Asociaţia „Memorialul Revoluţiei” – apariţii editoriale în 2010

Asociaţia „Memorialul Revoluţiei” din Timişoara, care conform legii 152/2000 este administratoarea Centrului Naţional de Documentare, Cercetare şi Informare Publică despre Revoluţia din Decembrie 1989, a editat în 2010 mai multe cărţi. Nu am avut timp să scriu nişte recenzii serioase pentru ele (îmi rezerv dreptul de a reveni), dar semnalez aceste apariţii editoriale celor interesaţi.

„O revoluţie, un Memorial” (editura Partoş, Timişoara) este cartea lui Lucian Vasile Szabo, în care este prezentat istoricul asociaţiei „Memorialul Revoluţiei” şi problemele cu care aceasta se confruntă. Este practic o carte de vizită a asociaţiei. Cîteva observaţii despre această carte le-am publicat deja la „Asociaţia Memorialul Revoluţiei – 20 de ani de la înfiinţare. Precizări despre culisele scrierii istoriei” (linc).

„Panică la Cotroceni” (editura Partoş, Timişoara) este titlul unui volum care readuce în atenţie publicistica răposatului George Şerban, autorul Proclamaţiei de la Timişoara (linc). Este vorba de articole publicate mai ales în ziarul „Timişoara”, deci puţin cunoscute celor din alte zone ale ţării. Articolele sînt din perioada 1990-1996 şi sînt publicate în ordine aproximativ cronologică (la sfîrşitul volumului această ordine nu mai e respectată). Selecţia celor publicate aparţine tot lui Lucian Vasile Szabo (membru fondator al ziarului „Timişoara”; după plecarea de la asociaţia Memorialul Revoluţiei a domnilor Miodrag Milin şi Adrian Kali, domnul Szabo pare să fi devenit principalul colaborator al asociaţiei pe partea publicistică – şi pînă acum n-a dezamăgit).

„Procesul de la Timişoara” – volumul IX (editura Partoş, Timişoara) este ultimul volum din seria celor care prezintă „procesul celor 25”, primul proces legat de revoluţia din Timişoara, cu cel mai mare număr de inculpaţi. Procesul Timişoara vol. 9Volumul este o sinteză a celorlalte 8 volume publicate anterior, seria respectivă prezentînd audierile martorilor de la proces, pe baza casetelor înregistrate de radio Timişoara. În acest volum-sinteză se prezintă rezumatul declaraţiilor de martor sau inculpat prezentate în extenso în celelalte 8 volume, redîndu-se fragmentele considerate mai importante. La acest volum am contribuit şi eu cu textul hotărîrii judecătoreşti din proces (inclusiv motivarea acesteia), text pe care îl publicasem deja în cartea „Curtea Supremă – Procesele Revoluţiei din Timişoara”. După o serie de 8 volume în care s-au prezentat declaraţiile din proces, era firesc ca volumul-sinteză să conţină şi hotărîrea instanţei. Cum aveam deja cules în computer tot textul acestei hotărîri, l-am transmis şi asociaţiei „Memorialul Revoluţiei”, care l-a inclus în acest volum, inclusiv cu notele mele de subsol.

Atentat împotriva revoluţiei„Atentat împotriva revoluţiei române” (editura Gutenberg Univers, Arad) este o antologie de publicistică timişoreană despre revoluţie alcătuită de acelaşi Lucian Vasile Szabo. Sînt prezentate articole scrise în perioada 1990-1992 de Duşan Baiski, Cornel Bogdan, Mariana Brandl-Gherga, Mariana Bucă-Cernicova, Iosif Costinaş, Ioan Crăciun, Petru David, Lia Lucia Epure, Lucian Ionică, Alexandra Indrieş, George Lână, Viorel Marineasa, Florian Mihalcea, Mircea Mihăieş, Ion Monoran, Doina Paşca-Harsanyi, Vasile Popovici, Marcel Sămânţă, Gheorghe Secheşan, Lucian Vasile Szabo, George Şerban, Marcel Tolcea, Daniel Vighi, Harald Zimmerman.

Procesul Nicu CeauşescuSeria „Documente ’89” începută cu procesul de la Timişoara continuă cu „Procesul lui Nicu Ceauşescu” (editura Gutenberg Univers, Arad) din care a ieşit recent de sub tipar primul volum (am înţeles că vor fi două, în total). Este vorba iarăşi de declaraţiile date în faţa instanţei şi înregistrate la acel moment de radio Timişoara, iar acum transcrise de asociaţia „Memorialul Revoluţiei”. Acest prim volum cuprinde rechizitoriul procuraturii, audierea inculpatului Nicu Ceauşescu şi a martorilor Ioan Radu, Nicolae Dochinoiu, Mircea Nicolae Suciu, Aurel Dragomir, Ioan Scărlătescu, Camil Stroia, Ioan Bodea, Tudor Postelnicu, Constantin Boşoteanu, Petrică Teodor, Nicu Silvestru, Iulian Rotariu şi Eugen Viorel Pescar.

