Alex Mihai Stoenescu şi Securitatea

Actualizare: Alex Mihai Stoenescu este membru în consiliul de redacţie al revistei „Vitralii – lumini şi umbre”, editată de Asociaţia Cadrelor Militare în Rezervă şi Retragere din Serviciul Român de Informaţii (preşedinte col. Filip Teodorescu), cu sprijinul financiar al SRI, scria „Jurnalul Naţional” din 27 ianuarie 2010 (linc). Respectiva revistă califica CNSAS drept instituţie „bugetivoră”, a cărui funcţionare „comportă costuri uriaşe, materiale şi morale, cu atît mai apăsătoare pe fond de criză”. Instituţia, se spune într-un Apelul publicat în paginile revistei, sfidează Constituţia României, Convenţia pentru apărarea drepturilor omului şi libertăţilor individuale, relata „Jurnalul Naţional” despre atitudinile cetăţeneşti ale revistei în a cărei redacţie activează Alex Mihai Stoenescu.

Ion Cristoiu (vîrful de lance al campaniei de falsificare a istoriei revoluţiei – linc): „A. M. Stoenescu, cel mai bun specialist al nostru despre evenimentele din decembrie 1989” („Jurnalul Naţional”, 23 octombrie 2009 – linc)

Colegiul CNSAS a hotărît să trimită în instanţă constatarea sa conform căreia Alex Mihai Stoenescu a fost colaborator al securităţii. Stoenescu e autorul mai multor cărţi despre revoluţie precum „Istoria loviturilor de stat în România” (două dintre volume se referă la revoluţia din 1989), „Interviuri despre revoluţie”, „În sfîrşit, adevărul” (dialog cu Victor Atanasie Stănculescu) sau „De la regimul comunist la regimul Iliescu” (dialog cu Virgil Măgureanu) şi mentorul campaniilor publicistice despre revoluţie de acum cîţiva ani la „Jurnalul Naţional” şi Marius Tucă show – Antena 1 (campanie care mi-a inspirat cartea „Revoluţia din 1989 şi minciunile din Jurnalul Naţional”) şi, mai recent de la „Adevărul” – B1TV, campanii care au fost pe larg comentate pe acest blog (vezi pagina „Analize despre revoluţia din 1989”).

După 1989, explică ziarul „Puterea”, Stoenescu a fost secretar general de redacţie la revista literară a foştilor deţinuţi politici din România – „Viitorul românesc”. Apoi a fost consilier de presă la MApN şi şef al Biroului de informare internaţională a MApN. În 1997 a ajuns subsecretar de stat în guvernul CDR la Departamentul Informaţiilor Publice, iar apoi şef al Direcţiei de Relaţii Publice a Armatei. Între 2003 şi 2004 a fost director adjunct al Teatrului Naţional. În politică a fost unul dintre fondatorii Uniunii Forţelor de Dreapta, a trecut pentru puţin timp prin PNL, iar apoi a ajuns în Partidul Noua Generaţie.

Colaborarea lui Alex Mihai Stoenescu cu securitatea fusese recunoscută de el însuşi, dar acesta spusese că se rezumase doar la probleme tehnologice legate de un utilaj din Occident care a fost adus în România. Se pare însă că e vorba de mult mai mult.

Ziarul „Puterea” (linc), într-un articol de Cristian Andrei, ne oferă amănunte:

Alex Mihai Stoenescu a primit bani în timpul regimului comunist pentru informaţiile oferite Securităţii, el fiind lăudat pentru “pasiunea şi priceperea” cu care şi-a îndeplinit misiunile. Recrutat în 1984 sub numele conspirativ “Gavrilescu Adrian”, Stoenescu a dat peste 70 de note informative. Pe baza acestor date, Colegiul CNSAS a decis să trimită în instanţă dosarul istoricului pentru a se stabili calitatea de colaborator al fostei Securităţi. Cazul se va judeca la Curtea de Apel Bucureşti, secţia contencios administrativ.

Stoenescu a fost verificat în calitate de prim-vicepreşedinte al Partidului Noua Generaţie, la solicitarea lui Claudiu Iordache. Conform datelor din dosarul său, recrutarea s-a produs la 29 martie 1984, iar numele de cod sub care s-a semnat angajamentul la Securitate a fost “Gavrilescu Adrian”. Apreciat de organele represive ale regimului comunist pentru “priceperea şi pasiunea” cu care îşi duce la îndeplinire misiunile, Stoenescu a dat peste 70 de note informative.  „În perioada care a trecut de la recrutare, informatorul a desfăşurat o activitate informativă corespunzătoare, desfăşurată cu pricepere şi pasiune concretizată în 43 de informaţii scrise”, se arată într-un raport al ofiţerilor de Securitate, iar mai tîrziu este evaluat drept „deosebit de dotat pentru activitatea de culegere de informaţii, cu spirit de iniţiativă şi multă promptitudine în îndeplinirea sarcinilor trasate, a furnizat în baza instructajelor periodice făcute un număr de 56 de materiale scrise, referitoare la starea de spirit din obiectivul în care lucrează, precum şi Institutul de Avioane Bucureşti, persoane aflate în atenţia noastră”.

