Tatulici & Tatomir – Povestea Timişorii (14). Claudiu Iordache despre 18 decembrie 1989 (video)

Un nou fragment din filmul „Povestea Timişorii” realizat de Mihai Tatulici şi Virgil Tatomir şi difuzat în 1991 la TVR. Comentariile mele sînt cu litere cursive, între paranteze drepte.

Vezi şi primele 13 fragmente prezentate pe acest blog:
15 decembrie 1989
16 decembrie 1989
În jurul lui Tokes
Dezvoltarea mişcării revoluţionare în 16 decembrie 1989
Lupte între manifestanţi şi forţele de ordine
Calea Lipovei şi Girocului, 17 decembrie 1989
Groapa comună din cimitirul eroilor
Catedrală, 17-18 decembrie 1989
Recapitulare prima parte
Guşă şi Stănculescu la proces
Amintiri din arest
Răniţi împuşcaţi în spitalul judeţean?
Furtul cadavrelor

Transcriere înregistrare:
0:00 Claudiu Iordache: Dimineaţa m-am dus la institutul de proiectări unde lucram, un institut plasat el însuşi în centrul oraşului. Mi-am dat seama de felul în care arăta acest centru. Într-adevăr, era dat peste cap, trupe peste tot. Am ajuns la institut. Cîteva ore mai tîrziu directorul acestui institut, doctorul Roth, fost membru al Marii Adunări Naţionale, un funcţionar politic comunist de rang important în nomenclatura locului, care ne-a adunat într-o şedinţă unde a încercat să ne convingă că de fapt Timişoara a fost supusă unui atac al huliganilor şi al agenţilor străini şi că s-a reacţionat după cum a pretins situaţia creată. Erau cîteva sute de colegi acolo. Dumneavoastră îmi cereţi să vă spun.
0:57 Reporteriţă: Da, vă rog.
0:58 Claudiu Iordache: Am, m-am ridicat şi i-am spus acestui om că nu este adevărat, că acolo a fost împuşcat poporul român, că astfel de incidente ar fi putut fi ocolite dacă nu ar fi existat aroganţa autorităţilor comuniste, că aproape ele şi-au dorit un astfel de incident, că în jurul meu cu o zi în urmă au murit oameni şi că eu nu pot uita asta şi că nimeni nu mai poate uita asta din acest moment şi că ceea ce doreau ei să ne impună punctul lor de vedere nu mai, nu poate fi susţinut de nimeni. Am cerut un moment de reculegere pentru cei împuşcaţi pe străzile Timişoarei şi spre fericirea, bucuria mea extraordinară, colegii mei m-au urmat, s-au ridicat în picioare, au ţinut acest moment de reculegere. Acest om a încercat să riposteze, exact în momentul în care pe strada Paris s-au auzit rafale. I-am cerut acestui director de institut să asculte rafalele, pentru că aceste rafale îi dădeau răspunsul la neînţelegerea dintre el şi mine. Sigur că m-am aşteptat la represalii, fiindcă era o fiinţă foarte importantă, v-am spus, în aparatul de partid. El se pare că a făcut cîteva consultări, a considerat că nu e momentul să intervină atunci, cert este că din acel moment foarte mulţi colegi din institut au avut încredere. În ziua de 20 dimineaţa, atunci cînd s-a aflat că fabricile vor ieşi spre centrul oraşului mi-au cerut să ies împreună cu ei.
2:25 Comentariu Mihai Tatulici: Cazul Claudiu Iordache e notoriu, dar nu e izolat. Au existat în mai toate întreprinderile Timişoarei oameni sau grupe de oameni care începuseră să spună ce gîndesc. Chiar riscînd măsuri represive, oricînd posibile atunci. A analiza Timişoara astăzi pentru faptele de atunci înseamnă să ne amintim că noi, la Bucureşti, de exemplu, ascultam cu frică Europa liberă. Şi atît. Ceauşescu era la putere şi Timişoara nu i se mai supunea. Din aceste opoziţii individuale sau de grup mic, s-a născut uriaşa ieşire din 20 decembrie 1989. Nu mai erau mii, erau peste 100000. Drumul era fără întoarcere. Şi pentru asta trebuie să mulţumim Timişoarei.

(va urma)

4 gânduri despre „Tatulici & Tatomir – Povestea Timişorii (14). Claudiu Iordache despre 18 decembrie 1989 (video)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.