A murit Mihai Chiţac

Fostul general Mihai Chiţac, degradat la gradul de soldat şi condamnat la 15 ani închisoare ca urmare a implicării în reprimarea revoluţiei din Timişoara, a murit în 1 noiembrie 2010 (ziua morţilor în Banat), anunţă ziarul „Evenimentul Zilei” (linc).

Vinovăţia lui Mihai Chiţac, ministru de interne la acea dată, cu privire la reprimarea revoluţiei de la Timişoara, a fost afirmată de Comisia Guvernamentală de Anchetă din 1990, care a şi propus trimiterea acestuia în judecată, alături de alţi doi generali – Victor Atanasie Stănculescu şi Ştefan Guşă. Deşi comisia guvernamentală respectivă a fost înfiinţată de primministrul Petre Roman, acesta nu a ţinut seama de recomandările acesteia şi a păstrat generalii incriminaţi în funcţii importante, desfiinţînd însă comisia care făcuse respectivele propuneri. Chiţac a avut funcţia de ministru de interne în primul guvern „revoluţionar” instaurat de FSN în decembrie 1989. A fost implicat şi în evenimentele din iunie 1990, care au fost declanşate anume de acţiunea în forţă a poliţiştilor din subordinea sa, în dimineaţa de 13 iunie 1990.

Proclamaţia de la Timişoara din 11 martie 1990 (linc) face referire directă şi neechivocă la Mihai Chiţac prin cuvintele: „La Timişoara nu s-a murit pentru ca (…) unul din participanţii la genocid să fie numit de către aceştia ministru de interne”. Păstrarea lui Chiţac în funcţia de ministru de interne hotărîtă de FSN a fost una din cauzele „destabilizării” din 1990.

Mihai Chiţac a fost învinuit de reprimarea revoluţiei şi de mişcarea CADA, pe punctul 4 a listei de revendicări a acesteia (linc) fiind inclusă şi pretenţia: „trecerea în rezervă a ministrului de interne, ca participant direct la acţiunile de represiune a demonstranţilor din Timişoara”.

Abia în 1997, după venirea la putere a CDR, generalii Mihai Chiţac şi Victor Stănculescu au fost trimişi în judecată. Ştefan Guşă murise între timp, de aceea n-a mai fost judecat.

Împreună cu Stănculescu, Chiţac a fost condamnat la 15 ani închisoare în 15 iulie 1999 (primă instanţă – Sentinţa nr. 9 a Curţii Supreme de Justiţie – secţia militară), condamnare confirmată la recurs, în 25 februarie 2000 (Decizia nr. 8 a Curţii Supreme – complet de 9 judecători). Revenirea la putere a lui Ion Iliescu a dus în 2001 la promovarea unui recurs în anulare de către procurorul general Tănase Joiţa (numit de Ion Iliescu; eu totuşi am impresia că pe recursul în anulare nu e semnătura lui Joiţa; am invocat la proces acest lucru cerînd constatarea nulităţii recursului în anulare dar aspectul nu a fost analizat de instanţă). Recursul în anulare a fost acceptat de secţiile unite ale Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (Decizia nr. 1/2004, existînd şi opinia separată a 4 judecători) care a trimis cauza la rejudecare. La rejudecare (isprăvită în 15 octombrie 2008) s-au menţinut pedepsele iniţiale de cîte 15 ani închisoare.

Ulterior, în ianuarie 2009, ÎCCJ a respins şi contestaţia în anulare (cale extraordinară de atac) a generalilor Chiţac şi Stănculescu

Pe acest blog am scris o mulţime de articole despre Mihai Chiţac, consider potrivit să reamintesc cîteva:
Generalii Mihai Chiţac şi Victor Stănculescu – cîte 15 ani închisoare
Istoria comisiei guvernamentale din 1990, care a propus trimiterea în judecată a lui Stănculescu şi Chiţac
Un ziarist de doi bani: Şerban Orescu de la „Ziua”
Asociaţia “21 Decembrie” Bucureşti: Deciziile Tribunalului Militar Teritorial Bucureşti referitoare la Chiţac şi Stănculescu sînt nule
Contestaţia în anulare a generalilor Chiţac şi Stănculescu – respinsă
Proclamaţia de la Timişoara
Procesul Stănculescu – Chiţac, CEDO şi greşeala lui Gyorgy Frunda
Fostul procuror Romeo Bălan: „Armata era prea puternică în primii ani după revoluţie pentru ca generalii să poată să fie anchetaţi”
Mihai Chiţac ar putea fi eliberat pe motive medicale
Dialog CADA – Gelu Voican (1): Lista de revendicări a CADA
Mihai Chiţac – scutit de plata despăgubirilor pentru victimele revoluţiei
– Pe pagina „Analize despre revoluţia din 1989” găsiţi o emisiune TV din 1999 consacrată condamnării (în primă instanţă atunci) a generalilor Chiţac şi Stănculescu, cu Adrian Păunescu, Sergiu Nicolaescu, Sorin Roşca-Stănescu, Marius Mioc, Şerban Săndulescu, Gelu Voican Voiculescu, Lorin Fortuna, Neculae Cerveni,

Mai citeşte:
A murit Valentin Ciucă, unul din cadavragiii revoluţiei din Timişoara
A murit Traian Vrăneanţu
A murit colonel (r) Marin Teodorescu

Un gând despre „A murit Mihai Chiţac

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.