ţară, cu filiale în mai multe oraşe, şi care a fost acuzată că ar promova impostori pentru obţinerea titlului de revoluţionar. Logic gîndind, la o asociaţie cu mii de membri împrăştiaţi în mai multe oraşe, este imposibil pentru preşedintele acesteia să cunoască ce a făcut fiecare membru şi să dea avizele cerute de Legea 341/2004 în cunoştiinţă de cauză. Asociaţiile de revoluţionari cu mulţi membri sînt asociaţii în care standardele de intrare în asociaţie au fost foarte scăzute.

Fostul secretar de stat al SSPR Puiu Nicolae Fesan declara în 2008 că instituţia pe care o conducea are 9800 de procese legate de preschimbarea certificatelor (linc). Cele mai multe din aceste procese anume de asociaţia lui George Costin au fost deschise, a fost o modalitate de a pune presiune pe SSPR pentru a accepta eliberarea certificatelor. Spre exemplificare: vezi o listă de procese de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – secţia contencios administrativ şi fiscal (linc), unde într-o singură zi găsim 9 procese ale unor revoluţionari contra SSPR, toţi aceştia intentînd procesele prin mandatarul George Costin.

Acum George Costin va conduce SSPR şi va fi probabil în situaţia de a prezenta instanţelor de judecată poziţia acestei instituţii în procesele pe care tot George Costin le-a început, în calitate de reprezentant al asociaţiei „23 decembrie Metrou”. Apare astfel un conflict de interese. Rezultatul acestei situaţii va fi că şi acei doritori de certificate de revoluţionar (relativ puţini) care nu au încăput pe lista lui Adrian Viorel Nicolaescu din Monitorul Oficial nr. 467 bis vor obţine pînă la urmă certificatele. Dacă nu vor convinge CPRD, au calea instanţei de judecată, unde am îndoieli că SSPR le va opune rezistenţă, mai ales dacă fac parte din asociaţia lui Costin (că doar n-o să spună George Costin că vreunul din avizele date de el era nelegal). În sicriul ideii de verificare a certificatelor de revoluţionar şi de eliminare a impostorilor, de la care a pornit Legea 341/2004, a fost bătut un nou cui.

Pe acest blog, încă din 2008 am publicat articole în care mă refeream şi la domnul George Costin. Vă invit să urmăriţi emisiunea televizată „Căpuşele revoluţiei” cu fostul secretar de stat Puiu Nicolae Fesan şi cu liderul revoluţionar de la Bucureşti din 21 decembrie 1989 (iar apoi, în 1990, din Piaţa Universităţii) Dumitru Dincă:
Dumitru Dincă îl acuză pe George Costin
Fesan: Hrebenciuc şi Sechelariu au primit certificate de revoluţionar fără să ceară
Fesan: În jurul meu sînt numai falsuri, falsuri şi falsuri. Ţi-e groază să mai deschizi un dosar
450 luptători în Timişoara şi 12000 la Bucureşti
Mai citeşte, de asemenea:
1997: Organizaţia „Radio Libertatea 22” se retrage din Comisia pentru cinstirea eroilor revoluţiei
Blocul Naţional al Revoluţionarilor: Iliescu reales la al enşpelea congres

Un gând despre „George Costin, noul secretar de stat al SSPR

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.