A murit Nicolae Bădilescu

Nicolae (Neculae) Bădilescu, unul dintre membrii Frontului Democratic Român înfiinţat în timpul revoluţiei din Timişoara, imediat după revoluţie fondator (alături de Dan Mîndrilă) al gazetei (In)amicul public nr. 1, ziar care, printre primele, s-a ocupat de dezvăluirea celor care au participat la reprimarea revoluţiei, a murit. N-am aflat vestea la momentul respectiv, dar în „Renaşterea Bănăţeană” din 2 decembrie 2010 este anunţat parastasul de 6 săptămîni de la moartea acestuia, care va avea loc sîmbătă 4 decembrie, ora 16 la biserica studenţilor. Dumnezeu să-l odihnească!

Născut în 11 aprilie 1937 la Ghimpaţi, jud. Giurgiu, Neculae Bădilescu a studiat la Facultatea de Medicină din Timişoara, fără să isprăvească studiile. Poet, a publicat primele poezii în 1967 în revista “Familia”. A debutat editorial în 1978 cu volumul “Mersul pe mare”. A mai publicat următoarele volume de poezii: “Iarbă fără memorie” (1979), “Albade” (1980), “Albastru absolut” (1981), “Zar” (1989), “Planetă imaginară” (2003), “Adîncul marelui mister” (2002). Sait personal, unde puteţi citi şi poeziile sale: http://www.nicolaebadilescu.ro/

În înregistrările audio din timpul revoluţiei timişorene pe care le găsiţi pe acest blog în cadrul paginii „Revoluţia din Timişoara în înregistrări audio-video”, se aude şi glasul lui Nicolae Bădilescu. L-am cunoscut personal pe domnul Bădilescu datorită acestor înregistrări, am fost la el acasă ca să mă ajute să identific persoanele ale căror glasuri se auzeau acolo. N-a izbutit să facă prea multe identificări, timpul lung scurs de la evenimente spunîndu-şi cuvîntul. L-am întrebat cu acel prilej şi despre fostul său coleg de revoluţie şi de presă post-revoluţionară Dan Mîndrilă şi de revista (In)amicul public nr. 1. Domnul Bădilescu avea o părere proastă despre Mîndrilă, cu care se certase pe probleme de bani rezultaţi din acea revistă.

Pe lîngă „(In)amicul public nr. 1”, Nicolae Bădilescu a fost secretar de redacţie şi la alte publicaţii timişorene ale anului 1990: Gazeta de Vest, Victoria (periodic al Frontului Democratic Român). A colaborat şi la ziarul „Timişoara”.

În raportul de activitate  pe 2009 al Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (linc), la pagina 53 poziţia 28 este menţionat că CNSAS avea un proces în curs de soluţionare la Curtea de Apel Bucureşti, dosar 11826/2/2009 cu Bădilescu Neculae, deţinător al titlului de revoluţionar, pentru stabilirea calităţii de colaborator al securităţii. Practica judecătorească curentă este că acţiunile CNSAS sînt respinse în caz că a survenit moartea celui despre care se doreşte constatarea calităţii de colaborator al securităţii, fiindcă persoana respectivă nu se mai poate apăra.

Nicolae Bădilescu a descris pe larg activitatea sa în revoluţie într-o carte a lui Titus Suciu – „Lumea bună a balconului”. Este acolo un episod care, privit retroactiv şi cunoscînd afirmaţiile CNSAS, ar putea avea legătură cu calitatea de colaborator al securităţii. Voi reveni.

Vezi şi:
– înregistrare audio din timpul revoluţiei în care se aude glasul lui Nicolae Bădilescu: Timişoara 20 decembrie 1989: Ţara are la putere filozofi, dar ce folos? Că-n piaţă nu se găsesc cartofi
– Lista membrilor comitetului FDR citită în 20 decembrie 1989 citită în faţa mulţimii din Piaţa Operei: Timişoara, 20 decembrie 1989. Comitetul FDR; zvonuri: Întreaga ţară s-a ridicat; S-ar putea ca mişcarea să fie controlată de securitate; Ordinele generalului Stănculescu

2 gânduri despre „A murit Nicolae Bădilescu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.