Tatulici & Tatomir – Povestea Timişorii (12). Răniţi împuşcaţi în spitalul judeţean?

Un nou fragment din filmul „Povestea Timişorii” realizat de Mihai Tatulici şi Virgil Tatomir şi difuzat în 1991 la TVR. Comentariile mele sînt cu litere cursive, între paranteze drepte.

Vezi şi primele 11 fragmente prezentate pe acest blog:
15 decembrie 1989
16 decembrie 1989
În jurul lui Tokes
Dezvoltarea mişcării revoluţionare în 16 decembrie 1989
Lupte între manifestanţi şi forţele de ordine
Calea Lipovei şi Girocului, 17 decembrie 1989
Groapa comună din cimitirul eroilor
Catedrală, 17-18 decembrie 1989
Recapitulare prima parte
Guşă şi Stănculescu la proces
Amintiri din arest

Transcriere înregistrare:
0:00 Comentariu Mihai Tatulici: Aceste e traseul pe care au fost duse cadavrele în morgă. Aici s-au petrecut în noaptea de 17-18 scene pe care puţini le-au povestit, deşi sînt încă mulţi care le ştiu. Spitalul este înconjurat de forţe militare. În noaptea de luni spre marţi, 18 spre 19 decembrie, cadavrele dispar. De marţi dimineaţă dispar şi toate fişele şi foile protocoalelor operatorii, ridicate de direcţia spitalului ş predate unor civili. Doi procurori încept anchetarea răniţilor, fără martori. Şi astăzi spitalul resimte dramele de atunci. E motivul pentru care s-a instituit comisia profesională a cadrelor medicale. Ne vorbeşte preşedintele ei.
0:45 Marius Nicolcioiu: Personalul medico-sanitar, absolut în întregime, şi-a făcut datoria cu multă abnegaţie şi devotament, ori de cîte ori a fost cazul.
0:56 Mihai Tatulici: Dincolo de această constatare care ar mai putea spăla din folclorul care există în jurul spitalului judeţean, mai există şi semne de întrebare?
1:07 Marius Nicolcioiu: Sigur. Există unele semne de întrebare şi poate aceasta a fost şi motivul pentru care s-a instituit această comisie. Există unele semne care arată că o parte din personalul medical a colaborat cu organele conducerii de securitate, şi există de asemenea unele elemente care pledează pentru ceea ce în opinia publică este împuşcarea unor răniţi în interiorul spitalului.
1:39 Mihai Tatulici: Aveţi un caz mai clar, mai concludent?
1:42 Marius Nicolcioiu: Da. Credem că este un caz care este foarte bine cercetat, în sensul că l-am putut urmări de la locul unde a fost accidentat pînă cînd a dispărut din spital, împuşcat, împuşcat în cap. Cazul Tăşală Romulus [de fapt Remus; acest caz a fost investigat de mine, iar documentele strînse au ajuns şi la comisia condusă de doctorul Nicolcioiu. Pentru mai multe amănunte vezi articolul „Cazul Remus Tăşală” (linc)].
1:59 Mihai Tatulici: Aveţi convingerea sau bănuiala că fiul a fost împuşcat în spital?
2:05: Vasilica Tăşală [mamă]: Da, numai acolo. Păi nu văd pe altă parte unde, că dacă în salvare a fost însoţit de prieteni şi l-a lăsat viu şi doctorii le-a spus că intră în operaţie şi îi salvat, cum pot eu altceva să nu cred că acolo l-au omorît? Că l-a găsit brancardierul deja la 7 cînd el s-a dus, l-a găsit deja împuşcat şi-n cap.
2:24 Comentariu Virgil Tatomir: Cazul martirului Marian Remus Tăşală este unul dintre cazurile neelucidate din acest spital. El s-ar fi putut rezolva pînă acum printr-o simplă deshumare autorizată. Avem semnale că se va face [nu s-a făcut]. Dacă se va confirma împuşcarea în cap, atunci justiţia va avea un element de netăgăduit că în acest spital, dincolo de dăruirea cu care s-au ocupat de răniţi cadrele medicale, s-au întîmplat şi lucruri groaznice. Nu numai eroii care zac acum în cimitir au dreptul la adevărul întreg, dar şi cei scăpaţi ca prin minune şi care au rămas poate traumatizaţi psihic. Cum altfel am putea considera cazul unui student rănit, pus în liftul care ducea spre morgă dar recunoscut de o soră medicală că este încă viu şi astfel salvat? El n-a venit la întîlnirea cu noi. Se teme.

(va urma)

Mai jos, nişte documente din dosarul Tăşală pe care l-am predat atît procuraturii cît şi comisiei de cercetare a evenimentelor din spitalul judeţean.

Fotografie a lui Remus Tăşală înainte de îngropare. Se observă rana de la frunte

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.