Mass-media, represiune şi libertateSub coordonarea lui Lucian Vasile Szabo a apărut şi cartea „Mass-media, represiune şi libertate”, avînd subtitlul „Revoluţia de la Timişoara în presa locală, naţională şi internaţională” (editura Gutenberg Univers, Arad). Volumul cuprinde texte ale lui Lucian Vasile Szabo, Lucian Ionică, Mihaela Bădică, Anca Erena, Cosmina Buşeu, Gino Rado şi Cristina Iovanovici.

Tabloul apariţiilor editoriale din 2010 girate de asociaţia „Memorialul Revoluţiei” se cuvine completat cu cele 2 numere din acest an ale revistei „Memorial ’89” (numerele 6 şi 7 conform numerotării de la începutul editării Memorial 89 nr. 6acestei publicaţii), o revistă care-şi propune să analizeze ştiinţific revoluţia din 1989, avînd cam aceleaşi ambiţii cu revista „Clio 1989” a Institutului Revoluţiei Române (cu diferenţa că membrii „Memorialului Revoluţiei” nu au fost numiţi personal de Ion Iliescu, diferenţă care se observă şi în calitatea articolelor publicate). În numărul 2 (7) / 2010 al revistei „Memorial ’89” am publicat şi eu un articol – „Evacuarea sovieticilor din Bucureşti şi minciunile lui Alex Mihai Stoenescu”, care sintetizează lucruri pe care cititorii acestui blog le cunosc deja cu privire la miturile pe care ziarul „Adevărul” şi postul B1TV le-au răspîndit cu privire la implicarea sovieticilor în revoluţia română – vezi „Samoşchin: Cartianu minte de îngheaţă apele” (linc) şi articolul lui Vladimir Vedrashko şi Vadim Maliutin din Comsomolscaia Pravda din 11 februarie 1990 despre evacuarea cetăţenilor sovietici din Bucureşti (linc).Memorial '89 nr. 7 Redactor responsabil al revistei „Memorial ’89” este Gino Rado (vicepreşedinte al asociaţiei „Memorialul Revoluţiei”), iar în cele 2 numere din anul 2010 mai semnează: Dumitru Tomoni, Herta Muller, Titus Suciu (de vorbă cu Paul Goma), Georg Herbstritt (cercetător la Institutul Gauck din Berlin), Viorel Marineasa, Liza Kratochwill, Cristina Tudor, Cornel Seracin, Adina Hornea Abruda, Simona Mocioalcă, Daniel Vighi, Lucian Vasile Szabo.

O observaţie personală: Istoria asociaţiei „Memorialul Revoluţiei” se poate împărţi în 3 părţi: prima parte, a entuziasmului de început, cînd nu se primeau subvenţii de la bugetul statului iar domnul Traian Orban umbla să obţină sponsorizări de la diferite firme sau instituţii. A 2-a parte, după recunoaşterea asociaţiei ca administratoare a Centrului Naţional de Documentare şi Informare Publică despre revoluţia din 1989 prin legea 152/2000 şi ordonanţa de guvern care a precedat-o, şi în care s-au primit subvenţii de la stat care au fost folosite mai ales pentru consolidarea, repararea şi extinderea clădirii primite ca sediu. Bani foarte probabil irosiţi, fiindcă foştii proprietari au revendicat clădirea conform Legii 10/2001 şi vor beneficia astfel de investiţiile făcute de „Memorialul Revoluţiei”. Un proces este în curs pentru a recupera contravaloarea investiţiilor făcute, mi-a spus domnul Gino Rado, vicepreşedintele asociaţiei, dar reprezentantul foştilor proprietari a declarat că pe el nu-l interesează investiţiile făcute şi preferă să se dărîme ceea ce s-a construit în plus (un etaj şi mansardă la partea care nu e spre stradă). Dar tocmai această cerere de revendicare a clădirii de către foştii proprietari a deschis o a 3-a perioadă în istoria Memorialului: eforturile asociaţiei nu s-au mai concentrat pe repararea şi extinderea clădirii ci pe editarea unor publicaţii şi realizarea unor filme (linc) legate de revoluţia din 1989. Chiar dacă suma primită din bugetul statului este mult mai mică decît în trecut (şi mult mai mică decît suma primită de Institutul Revoluţiei Române, ca să facem o comparaţie), anume în perioada aceasta asociaţia are o activitate mai valoroasă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.