Blogul lui Marius Mioc

despre revoluţia din 1989 şi ceea ce a urmat după ea

New York Times, 18 decembrie 1989: „Martorii au văzut tineri însîngeraţi pe străzile Timişoarei şi fotografii ale lui Ceauşescu plutind pe Bega” decembrie 16, 2010Probabil prima relatare din New York Times despre revoluţia din Timişoara este cea din 18 decembrie 1989 (cel puţin, printre tăieturile din ziare trimise de soră-mea nu găsesc una anterioară). Prezint cititorilor blogului tălmăcirea acestei relatări. Comentariile mele sînt cu litere cursive, între paranteze drepte.

Românii, încercînd să deporteze un preot ungur, se încaieră cu miile
Relatări despre conflict vin din mai multe oraşe europene

Viena 17 (A[ssociated?] P[ress?]). Agenţia de presă maghiară şi persoane implicate au spus astăzi că forţele de securitate româneşti, folosind tancuri şi tunuri de apă, s-au încăierat cu mii de manifestanţi antiguvernamentali după ce miliţia a încercat să deporteze un preot dizident.

Se crede că este una din cele mai mari răbufniri a unui protest antiguvernamental din ultimii cel puţin doi ani, în România, unde conducerea comunistă dură a preşedintelui Nicolae Ceauşescu a zdrobit dizidenţa şi a respins eforturile spre reformă care sînt în curs de desfăşurare în mare parte a Europei Răsăritene.

Agenţia de presă a Ungariei, citînd un reporter de televiziune din oraşul sudic Seghedin, a spus că un ordin de evacuare urma să fie îndeplinit în această după-amiază împotriva preotului Laszlo Tokes, de la biserica reformată din Timişoara, oraş la 250 de mile nord-vest de Bucureşti, capitala României.

Un lanţ uman

Agenţia de presă a spus că domnul Tokes şi familia sa au fost păziţi în ultimele zile de sute de etnici unguri şi de alţi cetăţeni români, care au format un lanţ uman ca să-l apere. Preotul este un susţinător al drepturilor persoanelor de obîrşie maghiară din România.

„Ei au încercat să prevină evacuarea preotului lor, cînd s-a dezlănţuit infernul şi lanţul uman s-a prefăcut într-o demonstraţie de mii de persoane împotriva lui Ceauşescu şi a regimului său”, a afirmat agenţia de presă ungară, citînd martori oculari.

„Miliţia a încercat să oprească demonstraţia şi a început o încăierare sîngeroasă”, afirmă mai departe raportul maghiar. „A durat aproape două ore pînă miliţia a cîştigat controlul”.

Nu se spune în ce zi a început violenţa, dar alte persoane care cunosc situaţia au vorbit despre proteste atît sîmbătă cît şi astăzi.

Ele au spus că autorităţile au încercat să-l deporteze pe preot sîmbătă. Soarta sa nu este cunoscută, spune agenţia maghiară.

Citînd reporterul de televiziuune din Seghedin, agenţia maghiară afirmă: „Martorii au văzut tineri însîngeraţi pe străzile Timişoarei şi fotografii ale lui Ceauşescu plutind pe canalul Bega. Ei spun că mulţi demonstranţi au fost arestaţi”.

Nu a fost estimat nici un număr al arestaţilor. Nici în legătură cu răniţii nu s-a dat vreo cifră.

Citînd călători care se întorceau din România, agenţia maghiară a spus că miliţia a folosit tunuri de apă împotriva manifestanţilor. Un cetăţean cehoslovac a fost citat spunînd că a văzut tancuri şi străzi blocate.

O relatare din Budapesta

Mai devreme, un lucrător al televiziunii maghiare din Budapesta a spus că cel puţin 10000 de români au demonstrat astăzi împotriva conducerii autoritare a domnului Ceauşescu la Timişoara, care este la vreo 30 de mile de graniţa ungară.

Călători iugoslavi întorcîndu-se din Timişoara au spus în Belgrad că zeci de mii de persoane au ieşit pe străzi în această dimineaţă. Iugoslavii au spus „întreg oraşul părea ieşit în stradă”.

Ei au afirmat că la 2 după amiaza, cînd au părăsit oraşul, cordoane de ostaşi de cîte 3 rînduri blocau traficul la intersecţiile principale, obligînd la ocoluri mari.

Lucrătorul televiziunii maghiare a spus că mulţimea furioasă a spart vitrinele librăriilor şi a aruncat cărţile preşedintelui Ceauşescu.

Se spune că miliţia a atacat protestatarii şi a izbutit să controleze mulţimea mai tîrziu în cursul după-amiezii.

Se afirmă că mulţi au ieşit în stradă

Mai tîrziu astăzi, cineva a telefonat staţiei de radio „Dunărea” din Budapesta şi a spus că zeci de mii de oameni sînt încă pe străzile Timişoarei. El a spus că a primit această informaţie prin telefon.

