Tatulici & Tatomir – Povestea Timişorii (10). Guşă şi Stănculescu la proces

Un nou fragment din filmul „Povestea Timişorii” realizat de Mihai Tatulici şi Virgil Tatomir şi difuzat în 1991 la TVR. Aici sînt prezentate declaraţii date în procesul revoluţiei de la Timişoara („procesul celor 25”) de martorii Victor Stănculescu şi Ştefan Guşă şi declaraţii date pentru reporteri de inculpaţii Ion Corpodeanu şi Tinu Radu. Comentariile mele ulterioare sînt inserate cu litere cursive, între paranteze drepte.

Vezi şi primele 9 fragmente prezentate pe acest blog:
15 decembrie 1989
16 decembrie 1989
În jurul lui Tokes
Dezvoltarea mişcării revoluţionare în 16 decembrie 1989
Lupte între manifestanţi şi forţele de ordine
Calea Lipovei şi Girocului, 17 decembrie 1989
Groapa comună din cimitirul eroilor
Catedrală, 17-18 decembrie 1989
Recapitulare prima parte

Transcriere înregistrare:
00:00 General Ştefan Guşă (declaraţie în faţa instanţei): Vreau să precizez că după teleconferinţă…
00:03 Cornel Bădoiu (preşedintele completului de judecată): Da.
00:04 Ştefan Guşă: …secretarul Ion Coman mi-a spus: „Guşă, am primit ordin de la Bucureşti, se trage fără discuţie. Cît mai urgent să se facă ordine”.
00:12 General Victor Stănculescu (declaraţie în faţa instanţei): S-a tras în legitimă apărare de către miliţie, securitate şi forţele ale ministerului apărării naţionale.
00:19 Ion Corpodeanu: La fel ca în întreaga ţară unde s-a tras, respectiv Sibiu, Cluj, Bucureşti, şi în Timişoara a tras armata română. La Timişoara armata a fost condusă de: Victor Stănculescu, Guşe, Chiţac, Cîrneanu, Roşu, gen.., colonelul Zeca, colonelul Rotariu, maiorul Paul şi alţii. În Timişoara, în acele zile, din ordinul generalului Milea, a lui Stănculescu şi a lui Guşe, au fost aduse trei divizii care însumează 15000 de oameni, plus un regiment de paraşutişti, plus 42 de ofiţeri DIA în ţinută civilă. Care, cei de la DIA dacă vă interesează, au acţionat sub indicativul „Bucur – Bucureşti”, asta era parola lor de recunoaştere, sau Ionescu 1, 2, 3, 4, 5, iar paraşutiştii au avut ca indiator de cod „tîmplarul”. Tîmplarul 1, 2, 3, după cum erau ei. Atît securitatea cît şi miliţia nu s-au implicat. Noi am, în ziua de 17, cînd au fost cele mai dure evenimente în Timişoara, atît miliţia cît şi securitatea nu au fost în stradă.
01:44 Ştefan Guşă: Se trăsese în Timişoara la ordinul comandanţilor. De fapt, în situaţii de război, cînd soldaţii sînt atacaţi, nu se aşteaptă ordinul ministrului apărării naţionale sau ordinul şefului marelui stat major atunci cînd se atacă tehnica. Regulamentele militare sînt foarte limpezi. Cînd se atacă militarii sau se ia armamentul, se acţionează conform decretului. Nu era nevoie să li se dea un ordin precis.
02:05 Tinu Radu: În privinţa faptului că s-a tras dinspre grupuri de civili, e o informaţie pe care eu am primit-o telefonic, nu pot să spun de la cine fiindcă s-a întrerupt foarte repede legătura. În jurul orei 15,30, cînd cineva din oraş, din zona centrală, mi-a, probabil cineva care mă cunoştea, fiindcă m-a sunat direct pe telefonul din birou, mi-a spus că s-a tras şi au fost răniţi doi militari. [Conform declaraţiei lui Traian Orban (linc) pe care am publicat-o în 1995 în cartea „Revoluţia din Timişoara aşa cum a fost”, rănirea prin împuşcare a unor militari în Piaţa Libertăţii în 17 decembrie 1989 s-a petrecut cînd s-a deschis focul asupra manifestanţilor de către nişte inşi ieşiţi din clădirea garnizoanei, prilej cu care au fost împuşcaţi – probabil din greşeală – 2 ostaşi aflaţi în cordonul dispus în spatele mulţimii, faţă de cei care au tras] La circa 30 de minute după aceasta în zona pieţii Libertăţii, acolo unde se află sediul diviziei mecanizate numărul 18, garnizoana militară, s-a tras, domnu’ Tatulici. S-a tras mult şi au fost morţi şi răniţi. Şi se ştie foarte clar cine a tras. Au tras acei bravi ostaşi ai armatei române din cele două dispozitive, cu comandanţii lor în frunte. Şi sînt dovezi foarte clare, fiindcă la sosirea generalului Coman şi a celorlalţi generali pe aeroport, generalul Stănculescu, Guşă, Chiţac, pe aeroport comandantul diviziei, locotenentul-colonel Zeca le-a raportat că au deschis focul fiindcă au trebuit să oprească intrarea civililor în comandament. Acolo a fost împuşcată soţia actualului deputat Bărbat [Lepa Bărbat, ucisă, arsă la crematoriu], acolo a fost rănit deputatul Bărbat Vasile, deputat în parlament [împrejurările rănirii fostului deputat  Bărbat au fost deja prezentate pe acest blog (linc)]. Şi se ştie foarte clar, rezultă foarte clar din declaraţii că s-a tras din unitatea, din cele 2 unităţi militare. Şi trebuiesc întrebaţi generalul Stănculescu, generalul Guşe, colonelul Zeca, fiindcă ei pot da foarte clar, ei au primit ordin. Există, domnu’ Tatomir, dovezi foarte clare că armata română, armata a primit ordin la ora 13 să se înarmeze. De exemplu, dintr-un document de la regimentul din Buziaş rezultă foarte clar, document oficial, ştampilat, semnat, că în 17, la ora 13,30, generalul Hortopan verifica dacă au luat muniţia. Această unitate trebuia să se deplaseze la Timişoara. Deci verifica dacă au luat muniţia. Ordinul deci îl dăduse anterior, cînd verifica. În privinţa unităţii noastre s-a primit ordin de înarmare în momentul în care, după incendierea comitetului judeţean de partid Timiş s-au primit date că o parte din demonstranţi doresc să se îndrepte către sediul inspectoratului pentru a-l ataca în vederea eliberării celor arestaţi în noaptea de 16/17, şi v-am spus din ce categorie erau cei 80 de inşi arestaţi în noaptea de 16/17. S-a primit armament numai pentru apărarea unităţii conform planului de apărare al unităţii.
04:52 Victor Stănculescu: Eu aş dori să nu continuăm această problemă într-o şedinţă publică pentru că interesele statului şi acuma au în vedere că o asemenea acţiune nu poate să fie încheiată cu (neînţelegibil)

(va urma)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.