Nicolae Trifon Toma: Revoluţia din Lugoj. 21 decembrie 1989

Continui prezentarea evenimentelor din decembrie 1989 din Lugoj, pe baza celor scrise de domnul Nicolae Trifon Toma pe saitul revoluţiei lugojene (linc). Astăzi prezint descrierea zilei de 21 decembrie 1989, a 2-a zi de revoluţie în acest oraş bănăţean.

Lugoj, 21 decembrie 1989

Cîţiva oameni inteligenţi şi-au dat seama că în ziua de 20 decembrie 1989 s-au făcut o mulţime de greşeli. Cel mai important a fost lipsa unor lideri care să coordoneze mişcarea de protest. Iosif Kovacs, de la IURT, a avut iniţiativa şi a adunat în jurul lui un grup de bărbaţi, cu certe calităţi de lideri şi au stabilit împreună strategia manifestărilor din ziua de 21 decembrie 1989.
De dimineaţă, începînd cu orele 6.00, în cele mai importante întreprinderi din oraş, s-au prezentat grupuri de persoane, care chemau la Revoluţie. Acolo unde nu au găsit înţelegere la şefi au trecut şi la ameninţări. La IPC Mondial, fiindcă şefii s-au opus s-au trecut la ameninţări directe cu deconectarea energiei, a gazului şi chiar a sabotării cuptoarelor, care ardeau faianţa şi obiectele sanitare.
În mod organizat s-a oprit lucrul, s-au stabilit echipele care vor păzi fabricile şi coloanele din fiecare întreprindere au ieşit în stradă şi au pornit spre centrul oraşului. Cea de la Mondial s-a unit cu cea de la IUPS şi amîndouă cu cea de la IURT. Între timp li s-au alăturat un grup numeros de la TCM Lugoj şi Abator.
Un lucru demn de luat în seamă este faptul că apar pentru prima dată banderolele, de culoare albastră, pe care le poartă pe braţ unii dintre organizatori, iar din 22 decembrie 1989, aceste banderole sînt tricolore.
În faţa unităţilor militare de pe Calea Timişorii demonstranţii sînt întîmpinaţi de ofiţerul Mircea Mîndru, care prin megafon le atrage atenţia să fie paşnici. Această coloană avea deja aproape de două mii de persoane, bărbaţi, femei, tineri şi chiar copii, care mărşăluiau cerînd libertate, pîine şi o viaţă mai bună.
La UNIC, pe picioarele unei macarale, în dreptul Băncii Ţiriac, pentru prima dată ia cuvîntul un lider în faţa mulţimii. Iosif Kovacs, asistat de Mihai Săndulescu spune cîteva cuvinte emoţionante, istorice, care sunau cam aşa : “Tu eşti român, el este sârb, ea este germană, eu sînt maghiar, dar să nu uităm un singur lucru, toţi sîntem lugojeni !”.
Atunci s-a stabilit şi direcţia de deplasare. Demonstranţii vor merge la casa unde trebuia să se căsătorească Valentin Rosada, în apropierea Stadionului, pe strada Rahovei, apoi se vor întoarce şi se vor opri la Primărie. În dreptul fostului birt “Cocoşul de aur” s-a făcut joncţiune cu o coloană mare de la ITL – A şi în uralele mulţimii s-au scandat “Jos comunismul !”, “Jos Ceauşescu !” etc.
În faţa porţilor, bătrîni cu ochii în lacrimi priveau şi nu le veneau să creadă că ceea ce văd e real. Cîte-o bătrînă binecuvînta şi se ruga cu voce tare ca Dumnezeu să le dea sănătate şi mai ales să cadă Ceauşescu. În dreptul Bisericii Catolice de pe str. Bucegi, Marius Kurin a sărit gardul şi cu acceptul prelaţilor a tras clopotele. Întreaga mulţime de oameni au îngenunchiat şi au fost evocaţi eroii noştri.
În acele clipe extraordinare, majoritatea au simţit prezenţa lui Dumnezeu şi cu sinceritate i-au invocat puterea şi mai ales înţelegerea faţă de acest act de dreptate socială.
De peste tot apar oamenii de toate vîrstele, care se alipesc strigînd neîncetat “Ori învingem, ori murim !”. Din cînd în cînd se făcea apel la cei care priveau: “Şi voi sînteţi români !” şi de foarte multe ori avea rezultate uluitoare.
După mai multe opinii erau peste opt mii de oameni, dar eu înclin să cred că numărul lor era în jur de zece mii.
În apropiere de Stadion, coloana de demonstranţi au luat-o la dreapta şi pe o străduţă, unde trebuia Valentin Rosada să se căsătorească, se ţin cîteva momente de reculegere şi apoi se îndreaptă spre direcţia finală, Primăria municipiului Lugoj. Deja se asigura sonorizarea în Piaţa Revoluţiei şi iau cuvîntul primii lideri. Au vorbit mai multe persoane, altele cu rost, altele fără, dar toate au evocat eroii noştri şi mai ales s-a pus problema celor arestaţi în noaptea de 20-21 decembrie 1989.
Atunci au vorbit la tribună Kovacs Iosif, Doru Ursulescu, Gheorghe Burada, Marius Kurin şi alţii. Practic nu era o disciplină şi putea să vorbească oricine avea curajul să spună despre ceea ce simte în aceste clipe de adîncă istorie trăită.
Atunci a apărut la balcon Ileana Chirculescu şi discursul ei fulminant i-a atras un val de simpatie. Despre această femeie, care a apărut de nu se ştie unde şi a catalizat Revoluţia din Lugoj circulă tot felul de zvonuri, unele mai gogonate decît altele.
Tot atunci, în aceeaşi zi, s-a mai stabilit, ca a doua zi să se deplaseze la unităţile militare, pentru a cere în numele oraşului fraternizarea cu forţele armate.

