„Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu” – impresii

Un film interesant, alcătuit din filmări de arhivă. Nu există nici un actor şi nici un comentariu propriu al regizorului sau realizatorului filmului, absolut tot filmul este o succesiune de imagini de arhivă cu şi despre Nicolae Ceauşescu.

Se începe cu procesul Ceauşescu, în care vedem vestita replică a fostului preşedinte „nu răspund decît în faţa Marii Adunări Naţionale”. Apoi Ceauşescu priveşte în sus şi se trece la nişte imagini de la moartea lui Gheorghe Gheorghiu Dej. Ni se sugerează (de spus nu ni se spune nimic de către regizor, în întreg filmul) că Ceauşescu, înaintea plutonului de execuţie, îşi reaminteşte propria sa viaţă.

Personal îmi place stilul acesta de a lăsa imaginile să vorbească de la sine, fără nici o explicaţie. După Ceauşescu care ajută la căratul sicriului cu Gheorghe Gheorghiu Dej şi ţine o cuvîntare omagială în amintirea răposatului, vedem apoi alte secvenţe din viaţa dictatorului. Regizorul Andrei Ujică a încercat să-şi închipuie ce anume şi-ar fi amintit Ceauşescu însuşi din propria-i viaţă atunci cînd ar fi făcut o recapitulare a acesteia, înaintea morţii.

Vedem imagini de arhivă de la întîlnirile lui Ceauşescu cu şefi de stat din Apus (Charles de Gaulle, Richard Nixon – care îl numeşte un mare lider, regina Angliei – cu care se plimbă în caleaşcă) şi din Răsărit (Mao Zedong, coreeanul Kim, Alexandr Dubcek, Mihail Gorbaciov). Deasemeni apar imagini cu familia Ceauşescu în ipostaze particulare – jucînd table, înotînd, la vînătoare. Sînt secvenţe interesante. În China (sau Coreea?) nu numai străzile dar şi balcoanele blocurilor de lîngă şoseaua pe care treceau maşinile oficiale sînt pline de oameni entuziasmaţi să-l vadă pe Ceauşescu – nu există nici măcar un singur balcon gol, e limpede că au fost aduşi oameni din alte cartiere ca să stea în balcoanele apartamentelor respective. În Coreea de Nord s-a pus la cale un imens spectacol în care mii de coreeni scriu cu trupurile lor diferite lozinci în limba română, într-o sincronizare perfectă şi tot acolo artişti coreeni cîntă muzică populară românească (simpatică coreeanca care cîntă „Românie, Românie, cît de dragă-mi eşti tu mie, c-am crescut în a ta glie”). Îl vedem pe Ceauşescu şi în Cehoslovacia, la o întîlnire cu Alexandr Dubcek, puţin înainte de invadarea acelei ţări de trupele Tratatului de la Varşovia. La o conferinţă de presă de acolo, cineva îi pune o întrebare lui Manea Mănescu (care-l însoţea pe Ceauşescu) şi acesta ţine să spună că întrebarea trebuia pusă şefului delegaţiei – un semn al slugărniciei caracteristică celor care îl înconjurau pe Ceauşescu. Vedem şi cuvîntarea lui Ceauşescu din august 1968, în care condamnă invadarea Cehoslovaciei (o puteţi vedea şi pe acest sait – linc), demonstraţii ale oamenilor muncii din România organizate de regimul comunist, întîmpinarea lui Ceauşescu cu pîine şi sare, Ceauşescu dînd indicaţii pentru sistematizarea Bucureştiului şi construcţia Casei poporului, alegerea sa ca preşedinte al RSR dar şi episodul confruntării cu Constantin Pîrvulescu de la congesul al 12-lea, pe care îl puteţi vedea mai pe larg decît în filmul lui Ujică pe acest blog (linc).

Retrospectiv privind, unele secvenţe sînt amuzante. De pildă, atunci cînd Ceauşescu spune că România se va întoarce la capitalism „cînd o face plopul pere şi răchita micşunele”. Lumea aplaudă, iar Ceauşescu adaugă: „Nu vă grăbiţi să aplaudaţi. Cu progresele geneticii, s-ar putea să apară plop care să facă pere şi răchită micşunele, dar noi nici atunci nu ne vom întoarce la ceea ce a fost”.

Filmul timişoreanului Andrei Ujică este un documentar care prezintă, inclusiv pentru cei care au trăit epoca Ceauşescu, multe filmări inedite din viaţa răposatului preşedinte. Cei pasionaţi de istorie în general, de perioada comunistă în special, vor găsi interesant acest film. Spectatorului nu îi este impusă o anumită interpretare a celor văzute ci este lăsat să tragă concluziile singur, de aceea filmul poate plăcea atît celor care-l urăsc pe Nicolae Ceauşescu cît şi celor care-l admiră.

Vezi alte păreri despre acest film şi filmuleţele de prezentare la „Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu – un film de Andrei Ujică” (linc)

Un gând despre „„Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu” – impresii

  1. Sper ca poporul roman va vedea ziua cand se va trezi din hipnoza si deruta in care a fost tinut de la sfarsitul anilor ’70 si pana astazi. Desi nu cred, sper.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.