Dialogul Ghiţeanu-Voinea în care cică Dan Voinea confirmă dezvăluirile lui Mărieş

Înregistrarea audio a dialogului dintre ziaristul Marian Ghiţeanu şi fostul procuror militar Dan Voinea se poate asculta pe saitul e-politic.ro (linc). Dau mai jos transcrierea înregistrării. E un caz de manipulare pentru manualele de jurnalism cum dintr-un dialog în care Voinea spune că abia acum a aflat de pretinsul decret de comutare a pedepsei cu moartea a soţilor Ceauşescu se poate trage concluzia că Voinea „confirmă” existenţa decretului (aşa e prezentată chestia pe saitul asociaţiei 21 Decembrie – linc). A se remarca întrebările jurnalistului de felul „bănuiţi că… ?” şi amestecarea de către Dan Voinea a pretinsului decret de comutare a pedepsei cu moartea cu cel de constituire a tribunalului extraordinar care i-a judecat pe soţii Ceauşescu, acest din urmă decret fiind cunoscut de mult şi necontestat. Urmăriţi deosebirea între faptele concrete la care se referă Voinea şi presupunerile pe care le face la cererea expresă a ziaristului. Am inserat unele comentarii cu litere cursive, între paranteze drepte.

Transcriere înregistrare:
Dan Voinea: … [înregistrarea începe abrupt, nu se ştie la care întrebare răspundea Voinea] a scris-o, dar n-a dat-o.
Marian Ghiţeanu: A scris-o, ştiaţi de lucrul ăsta în momentul în care a avut loc procesul?
Dan Voinea: Ştiam, da, ştiam ceva [acest „ştiam ceva” e în contradicţie cu „acum am aflat şi eu” care apare mai jos. Se foloseşte un limbaj ambiguu, ce înseamnă acel „ceva” pe care-l ştia nu e explicat], dar n-a dat-o publicităţii niciodată. Nu şi-a produs efectul. Graţierea, pe vremea aia era de competenţa preşedintelui.
Marian Ghiţeanu: Aşa. Bun. Şi atunci de ce a fost, tehnic şi juridic, cum de el, preşedintele interimar atunci a dat un decret de comutare a pedepsei capitale în pedeapsa cu închisoarea pe viaţă, iar acest decret n-a fost pus în aplicare?
Dan Voinea: Păi da… nu ştiu ce a avut în cap. Eu n-am participat niciodată la discuţiile lor de la ministerul apărării. Nouă nu ne-au spus niciodată că-i execută, de exemplu, deci cu  noi n-au discutat aspectul ăsta. Şi el a vrut probabil să-l aibă pregătit pentru ceva. După ce l-a scris a avut în vedere ceva, dar nu-mi dau seama ce. Nu ştiu, n-am discutat cu nimeni lucru ăsta.
Marian Ghiţeanu: Dar atunci la completul din care făceaţi parte, acest document n-a ajuns?
Dan Voinea: Nu, nu, n-a ajuns niciodată.
Marian Ghiţeanu: Cînd aţi aflat de existenţa lui, să spun aşa, dumneavoastră ca fost acuzator public?
Dan Voinea: Acuma am aflat şi eu, acum am aflat şi eu.
Marian Ghiţeanu: Acum aţi aflat!
Dan Voinea: Da, da.
Marian Ghiţeanu: Cine ar mai fi putut şti, domnule general, de documentul ăsta?
Dan Voinea: Păi, cine a fost în anturajul lui, Voican Voiculescu, Petre Roman… Erau împreună cînd au scris şi, cînd au scris şi constituirea tribunalului militar. [atît Gelu Voican cît şi Petre Roman au infirmat că ar şti de documentul ăsta – vezi Evenimentul Zilei (linc)]
Marian Ghiţeanu: Aha. Da, da, da.
Dan Voinea: Îs două documente: este cel care…, documentul de înfiinţare a tribunalelor militare şi documentul de…, ăsta. E acelaşi scris, aceeaşi semnătură, am înţeles.
Marian Ghiţeanu: Cînd a fost înfiinţat, cînd s-a dat decretul de înfiinţare a tribunalului militar excepţional?
Dan Voinea: Douăş… (neînţelegibil)
Marian Ghiţeanu: Cît?
Dan Voinea: În 24.
Marian Ghiţeanu: În 24, da. Interesant este, bănuiţi că generalul Victor Atanasie Stănculescu ştia la momentul ăla în care era prezent în sala procesului de acest decret?
Dan Voinea: Toate astea s-au întîmplat în biroul lui. Că Iliescu, în loc să se ducă la ministerul apărării să-l aresteze pe Stănculescu pentru ce făcuse la Timişoara, s-a dus şi a aranjat cu el cum să ia puterea mai departe.
Marian Ghiţeanu: Aha, am înţeles.

Un gând despre „Dialogul Ghiţeanu-Voinea în care cică Dan Voinea confirmă dezvăluirile lui Mărieş

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.