Recompensa financiară

Activitatea sa a fost recompensată de trei ori cu suma de 500 de lei în perioada 1984-1986. Iată cum povesteşte unul dintre ofiţerii de Securitate o acţiune de-a lui Alex Mihai Stoenescu, din 12 aprilie 1984. „În dimineaţa zilei de 12.04.1984, la ora 9.50, a surprins, în dreptul agenţiei CEC din Piaţa Amzei, un individ care fotografia cozile la diferite magazine. Sursa l-a urmărit pe individ şi i-a reţinut semnalmentele, după care s-a deplasat rapid în dreptul cofetăriei Casata, unde a făcut cunoscute cele văzute unui sergent major de miliţie aflat în misiune. Împreună cu acesta, sursa şi alţi lucrători de miliţie, precum şi un ofiţer M.I. au pornit în căutarea individului, cercetînd magazinele şi toate unităţile comerciale din zonă. La ora 10.30, sursa l-a identificat pe individ în apropierea unor cozi şi a atras atenţia ofiţerului M.I. că individul (alertat de agitaţia subofiţerilor de miliţie) s-a ascuns între oamenii de la coadă. În momentul în care individul s-a izolat de coadă încercînd să-şi plaseze aparatul foto într-un autoturism a fost reţinut şi identificat. În continuare, sursa s-a deplasat la IGM unde a dat relaţiile necesare şi unde a aflat că individul a cerut să părăsească ţara şi că ar fi recidivist”, a notat ofiţerul. În urma reclamaţiei, cazul a ajuns la Securitatea Municipiului Bucureşti, la locotenentul major Cioclan. Acesta a trecut la anchetarea persoanei care a fotografiat oamenii care stăteau la rînd şi a ajuns la concluzia că pozele erau făcute cu intenţia de a fi trimise peste graniţe, la postul Radio Europa Liberă. Pentru informaţia furnizată, Alex Mihai Stoenescu a fost recompensat cu  suma de 500 de lei. „Pentru modul cum a acţionat în vederea prinderii unui infractor care făcea fotografii în Piaţa Amzei în scopul trimiterii lor postului de radio Europa Liberă, precum şi pentru informaţiile furnizate, propun stimularea informatorului «Gavrilescu Adrian» cu suma de 500 de lei”, se arată în nota ofiţerului. Primirea banilor este certificată de chitanţa din 4 mai 1984, semnată cu numele olograf Gavrilescu Adrian: „Am primit suma de 500 de lei din partea M.I. pentru sprijinul acordat”.

Povestiri despre colegii de serviciu

În documentele de la CNSAS, apare că Alex Stoenescu a informat Securitatea şi despre comentariile unor colegi de serviciu de la Centrul Naţional al Industriei Aeronautice Române, care ascultau ştirile de la Europa Liberă. Mărturie sînt notele din 21 august 1984, 10 aprilie 1984 şi 5 mai 1986. „Sursa menţionează că în birou au loc discuţii în care se comentează politica internă şi externă a ţării. Ing. J.I. afirmă că ing. I. are cunoştinţe la televiziune, unde vizionează programe recepţionate pe teleimprimatoare, comentarii politice străine, pe care apoi le comentează în birou. Ing. G. are obiceiul să comenteze articolele din ziarele noastre în mod defavorabil”, scria ofiţerul despre informaţiile oferite de Stoenescu. Într-un alt caz, Securitatea afla că  „F. s-a prezentat regulamentar la serviciu, dar încă de la prima oră s-a adresat şefului biroului ing. P.P., cerîndu-i sfatul într-o problemă ciudată. În noaptea de 7 spre 8.04, la ora 23.40 a fost sunat la telefon de un necunoscut care i-a cerut o întîlnire, precizînd că are lucruri importante de spus despre familia şi serviciul lui F. F.V. are bunicul şi alte rude în Austria, întreţine corespondenţă lunară tradusă în germană de Ing. M.A. un tip deosebit de agresiv, negativist, ascultător zilnic al Europei Libere şi comentator al acestui post în gura mare, fitilist şi în mare măsură sfătuitor al lui Verdi, învăţîndu-l să nu muncească, să nu vină la serviciu”. (…)

Istoricul Alex Mihai Stoenescu a declarat în exclusivitate pentru „Puterea” că a colaborat cu Securitatea doar cîteva luni, iar prin activitatea sa nu a făcut rău nimănui. El susţine că a primit bani în acea perioadă şi că a avut nume conspirativ. În afara acestor luni, a subliniat că nu a mai colaborat cu organele represive comuniste.