(va urma)

Mai citeşte:
Revoluţia din Lugoj – un loc unde s-a aflat cine a tras. „Nu mai puteam suporta conţinutul lozincilor strigate de mulţime împotriva lui Ceauşescu”
Nicolae Trifon Toma: Revoluţia din Lugoj. 20 decembrie 1989

2 gânduri despre „Nicolae Trifon Toma: Revoluţia din Lugoj. 21 decembrie 1989

  1. Toma Trifon Nicolae e unul dintre putinii lugojeni ce spune lucrurilor pe nume,in ciuda amenintarilor si a presiunilor politice.

  2. Iarasi minciuni; in 21 pe la orele 8 s-a iesit afara din unitati -dupa ce in prealabil s-a stabilit prin discutii purtate de BG cu persoane din IURT si IPC -kOVACSY a iesit de la IURT cu vre0 30 persoane pe poarta 2 iar eu cu alte 40 persoane am iesit de la IUPS-ne-am unit in drum spre IPC- dela cantina IURT s-a luat un steag de catre CIPI si am dat jpos stema de pe el- ne-am deplasat la IPC portarul a deschis bariera si am intrat in inreprindere unde ne asteptau catva muncitori vreo 15-20 cu ei am plecat mai departe si pe drum s-au mai adunat .Kurin nu a sarit niciun gard clopotele le-a tras cineva di nauntru. Kurin nu a apucat sa sara gardul. Dar il intreb pe toma -cu aceasta ocazie- unde se afla el?? Eu stiu unde ma aflam si cu mine altii.Dar el unde se afla ? Nu spune in carte ! oare de ce? Mai departe confunda ziua de 22 cu 21. Pe balcon in 21DEC 89 A URCAT SI VORBIT DOAR ;BOT GHE. KOVACSY IOSIF(CIPI) STANDOLARIU VALENTIN RADU si ILEANA CHIRCULESCU.PUNCT! Cu stima !

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.