Ziarul vest-german Die Welt a afirmat că sute de susţinători au oprit sîmbătă deportarea domnului Tokes. Conform unui articol din ediţia sa de luni, o mulţime de 500 de persoane au înconjurat biserica unde el s-a refugiat după ce a fost înjunghiat de atacatori mascaţi, necunoscuţi, în 2 noiembrie. [locuinţa familiei Tokes se afla în aceeaşi clădire cu biserica, deci nu se poate spune că din 2 noiembrie domul Tokes s-ar fi „refugiat” în acea clădire. Legat de agresiunea din 2 noiembrie 1989, vezi o postare anterioară pe acest blog – linc]

Credincioşii, iniţial doar etnici maghiari, au stat cu schimbul datorită temperaturilor scăzute, a scris ziarul vest-german. Mai tîrziu, etnici români şi membri ai bisericii ortodoxe române s-au alăturat mulţimii.

Pentru alte relatări ale presei străine despre revoluţia română, vezi pagina Mass-media străină în decembrie 1989 (linc).

 

2 Responses to “New York Times, 18 decembrie 1989: „Martorii au văzut tineri însîngeraţi pe străzile Timişoarei şi fotografii ale lui Ceauşescu plutind pe Bega””

 1. Vlad Vl Says:

  Buna seara

  Citesc rindurile de mai sus si…le recitesc…si amintirea ma ia de mina incercind sa ma reintoarca in acele clipe…
  – Acei eunoriasi au inceput sa il apere pe Tokeosi in seara zilei de 14 decembrie si erau cam 60 de persoane cu luminari in mini in fata usii de la biserica…iar dimineata zilei de 15 decembrie nu erau mai mult de 25 de persoane..
  – La Maria fiind un nod mare de circulatie a tranvaielor care duceau si aduceau oamenii de la munca ,… lumea a inceput sa se stringa din curiozitate si sa comenteze de modul abuziv al oganelor de a expuza acel preot , asa a inceput solidaritatea cu acel preot… Asta era in seara de 15 decembrie cind in zona bisericii erau aproape 500 de persoane…Poate mai multi…
  – In ziua de 16 decembrie in jurul orei 14,00 s-au oprit tranvaiele cu oamenii care mergeau si care veneau de la munca , asa au ajuns sa fie foarte multi oameni care au aflat de evenimentele din zoana…Numarul lor a crescut cu fiecare ora…SA NU UITAM CA IN JURUL OREI 19,00″ TOKESI A IESIT LA FEREASTRA SI A SPUS : ” ROMANI PLECATI ACASA CA AICI ESTE DOAR O PROBLEMA ETNICA ” iar multimea a raspuns : NOI SINTEM ALATURI DE TINE” ….Apoi au iceput sa scandeze in potriva sistemului… Sa nu uitam ca in jurul orei 20,00 a venit un grup dinspre centru care srige ” JOS CEAUSESCU!” ( din acel grup au disparut citiva… (unu sub podul din Parcul Pionierilor…Altu cu jugulara taiata in blocul de linga patinoarul orasului…si mai poate continua…) In aceasi seara s-au format doua coloane care au au masaluit prin oras :
  -una a pornit spre Girocului si cartierul studentesc…(putini studenti au reusit sa se alature deoarece in acea zi au fost trimisi acasa)…
  – a doua grupare a plecat spre Circunvalatiunii ( un cartier semnificativ al Timisorii ) si aici au fost intimpinati de organele de ordine…
  – in noaptea de 16 spre 17 decembrie din zona Maria si pina in centru s-au spart vitrine si librarii… ( multi au condamnat aceste fapte dar,eu, atunci si acuma afirm ca alel lucru a fost cel mai semnificativ in acel moment…Lumea care nu era la curent cu evenimentele au putut sa vada ca in Piata Maria s-a intimplat ceva…) A fost o amprenta a evenimentelor de forta a acelor confruntari…
  – In dimineata zilei de 17 dec. multi oameni erau in promenada intre Centru si Sinaia (Timisorenii stiu zona..) si la Maria erau „SCUTIERII” …(atunci am vazut si noi cum puteau fi echipate organele de ordine la acel moment…) Nimeni nu stia ca au in dotare scuturi,casti,bastoane si altele…
  – In jurul orei 10,30 al zilei de 17 decembrie , famfara Garnizoanei Timisoara in frunte cu DRAPELUL DE LUPTA AL ORASULUI TIMISOARA au difilat dinspe IOSEFIN spre GARNIZOANA…( multi oameni au aplaudat…altii au scuipat…altii au huiduit…altii au strigat ARMATA E CU NOI…) dar multi care au facut armata in anii din Inaintea evenimentelor, nu a inteles CA ACEA FANFARA CU DRAPELUL DE LUPTA AL GARNIZOAMEI TIMISOARA a insemnat inceperea TRAGERILOR CU NUNITIE DE RAZBOI… ( O ARMATA MERGE LA RAZBOI CU DRAPELUL INAINTE SI GOARNA…) …dupa ce a intrat famfara si drapelul in GARNIZOANA TIMISOARA a inceput oficial tragerea in zona garnizoanei…

  Sint multe de spus a acelor momente ale lui 89″….dar nu doresc acuma….Acum am dorit doar sa punctez primele zile ale lui Tokes si sa spun ca el ,atunci si acuma , nu este de parte poporului ROMAN…

  Ce am afirmat mai sus mi le asum cu adevarul acelor clipe…

  Cu stima

  Vlad

 2. Vlad Vl Says:

  ATUNCI NU SA PLECAT DE LA „CINA”…S-A PLECAT DE LA „PALAS”

  Vlad


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.