„În 1998 în ziarul «România Liberă» am anunţat în ce condiţii am colaborat cu Securitatea pentru cîteva luni pentru aducerea în ţară dintr-o ţară neutră a unei fabrici de armament. Este un contract legal al statului român , care a cîştigat o licitaţie internaţională pentru demontarea şi aducerea în ţară a unei linii tehnologice care producea echipament pentru industria militară. Mi s-a cerut sprijinul, lucru pe care l-am făcut fără nici o ezitare. Am avut un nume de cod dat de Securitate şi am dat explicaţii în ziare şi la televizor – postul B1TV. Nu există motive pentru care dosarul meu să fie trimis în instanţă, decît poate răzbunarea unui idiot de pe acolo, de la CNSAS. Am primit bani de la Securitate pentru activitatea mea. Bănuiesc eu despre cine este vorba, am eu aşa o bănuială, deocamdată nu am probe şi nu pot spune”, susţine istoricul. El a subliniat că problema este publică şi că nu îl deranjează sau interesează. „Nu ştiu să fi afectat pe cineva prin informaţiile date de mine, aspectele erau de natură tehnică. Poate îi dau în judecată pentru abuz pe cei de la CNSAS . Nu înţeleg motivul pentru care am fost verificat, pentru că eu nu am fost înscris în Partidul Noua Generaţie, am fost doar declarat înscris. În afară de cele trei luni în care am colaborat, nu am mai avut alte legături, din contră, am avut probleme cu Securitatea, mi s-a deschis şi dosar de urmărire. Banii i-am luat doar pentru acea perioadă, după aceea am stat ascuns, am avut alte probleme cu Securitatea”, a explicat Alex Stoenescu.

Articolul complet, la lincul indicat mai sus.

Mai citeşte comentariile mele cu privire la activitatea lui Alex Mihai Stoenescu:

  1. “Prejudecăţile birocratice ale lui Alex Stoenescu” – comentariu la primul volum al acestuia despre revoluţie – “Istoria loviturilor de stat în România – vol. IV (I)”, Editura Rao Bucureşti, 2004.
  2. “Securitatea în revoluţia din 1989, după părerea lui Alex Stoenescu” – comentariu la capitolul “Departamentul Securităţii Statului la începutul revoluţiei” din “Istoria loviturilor de stat în România – vol. IV (II)”, Editura Rao Bucureşti, 2005.
  3. Greşita distincţie a lui Alex Stoenescu: “diversiune” şi “revoltă populară” (I) – prima parte a comentariului la capitolul „Lovitura principală – Bucureşti 21 decembrie 1989” şi la alte referiri despre începutul revoluţiei din „Istoria loviturilor de stat în România” vol. IV (II) de Alex Mihai Stoenescu (Editura Rao 2005).
  4. Greşita distincţie a lui Alex Stonenescu: “diversiune” şi “revoltă populară” (2) – a 2-a parte a comentariului la capitolul „Lovitura principală – Bucureşti 21 decembrie 1989” şi la alte referiri despre începutul revoluţiei din „Istoria loviturilor de stat în România” vol. IV (II) de Alex Mihai Stoenescu (Editura Rao 2005).
  5. Căderea lui Ceauşescu, văzută de Alex Stoenescu – Comentariu la partea legată de căderea lui Ceauşescu din „Istoria loviturilor de stat în România” vol. IV (II) de Alex Mihai Stoenescu (Editura Rao 2005).
  6. Cică Măgureanu a scris o carte cu dezvăluiri supărătoare pentru Iliescu – comentariu la cartea „De la regimul comunist la regimul Iliescu. Virgil Măgureanu în dialog cu Alex Mihai Stoenescu” (Editura Rao 2008).
  7. Eroul anticomunist Sorin Ovidiu Vîntu – comentariu la un capitol al cărţii „Interviuri despre revoluţie” de Alex Mihai Stoenescu (Editura Rao 2004).
  8. Alex Mihai Stoenescu s-a transferat de la „Jurnalul Naţional” la „Adevărul”
  9. Samoşchin: „Cartianu minte de îngheaţă apele”. Evacuarea sovieticilor din Bucureşti în decembrie 1989

2 gânduri despre „Alex Mihai Stoenescu şi Securitatea

  1. Pingback: Iasi 14 decembrie « The Romanian Revolution of December 1989

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.